Pariz, 02.08.2024 - Gabrijel Veočić tijekom četvrtfinalnog boksačkog meča u kategoriji do 80 kg protiv Christiana Javiera Pinalesa iz Dominikanske Republike, na Olimpijskim igrama Pariz 2024. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA/Damir SENČAR
2.8.2024., 19:21
BROĐANIN PORAŽEN U ČETVRTFINALU

Gabrijel Veočić: Idem po medalju 2028. u Ameriku

Krenuo je četvrtfinalni meč u kategoriji do 80 kilograma između jedinog hrvatskog predstavnika na boksačkom turniru Gabrijela Veočića i Christiana Pinalesa iz Dominikanske Republike uz zvučnu kulisu i skandiranje "Gabi, Gabi" u sjevernoj dvorani Pariz Expo centra. Do kraja meča skandiranje slavonskih navijača je utihnulo. Razlog za slavlje imao je Christian Pinales, koji je svojoj zemlji donio prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Zasad ima osiguranu broncu, a ima prigodu pretvoriti ju u nešto plemenitiji metal. Pinales se pokazao kao vrlo atraktivnim, ali i kvalitetnim boksačem. Protiv Veočića bio mu je ovo već treći meč na Olimpijskim igrama. Nakon što je u pretkolu izbacio Tajlanđanina Weerapona Jongjohoa, u osmini finala iznenadio je Kineza Tuohetaerbiekea Tanglatihana, koji je bio postavljen za prvog nositelja. Novo iznenađenje napravio je u četvrtfinalu. Svladao je aktualnog europskog prvaka, kojem je to bio prvi poraz nakon 12 uzastopnih pobjeda. Jednoglasno, sva petorica sudaca proglasila su Dominikanca pobjednikom. Iznenadio je Pinales Veočića u prvoj rundi, priznao je i sam hrvatski boksač da je nakon te runde morao mijenjati taktiku.

Pariz, 02.08.2024 - Gabrijel Veočić tijekom četvrtfinalnog boksačkog meča u kategoriji do 80 kg protiv Christiana Javiera Pinalesa iz Dominikanske Republike, na Olimpijskim igrama Pariz 2024. foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA/Damir SENČAR

- Iznenadio me je u prvoj rundi, ali drugu i treću rundu sam bolje odradio i mislim da su obje runde mogle bar biti podijeljene odluke. Njegova prednost su bile visina i dugačke ruke - pričao je nakon meča Veočić, koji se suočio s prilično nesportskim potezima suparnika. Uoči meča nije mu želio pružiti rukavicu, a znao je udariti kada se očekivalo zaustavljanje borbe i kada je Veočić bio spuštenog garda.

- S njegove strane nije bilo fair-play borbe. On je ušao u meč na sve ili ništa, pa makar ubio nekoga u ringu. Ali, neću nikome suditi. To je njegovo pravo, neka se svatko ponaša kako hoće - miran je bio Veočić nakon poraza u četvrtfinalu Olimpijskog turnira.

Jednom nam je u intervju Veočić rekao da mu je olimpijska medalja san u karijeri i da će u profesionalce otići tek nakon što osvoji olimpijsku medalju. Prva prilika je propuštena, a sljedeća je tek za četiri godine u Los Angelesu. Odmah nakon meča "Kobra iz Broda" potvrdio je da će nastaviti u amaterskom boksu gdje su se posljednjih godina stvari nešto promijenile. Primjerice za naslov europskog prvaka ove godine u Beogradu Veočić je nagrađen s 15 tisuća dolara.

- Vjerujem da ću ostati u olimpijskom boksu. Mlad sam još, imam 23 godine. Boksači kasnije sazrijevaju i ulaze u najbolje godine. Na sljedećim Olimpijskim igrama vjerujem da ću doći u životnoj formi - zaključio je svoj prvi olimpijski nastup 23-godišnji Brođanin.