Sipa USA
2.8.2024., 19:34
NIJE BILO STRPLJENJA

Fantele brzo završili plov za medalju, loš start i diskvalifikacija

Dok su jedna hrvatska braća (Sinkovići) slavila olimpijsko zlato, druga su se pripremala za finalni plov. Nažalost, Šime i Mihovil Fantela nisu u klasi 49-er bili dugo u konkurenciji, zbog preranog starta zaradili su diskvalifikaciju. Nisu stigli ni do prvog plova, a već su krenuli prema obali, gdje su čekali rasplet borbe za medalje, u kojem bi se i njih nešto pitalo. Ali loš tajming donio je 22 negativna boda i bilo je jasno da će uslijediti i pad sa šestog mjesta, koje se osvojilo nakon kvalifikacija i 12 utrka.

Bili su Fantele uoči plova za odličja na šestom mjestu s 85 bodova, uz dobar posljednji nastup i poklapanje plasmana konkurencije nije bila isključena ni mogućnost osvajanja odličja. Ono je bilo i nadohvat ruke dan prije, kada je i prema rasporedu bio predviđen termin finalnog plova, koji je u dva navrata otkazan zbog nedostatka vjetra. Dan poslije koncentracija nije bila na razini, Šime i Mihovil su i druge Igre zaredom ostali izvan posada koje su osvojile odličje. Prije tri godine u Tokiju bili su osmi, sada su završili stepenicu niže. Ako zanemarimo problem na startu, braća Fantela mogu biti zadovoljna onim što su pokazala na obalama oko Marseillea.

Najzadovoljniji su Španjolci, Diego Botin le Chever i Florian Trittel, koji su najbolje odradili četverodnevne kvalifiacije, a dominirali su i u posljednjoj utrci, koju su odradili sa 19:27 minuta. Iza njih su ciljem sa 24 sekunde zaostatka prošli Nizozemci Bart Lambriex i Floris van de Werken. Treći su Novozelanđani Isaac McHardie/William McKenzie (+0:35), a iza njih Amerikanci Ian Barrows/Hans Henken (+1:16), koji su iskoristili kiks Iraca. Robert Dickson i Sean Waddilove bili su tek deveti te su ostali bez bronce, koja je pripala Amerikancima (88 kaznenih bodova). Srebrni Novozelanđani imali su 82, a zlatni Španjolci 70 bodova. Hrvatska posada skupila je 107 bodova za 9. mjesto.