Pariz, 01.08.2024 - Hrvatski veslač Damir Martin tijekom polufinalne utrke samaca na Olimpijskim igrama Pariz 2024.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
HINA
2.8.2024., 07:46
NAKON PARIZA MOŽDA I KRAJ KARIJERE

Damir Martin: Godinu dana stanke i odmora, nakon toga ću donijeti odluku što dalje

Sumnjam da ću više ikada moći brže i bolje od ovoga, kaže razočarani Damir Martin

Damir Martin, čovjek koji nikad ne odustaje i čovjek u čijem životu ne postoji riječ nemoguće, mogao bi ustuknuti pred - godinama. Vukovarac s adresom u Velikoj Gorici na leđima ih ima 36, nakon tri olimpijske medalje, srebra u četvercu na pariće (London), srebra u samcu (Rio de Janeiro) i bronce, također u samcu (Tokio), u Parizu je četvrtak završio tužan i razočaran. Nakon neuspješnog plasmana u A finale priznaje: Sumnjam da ću više ikada moći brže i bolje od ovoga.

Ne mogu brže

Damšo se nije uspio plasirati u veliki finale samca. U svojoj polufinalnoj skupini bio je šesti s vremenom 6:58.23 minuta, najbrži je bio Nijemac Oliver Zeidler (6.35.77), drugi je bio Bjelorus Youheny Zalaty, koji se natječe pod neutralnom zastavom, a treći Grk Stefanos Ntouskos.

- Osvojenom pozicijom nisam zadovoljan, veslanjem prvih jedno 700 metara sam jako zadovoljan, zagrijavanjem, ulaskom u utrku, sve što je bilo u mojoj moći, to je bilo idealno napravljeno. E sad, utjecati na druge ne mogu, ovdje ima prejakih veslača od odnosu prema onom što ja mogu ponuditi. I moram priznati da mi je to, onako, malo teško prožvakati. Već nakon kilometra sam bio svjestan toga da neće biti ništa od finala, ali isto tako nemam što sebi predbaciti jer sam dao baš sve od sebe. Ali to u Parizu nije bilo dovoljno za finale - kazao je 36-godišnji Damir, kojemu su ovo vjerojatno bile posljednje Olimpijske igre. Nakon Pariza će malo razmisliti i donijeti odluku.

- Prvo ću malo smiriti emocije, odveslati B finale, a onda, kad se vratim u Hrvatsku, vidjet ću što i kako dalje. Uzet ću godinu dana slobodno da se odmorim od svega. Nakon toga ću donijeti odluku - kaže Martin. Možda stigne objava o kraju karijere, ali kad je on u pitanju, ne treba se zalijetati i tvrditi "to je to".

Ne znam, vidjet ću...

Damšo je nevjerojatan veslač i sportaš, iz vukovarskog podruma stigao je do neslućenih visina. Godinama na svjetskom vrhu, bilo je ozljeda, operacija, boli, ali uvijek je našao snagu i na olimpijskoj smotri zasjao u punom sjaju. U Parizu to nije bilo dovoljno za mjesto među najboljima, mlađa garda je jaka i brza. Trostruki osvajač olimpijske medalje, godinama označavan kao "uvjerljivo najspremniji hrvatski sportaš", što i nije čudno, jer veslanje je iz reda najzahtjevnijih sportova. No Martin nije bio među najspremnijima samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Te 2016. kada su održane Igre u Riju nakon testiranja je ostavio vrhunske stručnjake u čudu i proglašen je za jednog od najjačih sportaša svijeta. Bio je glavni junak dokumentarca koji je Olympic Chanell snimao na Institutu Manchester Cityja, koji se bavio spremom sportaša.

U Parizu je želio još jedan veliki rezultat, koji bi bio pogonsko gorivo za dalje. No medalja je ostala daleko, Damšo će u subotu veslati u B finalu. Za mnoge to nije loše, ali to nije bio njegov cilj.

- Da, idem odveslati još ovo B finale i nakon toga, kad dođemo u Hrvatsku, vidjeti ću što dalje. Iduće Olimpijska igre su za četiri godine i predugo je to razdoblje. Mislim da sam ovdje osvojio medalju, to bi me motivacijski vodilo do Los Angelesa. Sve od četvrtog mjesta nadolje vodi u 'penziju'. Ne znam, vidjet ću... Sumnjam da mogu odveslati brže od onog danas.

Postoje zakoni protiv kojih ne možeš, a jedan od njih su godine. Koliko god se netko odupirao, one jednostavno sustižu. Posebice vrhunske sportaše, sve osim Luke Modrića...

- Ajmo biti realni. Prvi najstariji je šest godina mlađi od mene, dolaze mlađi i snažniji i, što je jako važno, brže se oporavljaju nakon utrke. Ja sam počeo veslati 2004. godine. Kažu da nakon pet-šest godina moraš promijeniti posao da ostaneš motiviran. Obitelj mi je jako važna, veselio bi me neki posao da u petak popodne iziđem gdje god, ostavim službeni telefon i odem za vikend nekamo s obitelji. Volio bih sigurno raditi u sportu, pomagati jer sam prošao sustav od kadeta, juniora, mlađih juniora, mlađih seniora, seniora, svjetskih prvenstava, europskih prvenstava, Olimpijskih igara. Sigurno sustavu mogu pomoći svojim iskustvom - dodao je Damir Martin. Veliki sportaš i veliki pobjednik. U Parizu neće veslati za medalju, ali u kolekciji ih ima tri. Tri velike olimpijske medalje. U ovom trenutku bliže je “penziji” nego napadu na još jedno odličje na Igrama. Ipak, 2028. će imati 40.