Pariz, 28.07.2024. - Braća Valent i Martin Sinković plasirali su se u polufinale dvojca bez kormilara na Olimpijskim igrama u Parizu u nedjelju. foto HINA/ HOO/ tm
HINA
1.8.2024., 07:49
Braća Sinković u petak pišu povijest

Sada iskreno vjerujemo, idemo obraniti taj tron

Fantastična hrvatska braća, Martin i Valent Sinković, borit će se za još jedno olimpijsko odličje. Ovo su im četvrte Igre i četvrti put mogu stajati na olimpijskom pobjedničkom postolju. Apsolutne legende veslanja i hrvatskog sporta. Sinkovići su u srijedu odradili sjajnu polufinalnu utrku dvojca bez kormilara i u finale ušli kao najbrži u svojoj skupini s vremenom 6:29.98 minuta. Drugi su bili Švicarci (6:32.18), a treći Španjolci (6:36.30)
- Ja sam prezadovoljan utrkom, veslali smo onako kako smo se nadali. Na kraju su Švicarci digli ritam u finišu, odbili smo to bez većih problema i jedva čekamo finale u petak. Još jednom smo pokazali da se možemo boriti za zlato i sada iskreno vjerujem da ćemo se u petak i boriti za njega - kazao je Martin Sinković.
U drugoj polufinalnoj skupini mjesto u finalu izborile su posade Rumunjske, Velike Britanije i Irske.
- Baš smo zadovoljni kako se sve odvija. Krenuli smo malo jače nego prvu utrku, ali tako smo i planirali da malo čvršće krenemo. Ušli smo u svoj ritam i sve smo kontrolirali do samog kraja. Švicarci su napravili dobar finiš, ali imali smo snage odbiti njihov napad. U petak nas čeka posljednja utrka, naše četvrto olimpijsko finale i jedva čekamo. Bit će to izjednačena utrka, tu su i Rumunji i Britanci, a i Švicarci su nam bili blizu, tako da ćemo morati odveslati najbolje da se uopće možemo nadati medalji - dodao je Valent.
Sinkovićima se u petak pruža prilika da s četvrtom medaljom postanu najuspješniji hrvatski olimpijci. Dosad su osvojili srebro u četvercu na pariće (s Damirom Martinom i Davidom Šainom) u Londonu 2012. godine, onda su se prebacili u dvojac na pariće i bili zlatni u Riju de Janeiru 2016. godine. Onda su opet promijenili disciplinu, počeli veslati u dvojcu bez kormilara, ali promjena načina veslanja nije bila i promjena starih navika. Sinkovići su bili zlatni na Igrama u Tokiju u "dvojcu bez", a u petak od 11.30 u Parizu brane taj tron.