SLOBODAN KADIĆ
1.8.2024., 07:45
DRUGA POBJEDA NA OLIMPIJSKOM TURNIRU

Nijemci nam ostali mušterije, uz bolju realizaciju i Šveđani padaju

Nakon prvoga poluvremena 15. međusobne službene utakmice Hrvatska - Njemačka naši su rukometaši vodili 15:13, ali uz bar šest neiskorištenih zicera. Pogađale su se vratnice, Načinović je u zicer-situaciji nagazio liniju, nismo iskoritili sedmerac, a istaknuo se i vratar Andreas Wolff kojeg su uoči susreta isticali svi u hrvatskim redovima.

Wolff je inače jako dobar prijatelj Domagoja Duvnjaka, s kojim će sljedeće sezone ponovno biti suigrač u njihovu "starom gnijezdu" u Kielu. Morao je naš kapetan u nastavku pokazati Nijemcima tko je gazda za potvrdu teze da su nam Nijemci mušterije. Đakovčanin već 15 godina igra u Bundes ligi, gdje je u dresu HSV-a i Kiela postao jedna od najvećih zvijeda lige. Najjaču ligu svijeta Duvnjak je osvojio pet puta. U trenutku kada je Hrvatska u nastavku otišla na pet pogodaka prednosti, izbornik Dagur Sigurdsson u napad je postavio dva naša najbolja igrača. Uz Domagoja Duvnjaka bio je i Luka Cindrić, a s njima još jedan bundesligaš Ivan Martinović, koji je s devet pogodaka najviše pokazao kako taj Wolff i nije baš kao onaj vuk iz bajke koji će sve pojesti! Dule i Cindra jednostavno moraju završavati utakmice. Ovo su utakmice za prave igrače. Duvnjak naravno nikada neće, pa ni sada, sebe stavljati u prvi plan. Kažu kako je on vrhunski sportaš vjerojatno s najmanjim egom. Kad vidimo ovakvog Duvnjaka, pitamo se zbog čega je presjedio veći dio drugog poluvremena na klupi. Ili još bolje zbog čega je kod nekih ranijih izbornika dobio svojevrsnu ulogu "rukometnog Domagoja Vide", za podizanje atmosfere i bodrenje mlađih igrača. I nakon susreta ih je 36-godišnji rukometaš istaknuo.

SLOBODAN KADIĆ

- Momčad je bila odlična, čestitam svim dečkima. Ja sam ovdje kao najiskusniji zato da pružim podršku mladima koji su protiv Njemačke bili opušteniji, manje su griješili. Imali smo totalnu energiju, Kuzmanović je bio na nivou zadatka, obrana odlična. No ova pobjeda ništa ne znači ako tako ne odigramo protiv Švedske i Španjolske - poručio je naš kapetan.

Neke je začudila odluka da u završnih deset minuta kod "plus četiri" za Hrvatsku izbornik Dagur Sigurdsson odlučuje postaviti napad s dva pivota. Bio je to svojevrsni rizik jer iza leđa ostaju nebranjena vrata. Isto tako jasna je ideja da se igra što duži napad, da se suparnika uvede u nervozu. Brzo je odustao od te nakane izbornik, ali dobro je da imamo više rješenja u napadu. Uostalom, igrom sa "sedmim igračem" preokrenuli smo Japan. Izbornik Sigurdsson je nakon susreta istaknuo da još dvojica-trojica igrača mogu i moraju više. Nije ih imenovao. Nakon tri susreta za ostvarivanje najviših ciljeva rezerve ima bar kod petorice. Marin Šipić, koji je napadački jedan od najpotentnijih pivota, mora popraviti realizaciju. Kao i Mario Šoštarić, kojem nije lako jer je jedino desno krilo, a uz to na dvojci pomaže u obrani Ivanu Martinoviću. Zvonimir Srna svakako mora biti oprezniji, Tin Lučin, vjerujemo buduća zvijezda NEXE-a, još hrabriji, a uopće ne možemo procijeniti u kakvom su stanju Luka Klarica i Josip Šarac, koji je protiv Njemačke silom prilika odigrao prve minute na Olimpijskim igrama. Slijedi možda i najteži zadatak u skupini. Slovenija je jučer pokazala kako se može igrati protiv Švedske. Nadigrali su Skandinavce, koji uoči susreta s Hrvatskom, koji je na rasporedu u petak od 14 sati, ulaze s dva poraza, pa je pred njima sada i veći imperativ. Situacija u našoj skupini se komplicira, ali Hrvatska mora pronaći svoj put i način. Prije svega treba popraviti realizaciju.