epa07008282 Noah Lyles of USA (C) from Team Americas in action during the Men's 100m at the IAAF Continental Cup athletics meeting in Ostrava, Czech Republic, 09 September 2018. EPA/MARTIN DIVISEK
EPA
1.8.2024., 07:47
“POČINJU OLIMPIJSKE IGRE”

Čeka se još jedan spektakl: Kraljica sportova i danas ima svoje vladarice i vladare

Atletika na Olimpijskim igrama uvijek je poseban događaj, tko god nastupa, očekuje se prvorazredni sportski spektakl

Kažu neki kako Olimpijske igre započinju tek kada na njima krene atletsko natjecanje. E pa onda danas utrkom u hodanju za muškarce i žene na 20 kilometara službeno počinju Olimpijske igre u Parizu.

Govore kako je kraljica sportova ostarjela, ocvala, da ne može više pratiti moderne trendove i zanimanja play-station generacije. Većinu najvećih zvijezda danas navodimo kao one koji su nastupali u prošlom stoljeću. Uostalom, na otvorenju Olimpijskih igara u Parizu baklju je zajedno u čamcu na Seini sa slavnom rumunjskom gimnastičarkom Nadiom Comaneci te tenisačicom Serenom Williams i tenisačem Rafaelom Nadalom nosio Carl Lewis, deveterostruki olimpijski prvak, koji je samo na Olimpijskim igrama u Los Angelesu osvojio četiri zlata. Bilo je to prije 40 godina. Baklju je s još uvijek aktivnim francuskim judašem Teddyjem Rinerom upalila Marie Jose Perec, francuska atletičarka rodom iz Guadalupea koja je na Olimpijskim igrama u Atlanti osvojila zlatne medalje na 200 i 400 metara. Posljednja globalna sportska zvijezda koja je stigla s atletskih staza bio je Jamajčanin Usain Bolt. Njegov posljednji olimpijski nastup bio je u Riju de Janeiru. Unatoč tome što ćemo možda zaključiti da atletika trenutno nema velikih i na svjetskoj razini prepoznatljvih zvijezda, ipak postoje oni koji će nam zasigurno prirediti prvorazredni sportski spektakl i zbog kojih ćemo sigurno uživati gledajući atletska natjecanja.

Noah Lyles (SAD)

Vlasnik je čak šest zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima na 100, 200 i 4x100 metara, ali zasad Noah Lyles s Olimpijskih igara ima samo broncu iz Tokija. Na 200 metara je prije dvije godine srušio 26 godina star nacionalni rekord Michaela Johnsona, koji sada iznosi 19.31 sekundu, a ove je godine istrčao i osobni rekord na "stotku" - 9.81. Amerikanci vjeruju da će im upravo dečko s Floride nakon 20 godina donijeti zlato na 100 i 200 metara.

Lamont Marcell Jacobs (Italija)

Da će Talijan postati olimpijski prvak na 100 metara bila je prava senzacija. Upravo to je ostvario Lamont Marcell Jacobs. Rođen u SAD-u, u Texasu, ali je odrastao u talijanskoj Lombardiji, gdje je naravno prvo počeo trenirati nogomet.

epa09385534 Lamont Marcell Jacobs of Italy celebrates after winning the Men's 100m final at the Athletics events of the Tokyo 2020 Olympic Games at the Olympic Stadium in Tokyo, Japan, 01 August 2021. EPA/CHRISTIAN BRUNA
EPA

Na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Rimu osvojio je naslov europskog prvaka na 100 metara, no njegovi rezultati nisu tako sjajni, pa ga se ne uvrštava među najuže kandidate za medalje na "stotku" u Parizu.

Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamajka)

Pariz će joj biti već pete Olimpijske igre. Prema nekim izborima smatraju je jednom od najvećih sportašica svijeta u 21. stoljeću. Prvo olimpijsko zlato na 100 metara osvojila je još u Pekingu, kada je na istoj dionici briljirao njezin sunarodnjak Usain Bolt. S rezultatom 10,60 na 100 metara druga je najbrža živuća sprinterica nakon sunarodnjakinje Thompson-Herah, koja zbog ozljede neće braniti zlato iz Tokija, gdje je Shelly-Ann bila srebrna na stotki i zlatna kao članica jamajačke štafete.

Shericka Jackson (Jamajka)

Medalja sa svjetskih prvenstava, Olimpijskih igara i natjecanja u Dijamantnoj ligi ima od 100 do 400 metara, naravno i u štafetama. Trenutno je najjača na 200 metara. Aktualna je svjetska prvakinja. Do toga je uspjeha u Budimpešti stigla s drugim najbržim rezultatom svih vremena. On iznosi 21,41, samo sedam stotinki sporije od Florence Griffith Joyner istrčanog u Seulu još 1988. godine. U Parizu je trebala nastupiti i u utrci na 100 metara, ali je odustala. Iz njezinog tabora nije stiglo nikakvo obješanjenje, samo je objavljeno kako neće nastupiti na "stotki".

Sha'Carri Richardson (SAD)

Svjetska prvakinja iz Budimpešte na 100 metara prošle godine. Sha'Carri je američki odgovor Jamajci na Shelly-Ann Fraser, Shericku Jackson i ostale karipske sprinterice.

epa10812604 Sha'Carri Richardson of USA celebrates after winning the women's 100 Metres final of the World Athletics Championships in Budapest, Hungary, 21 August 2023. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
EPA

U Tokiju nije nastupila zbog suspenzije jer su joj nakon testiranja u urinu pronašli veću dozu THC-a, što je sugeriralo prethodno korištenje kanabisa. U slučaj se tada uključio i predsjednik SAD-a Joe Biden. Njezin imidž, dugi nokti i šarena kosa inspiriran je stilom Florence Griffith Joyner, nažalost preminule atletičarke čiji su svjetski rekordi na 100 i 200 metara i danas na snazi.

Sydney McLaughlin-Levrone (SAD)

Aktualna olimpijska prvakinja na 400 metara prepone i, što je još puno važnije, vlasnica svjetskog rekorda u istoj disciplini koji je istrčala prije samo mjesec dana na američkim trialsima u Eugeneu. Bio joj je to već peti put kako je rušila svjetski rekord u toj disiplini u samo tri godine. Onaj važeći s kojim je stigla u Pariz iznosi 50,65 sekundi.

Femke Bol (Nizozemska)

Velika rivlaka Sydney McLaughlin-Levrone bit će Nizozemka, inače svjetska prvakinja iz Budimpešte prošle godine. Jedina koja je uz Amerikanku išla ispod 51 sekundu. Bit će to jedna od najiščekivanijih utrka, jer njih dvije međusobno nisu se utrkivale već dvije godine.

Armand Duplantis (Švedska)

Legendarni Sergej Bubka i danas je kod mnogih pojam za skok s motkom, no ovaj 25-godišnji Šveđanin rodom iz Louisiane davno ga je preletio, i to baš u Bubkinu stilu - centimetar po centimetar.

epa10832020 Armand Duplantis of Sweden competes in the Pole Vault Men during the World Athletics Diamond League Weltklasse athletics meeting at the Letzigrund stadium in Zurich, Switzerland, 31 August 2023. EPA/PHILIPP SCHMIDLI
EPA

U travnju ove godine već je osmi put srušio svjetski rekord preletjevši visinu od 6,24 metara. I tada je ostavio prostora između letvice, pa je Pariz sigurno nova prilika za popravak vlastitog svjetskog rekorda.

Karsten Warholm i Jakob Ingebrigtsen (Norveška)

Dvojac koji uz Duplantisa dokazuje kako Skandinavija može izbaciti najveće atletičare, a Norveška da je prava atletska sila. Warholm je olimpijski prvak, trostruki svjetski prvak i svjetski rekorder u disciplini 400 metara s preponama. Četiri godine mlađi Ingebrigtsen olimpijski je prvak na 1500 metara iz Tokija, ali i dvostruki uzastopni svjetski prvak na 5000 metara iz Eugenea i Budimpešte, gdje je na 1500 metara bio srebrni. Zasad je vlasnik svjetskog rekorda na 1500 i neolimpijskih 2000 metara, ali je oboje ostvareno u dvorani.

Gianmarco Tamberi (Italija) i Mutaz Essa Barsham (Katar)

Još jedan dvojac kojeg zajedno navodimo premda nisu iz iste države. Razlog je doista jedinstven. Talijan i Katarac na Olimpijskim igrama u Tokiju podijelili su zlato u skoku u vis. Obojica su preskočila 2,37 metara iz potpuno istog broja pokušaja. Nakon što su obojica rušila ljestvicu, Barsham je pitao suca mogu li obojica dobiti zlato. Kada su čuli potvrdan odgovor, zagrlili su se i ispisali povijest jer je to bio prvi slučaj gdje su se sportaši različitih zemalja složili podijeliti medalju. Trenutno je Tamberi u maloj prednosti. Prošle godine postao je svjetski prvak u Budimpešti, a tijekom otvorenja Olimpijskih igara, noseći talijansku zastavu, u Seinu mu je ispao vjenčani prsten. Možda je to bila žrtva za buduće novo olimpijsko zlato.

Nafi Tiam (Belgija)

Punim imenom Nafissatou Thiam, svestrana je belgijska atletičarka, dvostruka uzastopna olimpijska pobjednica u sedmoboju, što je prije uspjelo samo Jackie Joyner-Kersee, pa je u Parizu u prilici srušiti legendarnu američku sedmobojku. Bio bi to jedinstven rezultat u Belgiji, već njezina obrana olimpijskog naslova jedinstvena je u belgijskom sportu.

Ryan Crouser (SAD)

Možda živimo u vremenu najkvalitetnijih bacača kugle u povijesti, a među njima prednjači Ryan Crouser. Dvostruki olimpijski prvak, trostruki svjetski prvak i vlasnik svjetskih rekorda u dvorani i na otvorenom. Posljednji put vlastiti rekord popravio je u svibnju prošle godine, kada je bacio 23,56 metara.

Eliud Kipchoge (Kenija)

Kakav bi to bio pregled najvećih atletičarki i atletičara bez kenijskih dugoprugaša. Najveći među njima trenutno je maratonac Eliud Kipchoge. Zasad je u društvu velikih Abebe Bikile i Waldemara Cierpinskog, koji su dvaput uzastopce osvajali maraton na Olimpijskim igrama. Kipchoge je slavio u Riju de Janeiru i Tokiju, pa je sada u prilici postati prvi maratonac s trostrukim uzastopnim naslovom olimpijskog prvaka. Zanimljivo, 40-godišnji Kipchoge prvu je olimpijsku medalju osvojio još u Ateni 2004. godine, kada je bio srebrni na 5000 metara, a četiri godine poslije u istoj disciplini osvojio je broncu.

Jaroslava Mahučih (Ukrajina)

Prije otprilike tri tjedna srušila je svjetski rekord star 37 godina. Ukrajinka Jaroslava Mahučih u skoku uvis preskočila je 210 centimetara nadmašivši Bugarku Stefku Kostadinovu, a našu Blanku Vlašić na toj vječnoj listi spustila je na treće mjesto. Blanka je, naime, najbolji rezultat ostvarila s preskočenih 208 centimetara. Djevojka iz Dnjipra bila je predodređena za velike stvari, ali da će već sada pasti rekord slavne Bugarke, bilo je ipak svojevrsno iznenađenje. 

DEVET HRVATSKIH NADA, SANDRA JE I DALJE GLAVNI ADUT

Hrvatska će ove godine na Olimpijskim igrama u Parizu imati devet predstavnika u atletici. Zanimljivo, čak sedam u tzv. tehničkim disciplinama, a od trkaćih disciplina jedino ćemo imati predstavnice u maratonu. Ulicama Pariza trčat će Matea Parlov Koštro koja je na Europskom prvenstvu u Muenchenu prije dvije godine osvojila srebrnu medalju, a uz nju trčat će i Bojana Bjeljac.

I dalje je naš najveći adut Sandra Elkasević, sedmerostruka europska prvakinja i dvostruka olimpijska prvakinja, koja je svoja dva olimpijska zlata u Londonu i Riju de Janeiru osvojila pod djevojačkim prezimenom Perković. U Pariz je došla s trećim ovosezonskim rezultatom u bacanju diska, gdje ćemo imati još jednu predstavnicu - Mariju Tolj. Konkurencija u bacanju kugle za muškarce je izuzetno jaka, a europski doprvak iz Rima i zlatni s EP u Muenchenu 2022. Filip Mihaljević nalazi se na 14. mjestu sa svojim najboljim ovosezonskim rezultatom, pa bi borba i plasman za finale bili realan doseg. Ove godine iznenadio je Filip Pravdica, koji je skočio hrvatski rekord u skoku u dalj, a njegovih 8,35 metara sedmi je na prijavnim listama. Procjena je da kada bi u Parizu srušio državni rekord, čak bi konkurirao za medalje. U Parizu će nastupiti i olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak. Kvalificirala se preko “rankinga” kao i Martin Marković i Matija Gregurić u bacanju diska odnosno bacanju kladiva. Upravo će Gregurić prvi nastupiti od hrvatskih atletičara, 2. kolovoza u jutarnjim kvalifikacijama. Istog dana kvalifikacije će odraditi Sandra Elkasević i Marija Tolj u disku te Filip Mihaljević u kugli.