epa11503675 Erwan Fischer and Clement Pequin of France in action on their 49er FX skiff during the Men's Skiff opening series race of the Sailing competitions in the Paris 2024 Olympic Games, in Marseille, France, 28 July 2024. EPA/SEBASTIEN NOGIER
EPA
1.8.2024., 19:38
ODGOĐEN PLOV ZA MEDALJE U KLASI 49-ER

Braća prije prekida imala - broncu

Ono što su trebali odraditi jučer, pokušat će danas privesti kraju. Čak dvaput prekinut je plov za odličja u klasi 49-er u marsejskom akvatoriju. Vjetar nije imao sluha za deset posada koje su ostale u borbi za odličja, a među njima je bio i bratski hrvatski dvojac Šime i Mihovil Fantela.

Naša je posada u četiri dana, koliko je trajao prvi, možemo reći, kvalifikacijski dio, očito pronašla pravi ritam posljednjeg dana, kada su se vozile posljednja tri plova. Prije njih Fantele su bili 12., udaljeni dva mjesta od onog posljednjeg koje vodi u finalni plov. U 10. utrci bili su deseti, potom su završili drugi, a nakon prvog mjesta u 12. plovu skočili su na šestu poziciju u ukupnom poretku. To je značilo da su u igri za odličje, zajedno sa još šest posada.

Rasplet je trebao uslijediti u četvrtak, ali vjetar nije išao na ruku organizatoru i natjecateljima, vremenski uvjeti bili su slični onima 28. srpnja, kada su i odrađeni prvi nastupi u ovoj klasi. Predviđeni start finalne regate bio je u 14.43. Deset posada je startalo, ali bilo je odmah jasno da će teško do cilja. Nakon prvog okreta suci su donijeli odluku o prekidu. Na nastavak se čekalo dva sata. Vjetar je zapuhao potrebnom jačinom, a sjajno su ga odmah iskoristili i Fantele. Kod prvog okreta bili su treći, iako je Šime nakratko proklizao i gotovo završio u moru, ali već na drugoj oznaci vjetar je ponovo stao. Suci nisu imali izbora i drugi su put poslali sve na kopno. Šteta, u tim trenucima hrvatska je posada bila druga te na trećem mjestu u ukupnom poretku, što znači da i medalja nije bila nedostižna.

Treba sada ostati miran i koncentriran za ponovni izlazak na more (termin još nije bio poznat), što Šimi i Mihovilu vjerujemo neće biti problem, jer riječ je o iskusnim jedriličarima i olimpijcima. Prvom su ovo pete Igre, Mihovilu druge, a zajedno su prije tri godine završili osmi u finalu klase 49-er. Sada kreću sa šeste pozicije, a djeluju kao da su najbolje ostavili za kraj.