epa11514569 Zlatko Kumric of Croatia (white) and Gennaro Pirelli of Italy fight during the Men -100kg Elimination Round of 32 bout of the Judo competitions in the Paris 2024 Olympic Games, at the Champs-de-Mars Arena in Paris, France, 01 August 2024. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA
1.8.2024., 19:52
BOLEST SLOMILA HRVATSKOG DŽUDAŠA

Bio je polumrtav, potpuno bez snage

Hrvatski džudaš Zlatko Kumrić nije u četvrtak prošao prvo kolo olimpijskog turnira u kategoriji do 100 kg. Na startu je bolji od njega bio Talijan Gennaro Pirelli. Od istog toga Pirellija Kumrić je izgubio i u borbi za broncu na Europskom prvenstvu u travnju u Zagrebu. Hrvatski džudaš završio je natjecanje u Parizu nakon što je dobio treću opomenu (shido). Za tridesetogodišnjeg Kumrića, člana splitskog Studenta, ovo su prve Igre i tek je drugi hrvatski muški predstavnik na olimpijskom džudo turniru u povijesti nakon Tomislava Marijanovića, svog trenera. Marijanović se natjecao na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu u kategoriji do 81 kilograma.

- Zlatka već tri dana trese temperatura, neka gripa ili viroza, i već na zagrijavanju smo vidjeli da neće biti dobro. Vidjeli ste da je bio polumrtav, bez snage. Pokušao je, ali nije išlo jer mu Talijan i inače ne odgovara. Zlatko je visok i manje mu odgovaraju ovi koji su niži od njega, a Pirelli ima i taj destruktivni stil, nema tu otvorene borbe. Šteta. Da je bio zdrav, sto posto sam uvjeren da bi ga dobio. Samo da nije bilo te proklete viroze - kazao je trener Marijanović, dok Kumrić, svjestan propuštene prilike, nije uspijevao suzdržati suze i bijes te se dovoljno smiriti nakon borbe da podijeli dojmove s novinarima.

Dan ranije je u ženskoj konkurenciji Barbara Matić donijela prvo zlato za Hrvatsku i prvu medalju za hrvatski džudo. Marijanović nije uspio u srijedu navečer u Olimpijskom selu vidjeti Barbaru i čestitati joj na medalji.

- Nismo se ni vidjeli, mi smo rano legli, a ona kasno došla. Barbara je svjetska džudaška ikona, s toliko medalja i pobjeda da bi stvarno bilo nepošteno da je završila karijeru bez olimpijske medalje - dodao je džudaški trener.