EPA
30.7.2024., 20:42
USPJEŠAN DEBI HRVATSKOG POLUTEŠKAŠA

Veočić otišao u četvrtfinale uz potporu s tribina svojih Brođana, Đakovčana...

U ringu je Gabrijel Veočić zaslužio pobjedu nad Jordancem Huseinom Iashaishem, no na kraju su o njegovoj pobjedi odlučivali dodatnim preglasavanjem suci. Što se dogodilo u prvom nastupu brodskog poluteškaša na Olimpijskim igrama? Suci su meč u kategoriji do 80 kilograma Veočić - Iashaish odlučili u korist hrvatskog predstavnika. Četvorica su Veočića proglasila pobjednikom rezultatom 29:28, a jedan 30:27. Međutim, u drugoj rundi Veočić je imao jedan oduzet bod. Dobio je javnu opomenu.

- Nepravedno sam dobio tu javnu opomenu, izgubio taj bod, i to mi je otežalo nastavak. To je bilo na samom početku druge runde, doista sam se iznenadio kaznom. Ako je dao meni opomenu, morao je dati i njemu - komentirao je nakon meča Veočić. Suci su dodatnim preglasavanjem ipak dodijelili pobjedu hrvatskom boksaču i aktualnom prvaku Europe u kategoriji do 80 kilograma koji je protiv sebe imao osam centimetara nižeg, ali iskusnijeg prvaka Azije.

Jordancu je naime ovo bio treći nastup na Olimpijskim igrama, a zanimljivo, sva tri puta sudjelovao je u različitim kategorijama. U Riju de Janeiru krenuo je kao superteškaš, u Tokiju je nastupio u teškoj kategoriji, a sada se u Parizu pojavio u poluteškoj kategoriji.

- Znamo da mu je ovo treća kategorija u kojoj boksa na Olimpijskim igrama i znali smo da je skidao kilograme. No malo me je iznenadio svojom brzinom, ali sam se uspio prilagoditi - rekao je Brođanin, koji je u punoj Paris Nord Areni imao podršku navijača.

- Došlo mi je dvadesetak navijača i rodbine iz Slavonskog Broda i Đakova, iz Pule i Malog Lošinja, drago mi je što sam ih razveselio.

Nisu navijači i rodbina iz Slavonskog Broda i Đakova bili jedini iz Slavonije. U kutu mu je osim oca Pere stajao i osječki trener Matej Matković. U istom sastavu nastavljaju dalje. Plasmanom u četvrtfinale stigao je na samo korak do medalje. Put do postolja možda mu je na prvi pogled i nešto lakši. U petak poslije 17 sati suparnik će mu biti Christian Pinales iz Dominikanske Republike, koji je u osmini finala svladao prvog nositelja kategorije do 80 kilograma, Kineza Tanglatihana. Pinales je slavio jednoglasnom odlukom sudaca premda je takva odluka izazvala određene kontroverze. Kinez je, naime, poslao u nokdaun Pinalesa u drugoj rundi, ali su trojica sudaca rundu procijenila 10:9 u korist Pinalesa. Prilično je šokiran bio Tanglatihan nakon što su suci Pinalesu podigli ruku nakon meča.

- Boksač iz Dominikanske Republike boksa u kubanskom stilu. Malo je viši od mene i ima veći raspon ruku. Moram se dobro pripremiti i spremiti taktiku, poručio je "Kobra iz Broda.