MATOVIĆ, GABRIJEL I PERO VEOČIĆ OI PARIZ 2024FOTO: HBS

MATKOVIĆ, GABRIJEL I PERO VEOČIĆ 

HBS
30.7.2024., 07:50
KREĆE “KOBRA IZ BRODA”

Jordanac je ozbiljna prijetnja, ovdje nema slabog boksača

Treba proći prvu prepreku, a želja je da Veočić dođe do borbe u Roland Garrosu

Premda je i sam imao priliku ostvariti plasman kroz kvalifikacije, Matej Matković Olimpijske igre nije doživio kao aktivni boksač. Nadao se ovoga ljeta da će u Parizu biti u kutu svoga učenika Luke Pratljačića. Nažalost, osječki superteškaš ovaj put nije dohvatio Olimpijske igre. No osječki boksački trener je u Parizu.

Nismo se rastopili

Matković će danas biti u kutu Gabrijela Veočića iz Slavonskog Broda, koji u osmini finala kategorije do 80 kilograma malo poslije 12 sati započinje svoj prvi meč na olimpijskom turniru protiv Jordanca Huseina Iashaisha. Bit će u ulozi svojevrsnog "pomoćnog trenera" Gabrijelovu ocu i treneru Peri Veočiću. Pravilo je, naime, da u kutu svakog boksača moraju stajati minimalno dva trenera.

Dan prije velikog trenutka za aktualnog europskog prvaka u poluteškoj kategoriji Matković je započeo doručkom i odlaskom na jutarnju misu.

- Postoji i u olimpijskom selu svojevrsni kulturni centar gdje se može prakticirati molitva svih vjera, ali otprilike stotinjak metara izvan sela je jedna lijepa starija crkva u kojoj se održavaju mise na francuskom i engleskom. Neke veće olimpijske delegacije sa sobom su dovele i svećenike koji upravo u toj crkvi obavljaju obrede - javio se s poprišta Olimpijskih igara Matej Matković.

MATOVIĆ, GABRIJEL I PERO VEOČIĆ OI PARIZ 2024FOTO: HBS

MATKOVIĆ, GABRIJEL I PERO VEOČIĆ

HBS

Na jednoj od misa bilo je riječi i o prikazu Posljednje večere tijekom otvorenja Olimpijskih igara, što je izazvalo prilično kontroverzi.

- Za mene kao katolika bilo je to uvredljivo, ali ja bih rekao i glupo. Apelira se na izostanak političkih poruka u sportu, a ovo je bila svojevrsna politička poruka.

Matković je zajedno s ocem i sinom Veočićem imao privilegij biti sudionikom otvorenja Igara.

- Meni je kompletno otvorenje bilo super. Da, padala je kiša, ali kao što se može vidjeti, nismo se rastopili. Bio sam sudionik nekih velikih otvorenja, recimo ovo što su na Svjetskom prvenstvu u Taškentu priredili domaćini, bilo je doista vrhunski. Otvorenje Igara je velik događaj i tako smo ga doživjeli. Puni emocija. Smiješno je malo bilo, a ono što se ne vidi na televiziji, da je tu dosta koreografije. Recimo prolazi naš brod i jedan od redatelja nam viče: "Gledajte u tu kameru, mašite, smijte se." I bez tih uputa bismo se slično ponašali jer je doista bila pozitivna atmosfera. Takva je i u olimpijskom selu. Meni je i tamo sve super. To je možda moj subjektivan dojam, ali sve mi odgovara. Ti kartonski kreveti su odlični. Znaju se požaliti da se čeka na hranu, ali, vjerujte, ako nečega nedostaje, to se riješi u roku od deset minuta. Pa mi smo neki dan išli u ponoć večerati.

Premda Gabrijel Veočić boksa danas, već su osjetili atmosferu u Paris Nord Villepinte, konvencijskom centru gdje se održavaju boksačka natjecanja.

- Bio je drugi dan natjecanja, a već nije bilo mjesta u dvorani. Rekli su nam da je boksački turnir jedan od posjećenijih. Što će biti kad se bude borilo za medalje?

Imaju organizatori rješenje. Finala se sele u teniski Roland Garros, najveći stadion u tom kompleksu koji je natkriven prije dvije godine. Nadamo se da ćemo tamo vidjeti i nastup "Kobre iz Broda", kako je prozvan Veočić zbog tadašnjeg imidža s frizurom irokeze koju već nekoliko godina ne nosi. No treba doći do Roland Garrosa. Prvi je suparnik Jordanac Iashaish. Prije oko pet godina borio se u Zagrebu protiv Tonija Filipija, ali u teškoj kategoriji.

GABRIJEL I PERO VEOČIĆ OI PARIZ 2024FOTO: HBS

GABRIJEL I PERO VEOČIĆ

- Toni je tada pobijedio, ali ga je Jordanac dvaput slao na pod. Ono što je zanimljivo je da se u Riju de Janeiru 2016. godine borio u superteškoj kategoriji. Možete misliti u superteškoj na svojih 180 centimetara (Veočić je 188 cm). Spustio se u tešku, sada je u poluteškoj, pa se mnogi pitaju je li mu ostalo snage. Ma ne samo da ima snage nego u svaki meč ulazi "na glavu", kao da mu je posljednji u životu. Gabrijel je tehnički bolji boksač, ali je Jordanac ozbiljna prijetnja. Golema energija s kojom ulazi u svaki meč, a uz to je i ljevak, kontragardaš. Bit će to brutalan meč. Uostalom, radi se o susretu dvaju aktualnih kontinentalnih prvaka.

Nema slabih

Iashaish je prvak Azije, a Veočić je ove godine na EP-u u Beogradu osvojio naslov prvaka Europe u poluteškoj kategoriji. S obzirom na kvalitetu suparnika, ne treba gledati unaprijed. Veočić će već uoči svoga meča znati ime suparnika ako prođe u četvrtfinale, što mu je posljednja prepreka uoči osvajanja medalje. Prije meča Veočić - Iashaish u ringu će se suprotstaviti Kinez Tuohetaerbieke i Dominikanac Pinales.

- Kinez je prvi nositelj kategorije, aktualni je viceprvak svijeta, ali i to je neizvjestan meč. Dominikanac je odličan boksač, ima također pobjedu nad svjetskim prvakom, tako da ništa ni u tom meču neće biti izvjesno. Ne želim nikoga omalovažiti, ali gledam na primjer u plivanju u jednoj disciplini je prijavljeno 70 plivača, a objektivno velika većina njih ne mogu doći do medalje. U Gabrijelovoj kategoriji je 18 boksača. U nekima i 22, a recimo u superteškoj kategoriji je njih točno 16 i svi koji su došli ovamo vrijede borbe za medalju, i tu nema slabih. Ima onih poput Luke, koji se nisu ni kvalificirali za Olimpijske igre, a sigurno bi i ovdje imao što pokazati. Za plasman na Olimpijske igre u boksu doslovce trebaš umrijeti - zaključio je pariško javljanje Matej Matković.