EPA
30.7.2024., 20:56
NOVA FANTASTIČNA PREDSTAVA

Donna: Nadam se da ćete me gledati još par mečeva

Osječanka je u Roland Garrosu pobijedila drugu tenisačicu svijeta

Sve je boli, umorna je i iscrpljena, ali ide dalje. Olimpijske igre, boravak u selu, druženje sa sportašima... kao da daju neki dodatni motiv i izvlače ono najbolje iz Osječanke Donne Vekić, koja nastavlja sa sjajnim igrama na zemlji Roland Garrosa.

Prošla je tri kola olimpijskog teniskog turnira, usput izbacila bivšu (Bianca Andreescu, 2019.) i aktualnu pobjednicu US Opena, Amerikanku Coco Gauff. Posebno je impresivna bila u utorak, kada je za mjesto u četvrtfinalu svladala drugu tenisačicu svijeta, Coco Gauff, sa 7:6 (7), 6:2. Bila je to dvosatna borbe na stadionu Philippe Chatrier u Roland Garrosu u kojoj je Donna preokrenula u prvom setu, a onda odjurila do pobjede.

EPA

- Bio je doista dobar meč, ne znam što bih rekla, nisam se još stigla ohladiti. Vrlo visok nivo tenisa, ponosna sam na sebe. Ovo je bio najbolji meč koji sam dosad odigrala na zemlji, najveća pobjeda. Igram doista dobar tenis - kazala je nekoliko minuta nakon pobjede sjajna Osječanka, koja u Parizu, kao i nedavno Londonu, gdje je ostala korak kratka do plasmana u finale Wimbledona, igra odlično te djeluje samopouzdano, sigurno, vrlo, vrlo zrelo.

DONNA I MATE ODUSTALI OD MIX PARA

Donna Vekić i Mate Pavić odustali su od nastupa u konkurenciji mješovitih parova u Parizu. Donna je u teškim uvjetima, po velikoj vrućini svladala Coco Gauff i plasirala se u četvrtfinale singla, a onda je u utorak trebala ponovno na teren i u konkurenciji mješovitih parova. Kako 28-godišnja Osječanka ne bi ugrozila svoje zdravlje i pokušala u što boljem stanju dočekati četvrtfinalni meč u pojedinačnoj konkurenciji, u vodstvu naše reprezentacije su odlučili da je za Donnu bolje odustati od nastupa u mješovitim parovima, u kojima vrlo rijetko nastupa.

Druga tenisačica svijeta, finalistica Roland Garrosa iz 2022. i aktualna pobjednica US Opena u prvom je setu povela 5:2 i u osmom gemu imala set-loptu. Donna je bila u teškoj situaciji i malo tko je vjerovao, da si ne lažemo, nitko nije vjerovao, da se može izvući u toj prvoj dionici. No važno da je Donna vjerovala. Od tog trenutka, od te set-lopte Gauff, Osječanka je osvojila 11 od sljedećih 12 poena te izjednačila na 5:5. I u tie-breaku je Amerikanka bolje stajala, povela 6:4, ali je Vekić na to odgovorila s tri uzastopna poena. Na svoju prvu set-loptu Donna je napravila dvostruku pogrešku, ali ju to nije izbacilo iz ritma. S nova dva poena završila je prvu dionicu meča koja je trajala čak 70 minuta. Coco Gauff je prva napravila break u drugom setu te povela 2:1. No ni to Donnu nije poremetilo. Odmah je vratila izgubljeni servis, pa nanizala još dva gema za vodstvo 4:2. U tom gemu za 4:2 dogodila se sporna situacija. Vekić je došla do break-lopte, uputila udarac prema Gauff, koji je odsjeo na samoj liniji, a linijski sudac viknuo je "aut". Zbog njegova povika Amerikanka je izbacila loptu s terena. Međutim, glavni sudac je opravdano promijenio odluku svog kolege i dosudio da je lopta unutra, što je značilo break Donne.

EPA

Gauff je bila iznimno ljuta jer je lopticu vrlo vjerojatno mogla vratiti u teren da nije bilo povika linijskog suca. Amerikanki su krenule suze i nekoliko je minuta uzaludno objašnjavala sucu spornu situaciju vičući: "Nije fer, jednostavno nije fer." Možda bi u nekim prijašnjim vremenima ta stanka dekoncentrirala Donnu, ali ne sad. I upravo je presudan gem bio taj nakon svađe Amerikanke sa sucem. U njemu je 28-godišnja Osječanka spasila tri povezane break-lopte (0-40) i povela 5:2. Potom neobranjivim napadima došla do tri meč-lopte i na drugu izborila jednu od najvećih pobjeda u karijeri. Kao što je sama rekla, najveću na zemlji sigurno. No još nije gotovo.

EPA

- Nadam se da ćete me gledati još par mečeva. Na početku godine Olimpijske igre su mi bile jedan od najvećih ciljeva za ovu godinu i sada sam u četvrtfinalu. Mislim samo o sljedećem meču - dodala je Vekić, kojoj će suparnica za mjesto u polufinalu olimpijskog turnira biti Ukrajinka Marta Kostjuk (19-WTA), koja je u četvrtzavršnici pobijedila osmu igračicu svijeta, Grkinju Mariju Sakkari, sa 4:6, 7:6 (5), 6:4.