DAMIR MARTIN PARIZ 2024. OLIMPISJKE IGREDAMIR SENČAR/HINA

DAMIR MARTIN PARIZ 2024. OLIMPISJKE IGRE

DAMIR SENČAR/HINA
30.7.2024., 20:38
NESLOMLJIVI VUKOVARAC

Damšo za mjesto u finalu, Antonu liječnici pomogli da zavesla u polufinalu

Vukovarac s adresom u Velikoj Gorici, Damir Martin, dobro je odradio četvrtfinalnu utrku u samcu i izborio mjesto u polufinalu, a osječki blizanci s adresom stanovanja u Zagrebu, Anton i Patrik Lončarić, nisu mogli do velikog finala. To je sukus nastupa hrvatskih veslača u utorak na sportskom borilištu Stade nautique de Vaires-sur-Marne gdje se održavaju olimpijska veslačka natjecanja.

Damir Martin je čudo prirode, sportaš koji nikada ne odustaje i koji je najspremniji kad najviše treba. U četverogodišnjim olimpijskim ciklusima uglavnom se muči s bolovima, rehabilitacijama, pokušava što više odmarati, ali kad dođu Igre, Damšo se pretvara u zvijer. Ovo su njegove četvrte Olimpijske igre i ide po svoju četvrtu medalju. Iako mu je na leđima 36 godina, iako je izranjavan mnogim ozljedama i tijelo trpi bolove, Damšu nikada ne treba otpisati. U Londonu 2012. bio je srebrni u legendarnom hrvatskom četvercu na pariće (još veslala braća Sinković i David Šain), u Riju de Janeiru za treptaj oka ostao bez zlata u skifu, ali i srebro ima golem sjaj, u Tokiju je nakon brojnih zdrastvenih problema i operacije kuka odveslao do bronce. U Parizu opet odlično kormilari u svom samcu. Odradio je dvije utrke i u obje osigurao mjesto u sljedeći krug. Nakon kvalifikacija lako je ušao u četvrzavršnicu, a onda u utorak i u poluzavršnicu. Bio je drugi u svojoj četvrtfinalnoj skupini s vremenom 6:53.55, a najbrži je bio Nizozemac Sinom Van Dorp (6.49.96). Treći je bio Grk Stefanos Ntouskos (6:56.68). Kako god prošao u četvrtak u polufinalu, Damšo zaslužuje naklon do poda, jer taj borac bez mane vjerojatno radi posljednje olimpijske zaveslaje i uopće ne treba sumnjati da će dati sve od sebe, pa i više od toga.

I dok je Damir Martin predstavnik stare hrvatske veslačke garde, osječka braća Lončarić, Anton i Patrik, hrvatska su veslačka budućnost. U Parizu veslaju u dvojcu na pariće, iz kvalifikacija su izravno ušli u polufinale, ali A finale ostalo je neuhvatljivo. Hrvatski blizanci nisu imali sreće, Anton se muči s visokom temperaturom i uz pomoć liječnika ipak je uspio nastupiti u polufinalu. No onako iscrpljen ne i dati sve od sebe - Lončarići su bili posljednji u svojoj skupini s vremenom 6:49.51, a prvi su ciljem prošli Nizozemci s vremenom 6:13.60. Lončarići će nastupiti u B finalu, koje je na rasporedu 1. kolovoza s početkom u 10.42 sati. Uoči olimpijske premijere braća su bila realna, pa su kazala: “Naša je želja izbjeći posljednje mjesto u dvojcu na pariće, cilj je biti u sredini poretka u B finalu.”