27.07.2024., Pariz, Francuska - XXXIII. Olimpijske igre Pariz 2024. Rukomet, Grupna faza natjecanje, grupa A, Hrvatska - Japan. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
PIXSELL
28.7.2024., 20:39
SUSJEDSKI OBRAČUN U PARIZU

Za ispunjenje ciljeva Hrvatska i Slovenija moraju pokazati više

Bivši trener NEXE-a, Branko Tamše, o utakmici 2. kola A skupine olimpijskog turnira rukometaša

Ne znamo je li to znakovito, ali Branku Tamšeu hrvatski broj mobitela još uvijek je u optjecaju. Otkad je napustio klupu NEXE-a, nije imao trenerski posao, ali posla mu ne nedostaje. Za vrijeme Olimpijskih igara stručni je komentator na nacionalnoj slovenskoj televiziji, a sukomentator je i na specijaliziranom sportskom kanalu.

Motiv više protiv bivšeg

Odgledao je sve susrete prvog kola olimpijskog turnira rukometaša. Najveća mu je pozornost na Sloveniji, koja je na startu izgubila od Španjolske 25:22 te otvorenje Hrvatske, koja je teškom mukom minimalno pobijedila Japan (30:29). Uoči današnjeg međusobnog susreta susjeda koji započinje u 11 sati, jasno mu je tko je pod većim imperativom.

- Ništa još nije presudno, ali Hrvatska trenutno ima dva boda i pobjedom bi se približila četvrtfinalu, što je, sudeći prema najavama, nekakav minimalni cilj. Hrvatska je trenutno u boljem psihološkom stanju nakon što su na onakav način, nakon što su gubili šest razlike, dobili utakmicu. Slovenija može žaliti jer su bili u prilici. Odlično su odigrali prvo poluvrijeme, obrana 6-0 djelovala je odlično, izgledali su dobro, jako kombinatorno u napadu. Nismo uspjeli odlijepiti se na veću razliku kada je za to bila prilika. Ponovno se pokazalo koliko su u rukometu bitni vratari, a Španjolci su imali Perez de Vargasa, što je bilo presudno jer su nakon njegovih obrana dosta pogodaka postigli iz kontri ili polukontri.

Hrvatska se jako mučila na startu protiv reprezentacije koju je donedavno vodio Dagur Sigurdsson.

GLEDAM DANCE I KAŽEM: NJIH SAM DOBIO S NEXE-om

U veljači je prilično naglo Branko Tamše smijenjen s klupe NEXE-a. Dogodilo se to nakon poraza u Premijer ligi od Sesveta. Nakon te odluke vodstva NEXE-a mnogi su zaključili kako je to bila brzopleta i pogrešna odluka, što se do kraja sezone u priličnoj mjeri pokazalo točnim.

- Prije svega od NEXE-a sam se rastao korektno, bez repova. Uživao sam u Našicama, svjestan sam bio da sam dolazio kao netko sa strane, ali sam pridobio velike simpatije ljudi, što mi je također velika nagrada, kao uostalom i činjenica što je klub ostvario iskorak, što smo u tom razdoblju isprofilirali nekolicinu sjajnih igrača. Evo baš sam gledao kako Danska razbija Francusku i komentiram ženi: Pogledaj toga Pytlicka i Gidsela. Oni su bili u GOG-u kada smo ih pobijedilil s NEXE-om (Gidsel nije tada igrao zbog ozljede nap.a). Nakon plasmana na Final Four čak se i četvrtfinale Europske lige počelo smatrati zdravo za gotovo. Osjetio sam iskreno da stvari neko vrijeme nisu onakve kakve su bile. Došli su neki ljudi, koji su, mogu otvoreno reći, počeli pametovati. Jesu li bili u pravu, pokazuje da više nisu u klubu. Dogodio se sada nakon sezone veliki remont. Veliki sam i dalje navijač NEXE-a i jedva čekam novi dolazak u Našice.

- Ni prije utakmice nisam bio siguran komu je to prednost. Je li Dagur bolje upoznao Japance ili su Japanci bolje upoznali njega. Imali su golem motiv dokazati se protiv bivšeg izbornika. Pokazati mu da su mogli napraviti zajedno velike stvari, premda je Ortega donio i jednu dodatnu vrijednost svojim dolaskom. Gledao sam Japance protiv Njemačke u pripremnom razdoblju i za mene nisu iznenađenje. Doživljavali su ih mnogi kao autsajdere, a oni to nisu, tako da sam siguran da u nastavku mogu nekoga i iznenaditi. Imaju sve, možda po meni slabije golmane, koji su također bili odlični protiv Hrvatske, zbog čega su i stvorili razliku. Ono što sam primijetio, a s čime se ne mogu baš složiti, jest što je Dagur odlučio mijenjati vanjsku liniju po sistemu svakih 15 minuta. Na kraju je odustao od toga, zaigrao u napadu s Duvnjakom i Cindrićem, odlučio se za rizik sa "sedmim igračem", što može biti i bumerang kao što se Martinović od tragičara pretvorio u heroja, jer je minutu do kraja promašio šut, a potom, nakon što Japanci nisu pogodili dva zicera, pogodio za pobjedu. Uvijek sam govorio da sreća prati hrabre, a ovdje je Hrvatska bila hrabra i zato je isprovocirala sreću i pobijedila.

Vratari - prednost Hrvata

Što može biti presudno u današnjem susretu?

- Ono čemu se kao Slovenac sigurno ne nadam, a to može biti jako važno su - vratari. Tu je Hrvatska u prednosti, a doprinos moga Kuzmanovića na kojeg sam iznimno ponosan u što je izrastao dok sam bio trener u NEXE-u i Mandića može biti veći negoli je to bilo u prvoj utakmici. Naboj će sigurno postojati. To je susjedski obračun, ja bih nazvao derbi Balkana. Ono što ja prije svega želim je puno dobroga i jednoj i drugoj reprezentaciji te da gledamo jako lijep i kvalitetan rukomet. Gledajući ostale utakmice, prije svega Francusku i Dansku pa Švedsku i Njemačku, Mađarsku i Egipat, i Slovenija i Hrvatska moraju prikazati puno više negoli su pokazale u prvoj utakmici kako bi ispunile svoje ciljeve po koje su i došle - zaključio je Branko Tamše.