27.07.2024., Pariz, Francuska - XXXIII. Olimpijske igre Pariz 2024. Kvalifikacije gimastika, parter, Aurel Benovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
PIXSELL
28.7.2024., 20:34
DVA HRVATSKA GIMNASTIČKA FINALA

Tin i Aurel: Rastjerali su kišu nad Parizom i zagrijali Bercy

Osječki gimnastičar nastup na Igrama osigurao je vježbama na parteru, ali u Parizu će Aurel nastupati u finalu preskoka

Konačno je u nedjelju provirilo sunce iznad Pariza. Slikovito možemo reći da su kišu i oblake rastjerali Tin Srbić i Aurel Benović plasmanom u finale Olimpijskih igara.

Aurel je briljirao u svom prvom nastupu na Olimpijskim igrama. U kvalifikacijama na preskoku skokovima od 14.566 i 14.900, odnosno prosječnom ocjenom 14.733, ušao je u finale kao trećeplasirani, iza Ukrajinca Nazara Chepurniya 14.833 i Britanca Harryja Hepwortha 14.766. Tin Srbić, branitelj srebra s prošlih Olimpijskih igara u Tokiju, plasirao se u finale preče s četvrtom ocjenom 14.600.

Prorok Mario

Nastupio je nakon kvalifikacija u preskoku osječki gimnastičar i na parteru, na kojem je nastupima u Svjetskom kupu i izborio nastup na Olimpijskim igrama, a to mu je donijelo i nastup u preskoku koji je praktički uvježbao za vrhunsku razinu tek posljednjih mjeseci. Na kraju je Aurel u svojoj "rezervnoj" vježbi otišao u finale, jer na parteru je završio na 28. mjestu s ocjenom 13.766. Skupo ga je stajao dvokorak izvan granica partera.

- Mario Vukoja, naš međunarodni sudac i predsjednik Tehničkog odbora Europske gimnastičke federacije, na nekom sastanku uoči puta u Hrvatskom olimpijskom odboru rekao je: "Benović 80 posto ulazi u finale na preskoku, Srbić 60 posto, a Benović ima 20 posto šanse na parteru." To se otprilike i pokazalo. Očito Benoviću zbog svoga mentaliteta bolje odgovara preskok. To je agresivna sprava na kojoj je bitno odraditi u trenutku, no bilo je bitno odraditi preskoke s kojima bi bio konkurentan na toj vrhunskoj razini. Na parteru, na kojem ima visoku startnu ocjenu, očito se istroši. Pada mu koncentracija", pričao je Vladimir Mađarević, izbornik hrvatske muške gimnastičke reprezentacije i trener osječkog gimnastičara koji nam je priznao kako je imao tremu.

- Uvijek ona postoji, a kako neće sada na Olimpijskim igrama. Tako je bilo i kada sam ranije išao na velika natjecanja, europska ili svjetska prvenstva te Svjetske kupove s Robertom ili Tomijem, tako je ostalo s Aurelom. Bitno da je on pronašao svoj unutarnji mir, da je svoju tremu pozitivno pretočio u nastup.

TIN SRBIĆ AUREL BENOVIĆ VLADIMIR MAĐAREVIĆ OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024.SNIMIO: SLOBODAN KADIĆ

Tin Srbić, Aurel Benović, Vladimir Mađarević

SLOBODAN KADIĆ

Mađarević, ili Duco, kako je ipak svima poznatiji, opisao je uvjete u dvorani Bercy.

- Atmosfera odlična, ali je dva dana bilo tako tmurno, depresivno vrijeme. I onda s jedno 15, 16, 17 stupnjeva stižemo u dvoranu gdje su raspalili klimu, pa je bilo "minus 20". Ja sam se u trenirci smrzavao. Teško se dečkima bilo zagrijati, Tinu su se doslovce smrzavale ruke. U takvoj situaciji dečki su doista sjajno reagirali.

Rekli bismo svojim su nastupom ugrijali Bercy. Praktički nakon nastupa hrvatskog dvojca nije više bilo dvojbe kako će to biti dovoljno za mjesto u finalu. Aurela veliki finale čeka u nedjelju, 4. kolovoza, a Tina u ponedjeljak, 5. kolovoza. Što ćete do tada raditi?

- Nakon kvalifikacija dan relaksacije, a onda svaki dan normalni ritam treninga. Svatko po svojim planovima. Aurel po svojim, Tin po svojim. Aurel inače ima problema s išijasom, koji mu silazi dolje, ali do natjecanja vjerujem da ćemo sve staviti pod kontrolu i da će se sve smiriti.

Već je poznato da će Aurel u finalu nastupiti kao šesti. Kakvi su mu izgledi za medalju?

Favorit bez finala

- Konkurentan je sa svima, ima start od 5.6 sličan kao i ostali. Filipinac Yulo radi 6,0, ali ga nije radio u kvalifikacijama, a 6.0 ima i Britanac Jarman Jake. Ja bih ga svrstao među glavnog kandidata za naslov uz Armenca Davtyana, svjetskog prvaka iz Liverpoola koji je u finale ušao kao sedmi, tako da je kod njega dosta rezerve. Ali, bez obzira na sve, Aurel je konkurentan i može se boriti sa svima. Preskok je takva sprava koja najkraće traje, pa zbog toga doista odlučuju najsitniji detalji.

Tin Srbić? Nakon što se aktualni olimpijski prvak na preči i višeboju, jedan od najboljih gimnastičara današnjice, Japanac Daiki Hashimoto nije uspio plasirati u finale, neki su "znalci" brže-bolje Srbića svrstali za najvećeg favorita. Možda da su pogledali nastup Tang Chia-Hunga iz Kineskog Tajpeha na DOBRO World cupu u Osijeku? U kvalifikacijama je zauzeo drugo mjesto, a da još pri tome nije u kvalifikacijama odradio element Walstrom, koji graniči sa svim elementima fizike.

TIN SRBIĆ OLIMPIJSKE IGRE PARIZ 2024.SNIMIO: SLOBODAN KADIĆ

Tin Srbić

SLOBODAN KADIĆ

- Da smo se svi kladili tko je najsigurnija oklada za finale, najviše nas reklo bi Hashimoto. Eto, to vam je gimnastika. Po meni Tajpejac je najveći kandidat za zlato. Zanimljivo, da su prvoplasirani u kvalifikacijama Kinez Zhang i Japanac Sugino nama svima potpuno nepoznati. Ne samo meni nego i Tinu i njegovu treneru Lucijanu Krceu. Tin će u finalu nastupiti s jačom vježbom koju, ako odradi, sigurno je kandidat za medalju. Kalkuliranja u njegovu slučaju, kako je najavio, neće biti.

Soba 404

Mađareviću su ovo također prve Olimpijske igre i prvi boravak u Olimpijskom selu. Kakvi su dojmovi?

- Meni je sve vrhunski, ali kako su mi ovo prve Olimpijske igre, nemam ih s čime uspoređivati. Bercy je udaljen pola sata do 45 minuta autobusom, ovisi o gužvi, mi smo bliže stadionu St. Denis, treniramo u jednoj od dvorana Paris Expo, koji je također namijenjen za natjecanja. Što se tiče olimpijskog sela, pričaju o tim kartonskim krevetima. Nije toliko problem u krevetima, već u madracima. Meni odgovaraju malo tvrđi, ali su Britanci nakon prvoga dana svi išli kupovati dodatne nadmadrace. Malo se žale i na čekanje u redu za hranu, ali i to je nekakva draž. Mi smo smješteni u različitim apartmanima. Dečki su u apartmanu s atletičarima koji tek trebaju doći. Ja sam cimer s Lucijanom, Tinovim trenerom, tu su s nama u apartmanu i Stjepan Perestegi, trener kajakaša na divljim vodama Matije Marinića i treneri stolnotenisača. Imamo jednu zajedničku prostoriju broj 404. To je soba za sastanke, tamo se druže svi hrvatski sportaši. Zajedno na kraju večeri analiziramo dan i komentiramo što se sve izdogađalo - Mađarevićev je prvi raport iz Pariza.