OSJEČKI BLIZANCI: ANTON I PATRIK LONČARIĆ

Anton i Patrik Lončarić

Ustupljena fotografija
28.7.2024., 20:29
HRVATSKE VESLAČKE POSADE

Stari lisci i debitanti: Četvorka odradila dobar posao

Hrvatska veslačka četvorka otvorila je natjecanje baš kako je željela. Ni jedna posada ne mora u repesaž. Vukovarac s adresom u Velikoj Gorici, Damir Martin, u samcu je bio drugi u svojoj kvalifikacijskoj utrci i otišao u četvrtfinale, osječki blizanci Anton i Patrik Lončarić zauzeli su treće mjesto u kvalifikacijama dvojaca na pariće, što im je osiguralo izravan plasman u polufinale, a Valent i Martin Sinković odjurili su do prvog mjesta u dvojcu bez kormilara.

Moćna braća

Dan nakon Damira Martina i Braće Lončarić utrku su imala i braća Valent i Martin Sinković. I samouvjereno su otvorila nastup na svojim četvrtim Olimpijskim igrama. Kao prvi u svojoj skupini plasirali su se u polufinale dvojca bez kormilara koje je na rasporedu u srijedu. Sinkovići su stazu od 2000 metara u Parizu izveslali u vremenu od 6:35.28 minuta, drugi su bili Rumunji Florin Arteni i Florin Sorin Lehaci (6:40.29), a treća litavska posada (6:44.59).

- Zadovoljan sam odveslanim, na kraju je to drugo mjesto i direktan plasman u četvrtfinale. Za sve što sam odradio, mogu staviti kvačicu da je ispunjeno. Sav plan, sav dogovor s trenerom je ispunjen, sve što smo htjeli pokušati, pokušao sam. Inače, ubijala me je ta neizvjesnost od posljednje regate do sad. Znao sam da napredujem, ali ne i koliko - poručio je Damir Martin, koji je ciljem prošao u vremenu 6:54.83 minuta, iza Rumunja Mihaija Chirutaua (6:51.51).

OI: Martin u četvrtfinaluPariz, 27.07.2024. - Hrvatski veslač Damir Martin plasirao se u subotu u četvrtfinale samca na Olimpijskim igrama u Parizu. foto HINA/ Damir SENČAR/ tmfoto Damir Senčar

Hrvatski veslač Damir Martin plasirao se u subotu u četvrtfinale samca na Olimpijskim igrama u Parizu

HINA

Damir Martin, kao i braća Sinković, prekaljeni su olimpijci i osvajači medalja. Svoj trojici ovo su četvrte Igre. S prethodnih, od Londona preko Rija de Janeira i Tokija, kući su se vraćali s medaljama. U Parizu opet imaju velike planove, a ovaj put na Olimpijskim igrama uz njih je jedna mlada hrvatska posada, Sinkovićevi nasljednici, osječki blizanci sa zagrebačkom adresom, Patrik i Anton Lončarić. Olimpijska premijera za 23-godišnje Osječane bila je uspješna. Na stazu Vaires-sur-Marne izišli su puni adrenalina, ali i pritiska, željeli su još jednom pokazati da im je mjesto baš tu, na najvećoj sportskoj smotri na svijetu. Konkurencija u dvojcu na pariće je strašna, ali Lončarići su krenuli dobro i uhvatili mjesto u polufinalu. U svojoj kvalifikacijskoj skupini bili su treći s vremenom 6:24:62 minuta. Najbrža je bila rumunjska posada (6:16.47), a drugi Norvežani (8:22.36). Prvi cilj u Parizu je ispunjen, osječki blizanci neće biti - oni 13. Naime, na Igrama nastupa 13 dublova koji su imali najbolje rezultate, nakon kvalifikacija i repesaža otpada jedan dubl koji neće ni u A ni u B finale. Prije odlaska u Pariz Anton Lončarić nam je rekao: "Mislim da je naša realnost B finale, samo da ne budemo 13."

- Idemo direktno u polufinale, izbjegli smo ono čega smo se bojali, a to je odlazak u repesaž. Krenuli smo jako, nije to iznenađenje, ali problem je drugi dio staze. Tražili smo se neko vrijeme, ali brzo smo se našli i nastavili još jače - kazala su braća nakon olimpijske premijere. Ono što im je pomoglo bila je - podrška.

- Pritisak je bio velik. Fokusirali smo se na sebe. Zvuči kao normalna utrka do kilometra, a onda kreće publika, nešto što mi često nemamo priliku vidjeti i osjetiti, tako pune tribine da nas ili nekoga bodri. Huk nam je dao motiv, podignuo nas je, bio je gušt i užitak. Godila nam je ta stalna 'dreka'... Vidjeli smo da su Talijani i Norvežani blizu, pa smo krenuli stiskati. Na kraju ipak nismo ispraznili tankove do kraja. Zadovoljni smo trećim mjesto, dali smo sve od sebe, odradili dobru utrku, zadovoljni smo i mi i trener - dodali su Lončarići.

Lončarićima slijedi par treninga, pa u utorak od 11 sati polufinalna utrka.

- Pripreme su nam dobro išle, a sad smo dobili potvrdu. Mislim da smo spremni za borbu. Osjećamo se jako lagano, imamo još dosta toga pokazati. Idemo korak po korak. kako Igre idu, tako ćemo se samo dizati - dodala su osječka braća.