28.07.2024., Pariz, Francuska - XXXIII. Olimpijske igre Pariz 2024. Vaterpolo utakmica, grupa A, Hrvatska - Crna gora. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
PIXSELL
28.7.2024., 20:19
BARAKUDE KRENULE POBJEDOM

Obranom slomili crnogorski otpor, sad slijedi Italija

Premijera često zna biti nezgodna, ali hrvatski vaterpolisti sjajno su odradili uvodne 32 minute

Krenule su Barakude onako kako su i planirale. Bez nekih većih problema izabranici Ivice Tucka upisali su premijernu pobjedu u A skupini olimpijskog turnira. Na premijeri je čekao neugodan, kvalitetan, ali i dobro poznati protivnik. U posljednje vrijeme bilateralni odnosi s Crnom Gorom su klimavi (ne našom krivnjom), ali u bazenu pariškog centra za sportove na vodi sve je bilo fer i sportski, a u vodi su se na kraju boljima pokazali vaterpolisti Hrvatske. To se i očekivalo od aktualnog svjetskog prvaka i viceprvaka Starog kontinenta.

 

Dobar zalet naše su "kapice" počele hvatati već u prvoj četvrtini. Odmah smo realizirali igrača više (Bukić), a potom je Žuvela povećao prednost također kada je brojčana prednost bila na našoj strani. U tim uvodnim minutama obrana je dobro funkcionirala, a pomoglo je što i suparnik nije naštimao nišanske sprave. U tri napada zaredom Crnogorci su pogađali okvir Popadićeva gola, a iza njegovih leđa prva lopta završila je u 6. minuti. Na isteku osme imali smo 3:1, a mogli smo i više, no Marinić Kragić nije u završnici realizirao kazneni peterac. Prednost od dva pogotka nije još dugo potrajala, razigrao se i suparnik, posebno Đurđić, koji je pogađao s vanjskih pozicija. Uhvatila je Crna Gora potpuno rezultatski priključak, podigla je napadačku razinu, uhvatila našu obranu nekoliko puta na spavanju i nakon druge četvrtine bilo je 5:5.

Odlučio je Tucak u nastavku promijeniti golmana, na vrata je stao naš prvi vratar Bijač, koji ima problema s leđima, stoga nije branio od početka. Nakon vodstva 7:6 upravo je Bijač dvjema obranama spriječio da se stanje na semaforu možda i potpuno promijeni. Ipak, obrambeni zid postao je sve neprobojniji za protivnika. U posljednju dionicu ulazimo sa 8:6, a s dva pogotka u nizu odlazimo na najveću prednost. Nakon skoro deset minuta Crnogorci postižu pogodak, a potom još jedan na 2:19 sekundi prije kraja. Tri sekunde prije sirene Burić postavlja konačnih 11:8 za šestu pobjedu Hrvatske protiv Crne Gore na OI-ju u sedam odigranih dvoboja. Kvalitetna premijera, odlična uvertira. U 2. kolu Hrvatska u utorak (12.05) igra protiv Italije, koja je tako imala uspješan start, svladala je SAD sa 12:8.