Goran Ivanišević ovih dana je na umaškom ATP-u
27.7.2024., 16:29
Legenda hrvatskog tenisa uoči starta olimpijskog turnira

Ivanišević: Nikola Mektić i Mate Pavić su među favoritima, mogu obraniti zlato

Naš par je među favoritima i tako se trebaju postaviti. Bio bih zadovoljan bilo kakvom medaljicom - kaže Ivanišević, osvajač dviju bronci u Barceloni 1992.

Tenis je u donio Hrvatskoj pet od 41 medalje od osamostaljenja, zlato, srebro i tri bronce. Dvije bronce našle su se oko vrata Gorana Ivaniševića u Barceloni 1992. godine, gdje je Splićanin imao čast nositi hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju. Goran je osvojio zlato u pojedinačnoj konkurenciji, te u paru s Goranom Prpićem. Treću medalju osvojili su Ivan Ljubičić i Mario Ančić, broncu na Igrama u Ateni. Konačno, zlato i srebro pripao je Nikoli Mektiću i Mati Paviću na Igrama u Tokiju prije tri godine, koji su u hrvatskom finalu bili bolji od Marina Čiliča i Ivana Dodiga.

- Nikola i Mate dugo nisu igrali zajedno, ali kada su igrali, zna se što su napravili - kaže Goran Ivanišević, koji je samo trenutak ranije u Umagu sparirao skupini talijanskih djevojčica i dječaka na betonskom terenu Stella Marisa. "Grazie, Goran!", odjeknulo je kada je odlazio s terena...

- Svaki za sebe su među najboljim igrača parova na svijetu. Mate je sada osvojio i jedini Grand Slam trofej koji mu je nedostajao - Roland Garros. Olimpijski turnir na istim terenima je potpuno otvoren, sve je moguće. Oni brane zlato i mogu ga obraniti. Među favoritima su i tako se trebaju postaviti. Želim im svu sreću.

Maratonac

Na Igrama u Tokiju se igrao nezaboravni hrvatski finale, Mektić i Pavić slavili su s tijesnim 6:4, 3:6, 10:6.

- Tako nešto događa se jednom u sto godina. To što su napravili njih četvoro, to se ne zaboravlja i proći će puno vremena dok se tako nešto opet dogodi. Šteta što nije bilo publike, te Olimpijske igre bile su zatvorene za gledatelje zbog pandemije jer to je ipak jedan spektakl. S obzirom na to da imamo jedan par u Parizu, bio bih zadovoljan bilo kakvom medaljicom.

Goran je sinonim za Wimbledon, ali i za Olimpijske igre. Dobio je četiri meča u pet setova u nizu za olimpijsku broncu, Portugalca Motu, Nizozemca Haarhuisa, Švicarca Hlaseka i Francuza Santora. Hlaseka je svladao s 9:7, Santora s 8:6 u petom setu. Za Švicarca Marca Rosseta, koji je osvijio zlato, nije bilo energije. Bile su to Igre na kojima su nastupile legende Boris Becker, Pete Sampras, Jim Courier, Stefan Edberg, Michael Chang, Michael Stich, Sergi Bruguera... U paru Gorani su poraženi od Južnoafrikanaca Waynea Ferreire i Pieta Norvala u pet setova, a olimpijsko zlato osvojili su Boris Becker i Michael Stich.

Nova odiseja Mektića i Pavića

Nikola Mektić i Mate Pavić opet "jašu zajedno", u prvom zajedničkom nastupu poslije Wimbledona 2023. ova iznimno uspješna kombinacija kreće u obranu olimpijskog zlata iz Tokija. Zajedno su osvojili čak 17 titula od 2021. do 2023. godine, ali svako je krenuo svojim putem. Sada su se udružili pod olimpijskim krugovima, a njihovi prvi suparnici su Nijemci Jan-Lennard Struffi i ljevoruki Dominik Koepfer. Ovaj meč postavljen je kao prvi, u 12 sati, na terenu 11, gdje Mektić i Pavić kreću u novu zlatnu odiseju. Mogli su čak nastupiti u pojedinačnoj konkurenciji, s obzirom na brojne otkaze među igračima parova tražen je igrač koji će popuniti prazninu.

U isto vrijeme zaigrat će i Petra Martić, a njena suparnica je 60. igračica svijeta Cristina Bucsa, Moldavka koja od 2015. igra pod španjolskom zastavom. Dan kasnije nastup pod olimpijskim krugovima počinje Donna Vekić.

- Najveća čast i ponos bilo je nositi hrvatsku zastavu. U polufinalu nisam imao šanse protiv Rosseta. Za sve je krivo prvo kolo, igrao sam pet setova, što se moglo izbjeći. Tu se mogao izbjeći još koji meč u pet setova, ali dobio sam i ono što nisam trebao. Ako to iskompenziramo... Ali žao mi je parova, tu smo mogli imati sjajniju medalju. Imali smo "break" loptu u pet setu protiv Norvala i Ferreire. Prpa i ja smo zaslužili igrati finale protiv Sticha i Beckera. Tko zna kako bi se to završilo. Ali lijepo je bilo biti u Barceloni, te dvije medalje su nezaboravne.

Ratna zona

Olimpijski turnir je nešto posebno u odnosu na druge turnire. Nema trofeja, samo medalje, ali i prigoda družiti se s olimpijcima iz drugih sportova.

- To nije najvažniji turnir za tenisača, ali svaki bi trebao barem jednom odigrati olimpijski turnir, iskusiti taj osjećaj igranja za svoju zemlju, kada se popneš na postolje. Još je ljepše ako svira tvoja himna. Moraš doživjeti olimpijsko selo... Sad je malo drugačije s ovim ludilom u svijetu, čitam da je angažirano 50 tisuća vojnika, kao da ideš u ratnu zonu, a ne na Olimpijske igre. Prije je sve bilo nekako opšuštenije, ali svejedno je lijepo je biti na Igrama.

Od kraja ožujka ove godine Ivanišević je bez posla nakon prekida suradnje s Novakom Đokovićem. S Goranom kao trenerom, Novak je osvojio 12 od rekordnih 24 Grand Slam turnira, a sada želi i do medalje koja mu nedostaje - olimpijskog zlata. Goran je kroz tjedan pratio svoje nasljednike na umaškom ATP-u.

- Videli smo i sada, imamo dobru generaciju. Nedostajao je Prižmić, a nada se da će se i Gojo brzo vratiti nakon ozljede. Planova i želja nemam, jer ako ih imaš, to se nikad ne ostvari. Do rujna neću raditi ništa, a tada ću odlučiti što i kako dalje. Iza mene je prekrasnih i teških pet godina. Ne samo naše suradnje, već i svega oko toga. Bio sam s najvećim svih vremena i ostali smo prijatelji zauvijek. Ono što smo mi prošli, to se ne zaboravlja. Titule i te trenutke ti nitko ne može oduzeti. Postao sam i bolji, i mudriji i pametniji trener, a to će mi pomoći u budućnosti. A trenirati najvećeg nije lako, traže se samo pobjede. Da je bilo super i da sam uživao u svakoj sekundi - jesam.n