epa11480332 Stephen Curry (R) of the USA and Patty Mills of Australia in action during the 2024 USA Basketball Showcase game between USA and Australia in Abu Dhabi, United Arab Emirates, 15 July 2024. EPA/ALI HAIDER
EPA
26.7.2024., 18:59
KOŠARKAŠKI TURNIR IGRA SE U LILLEU I PARIZU

Može li netko zaustaviti SAD do petog uzastopnog slavlja?

Američki košarkaši opet su olimpijska atrakcija. U Europu su došli uzeti zlato

Iako na OI-ju sve pršti od kvalitetnih natjecanja, jedno se ipak mrvicu izdvaja od ostalih. Košarkaši su i prije privlačili pozornost, ali ona je otišla u neslućene visine od 1992. i Barcelone, kada su na Igrama prvi put u dresu SAD-a zaigrali profesionalci.

Vidjeli su Ameri tada da se njihovi studenti teško nose s ostalim zemljama, stoga su odlučili na Igre poslati svoje udarne snage iz NBA lige. One od prije 32 godine bile su najjače uopće (Jordan, Magic, Bird, Barkley, Ewing, Malone, Pippen…), a čast da se originalnom Dream Teamu suprotstavi u velikom finalu imala je tada mlada, tek priznata država po imenu Hrvatska. Tada je cijeli svijet mogao vidjeti i naše velikane na dijelu, Dražena Petrovića, Tonija Kukoča, Dina Rađu, Stojka Vrankovića i ostale. Nas nema u Parizu (zapeli smo na posljednjoj kvalifikacijskoj prepreci početkom srpnja u Pireju), ali ovih 12 reprezentacija koje su izborile vizu, garantira da nas čeka još jedan kvalitetan košarkaški turnir.

Premijera u Berlinu

Prvi put na programu je bio u Berlinu 1936. godine. U Parizu ćemo tako dobiti 21. pobjednika, a naslov brane upravo Amerikanci, koji su i prije 1992. bili dominantna sila. Nisu ostali bez medalje ni na jednom od svojih 19 pojavljivanja, imaju 16 titula, jedno srebro i dvije bronce. Nije ih bilo samo u Moskvi 1980. zbog bojkota, pa je prigodu za svoj jedini naslov iskoristila Jugoslavija, koju je vodio naš proslavljeni trener Mirko Novosel, a hrvatski štih zlatnom odličju dali su Krešo Ćosić, Željko Jerkov, Andro Knego, Branko Skroče, Duje Krstulović i Mihovil Nakić. Ukupno se tek četiri zemlje mogu pohvaliti najvišim košarkaškim postoljem, na kojem su uz SAD i bivši državu završili još Sovjetski Savez (minhenska senzacija 1972. i 1988. u Selu) te Argentina, koja je jedina u ovom stoljeću (2004) u Ateni prekinula američku dominaciju, koja je neprekidna od 2008. do danas. Peti naslov u nizu, 17. ukupno, mnogi vide kao gotovu stvar, ali povijest nas uči da u sportu, a posebno u onome gdje se stvari na parketu mogu promijeniti u sekundama, ne treba ništa uzimati zdravo za gotovo.

epa11491804 Greece's Giannis Antetokounmpo (L) in action against Serbia's Filip Petrusev (R) during the basketball pre-Olympics exhibition match between Serbia and Greece in Belgrade, Serbia, 22 July 2024. EPA/ANDREJ CUKIC
EPA

Za razliku od prethodnih turnira, ovaj će imati malo drukčiji sustav. Neće 12 reprezentacija (u svakoj je bar jedan NBA igrač, 50 ukupno) biti podijeljeno u dvije, već u tri skupine po četiri, iz kojih će najbolji dvojac u četvrtfinale, a među osam će svoje mjesto naći i dvije najbolje trećeplasirane vrste. Sve utakmice u grupi igraju se u Lilleu, na stadionu Pierre Mauroy, a nokaut-faza stiže u glavni grad.

Osam jakih i kvartet autsajdera

Skupina A svakako je ona koju volimo nazivati i skupinom smrti. U njoj je Australija, koja je prije tri godine u Tokiju osvojila svoju prvu olimpijsku medalju (bronca). Na posljednje pak četiri Španjolska je igrala dvaput zaredom u finalu (2008. i '12.), a prije osam godina bila je treća, a u Tokiju je zapela u četvrtfinalu. U Pariz momčad Sergia Scariola stiže nakon osvajanja kvalifikacijskog turnira u Valenciji, a nije zgorega podsjetiti da su Sergio Lull, Willy Hernangomez, Lorenzo Brown i društvo aktualni europski prvaci. Nakon 24 godine na OI-ju su Kanađani, koji vrve NBA imenima (Gilgeous-Alexander, Murray, Barett, Brooks, Lyles…) i koji su prije godinu dana uzeli svjetsku broncu, svladavši u susretu za 3. mjesto upravo svog prvog susjeda. "Kvartet smrti" zatvaraju Grci, predvođeni Giannisom Antetokounmpom, koji se na olimpijsku sceni vraćaju nakon 2008, a do nje su stigli i preko Hrvatske, koju su kod kuće svladali u finalu kvalifikacijskog turnira. Netko će morati pakirati kofere nakon tri utakmice, a treće mjesto bi moglo biti dostatno za prolaz.

Iz B skupine taj prvi cilj se očekuje da ostvare domaćini, te Njemačka. Francuzi pred svojom publikom imaju jasno visoke ambicije, a to znači ponavljanje bar rezultata iz Tokija, kada se igralo finale. Vincent Collet vodi aktualnog olimpijskog i europskog viceprvaka, najveća zvijezda je prvi pick lanjskog drafta, čudo od djeteta Victor Webanyama, koji je i najviši igrač turnira (222 cm). Visoka linija je najjači dio momčadi (Gobert, Lessort, Yabusele), ostatak baš i nije tako jak, ali uz domaći poticaj sve je moguće. Nijemci su aktualni svjetski prvaci i svakako jedni od favorita za odličja. Na prethodnih sedam OI-ja nisu bili konkurentni, sada jesu itekako. Dennis Schroder, braća Wagner i suigrači su u pripremama za Pariz odmjerili nedavno snage i s Amerikancima, gdje je tijesan poraz u Londonu svakako shvaćen kao pozitivan i poticajan. Da Hrvatska ne bude bez svog čovjeka na turnir, pobrinuo se Aleksandar Petrović, izbornik Brazila, koji bi se s Japanom trebao boriti za treće mjesto i nadu da se ipak izbori plasman među osam najboljih.

ATRAKTIVAN PRVI VIKEND

Dan nakon ceremonije svečanog otvorenja košarkaši kreću u akciju. Čeka nas za vikend prvih šest utakmica, a odmah na startu je i nekoliko poslastica.

Turnir u subotu otvaraju od 11 sati Australija - Španjolska, a istog dana još igraju: Njemačka - Japan (13.30), Francuska - Brazil (17.15) i Grčka - Kanada (21).

Nedjeljni derbi od 17.15 igraju SAD - Srbija, a ranije će još na parket Južni Sudan - Portoriko (11).

Prvi favorit C skupine, ali i sveopći, SAD, stigao je u Lille i Pariz s jasnom namjerom. Pokoriti konkurenciju i pete Igre zaredom ostaviti konkurenciju iza sebe. Novi izbornik Steve Kerr to će učiniti sa 12 probranih, od kojih su njih petorica (Durant, Booker, Tatum, Holiday, Adebayo) stavila i zlato prije tri godine u Japanu. Prigodu da osvoji četvrto najsjajnije košarkaško odličje, što nitko dosada nije napravio, ima Kevin Durant, koji je u Francuskoj usprkos lakšem problemu s ozljedom, ali bit će spreman kada krenu nokaut-utakmice. Svoje posljednje Igre igraju LeBron James i Stephen Curry. Prvi i sa 40 na plećima djeluje snažno (naravno, ne kao u najboljim danima), točno 20 godina od svoje olimpijske premijere koja je u Ateni završila broncom. Nakon toga je bio dio zlatne momčadi iz Pekinga i Londona, a sada je jasno da želi još jednu titulu. Curry je četiri godine mlađi i jedino što nema u karijeri je naslov olimpijskog pobjednika (ima dva naslova svjetskog prvaka). Debi pod zastavom imat će Joel Embiid (naljutio Francuze, a ima još i kamerunsku putovnicu), tu su još imenjaci Anthony Edwards i Davis, Tyrese Haliburotn i Derrick White. Favoriti broj jedan jesu, ali nismo sigurni da ovaj Dream Team nije ranjiv. Već prva utakmica protiv Srbije će pokazati kakvi su u odnosu prema ostalim favoritima. Srbe predvodio najbolji igrač svijeta, Nikola Jokić, vodi ih iskusni Svetislav Pešić, koji svakako ima kadar vrijedan medalje. U skupini je i jedini predstavnik Afrike, a to je Južni Sudan, koji je prije 14 godina stekao svoju nezavisnost. Lani su imali debi na SP-u, sada su prvi put na OI-ju, a da nisu "turisti" već ozbiljna momčad, pokazali su u minimalnom porazu od SAD-a u prijateljskom ogledu, u kojem su imali posljednji napad za eventualnu senzaciju. Zanimljivo, u rosteru su i dva bivša košarkaša Vrijednosnica Osijek, Kuany Kuany i Jackson Makoi, koji su prije dvije sezone igrali u gradu na Dravi, kada je izgubljen elitni status. Evo ih sada u društvu LeBrona i Jokića. Skupinu zatvara Portoriko, koji je nakon dva desetljeća ponovo na OI-ju i koji želi pokvariti računicu nekom od favorita. Vidjet ćemo tko će od njih na kraju ostvariti željeno. n