epa11150364 Croatia head coach Ivica Tucak (C) speaks during the Men's Water Polo Quarterfinal match between Serbia and Croatia at the FINA World Aquatics Championships in Doha, Qatar, 13 February 2024. EPA/YURI KOCHETKOV
EPA
26.7.2024., 18:57
SPREMNE ZA PARIŠKI DEBI

Barakude: Mi smo momčad od koje se uvijek očekuje puno

Otvaranje Igara u petak, dva dana poslije Barakude počinju svoju parišku priču. U nedjelju od 16.35 hrvatska veterpolska reprezentacija igrat će s našim južnim susjedima, momčadi Crne Gore. Ambicije su goleme, hrvatski su vaterpolisti početkom ove godine, u razmaku od mjesec dana, postali viceprvaci Europe i prvaci svijeta, u 2024. nedostaje još jedna medalja. Ona olimpijska. Izbornik Ivica Tucak odavno je najavio: "Želim olimpijsko zlato, ono mi nedostaje, Pariz je prilika. Idemo ga uzeti." Lako je to reći, teško učiniti, ali najave iz hrvatskog tabora nisu bez pokrića. Reprezentacija koja je osvojila europsko srebro i svjetsko zlato ima razloga računati na velike stvari. Iz tabora Barakuda odašilje se samo pozitiva, iako, nije sve idealno. Kapetan i pouzdani vratar Marko Bijač prošlog je tjedna imao problema s leđima. No Marko je borac, pred njim je olimpijski turnir, kaže "bit će sve uredu".
Inače, kada je vaterpolo u pitanju, Pariz je za taj sport posebno mjesto. Naime, upravo je u ovom gradu prije 124 godine, na tadašnjim drugim Olimpijskim igrama, vaterpolo prvi put i uvršten u olimpijski program. Vaterpolo i nogomet, prvi iz obitelji loptačkih kolektivnih sportova. Od tada do danas je tako, nikada nije vaterpolo ni bio upitan glede olimpijskog statusa. Vaterpolistice su se pak prvi put pojavile na Igrama u Sydneyu 2000. godine.