Tokio, 27.07.2021 - Vaterpolo utakmica 2. kola skupine B turnira na Olimpijskim igrama Tokio 2020, Australija - Hrvatska. Na slici vratar Marko Bijač.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Marko Bijač

Hina
25.7.2024., 20:10
ZNALO JE BITI I MNOGO VIŠE HRVATSKIH PREDSTAVNIKA

Samo je u Barceloni i Tokiju bilo manje naših sportaša

Možemo si lagati i zavaravati se, ali brojke ne lažu i one kažu - hrvatski sport stagnira, odnosno "opada". Hrvatsku će na Olimpijskim igrama u Parizu predstavljati 73 sportaša, od čega 58 muških i 15 ženskih predstavnika iz 16 sportova, a ukupno hrvatsko izaslanstvo brojit će 157 osoba. U izaslanstvo su uključeni treneri, fizioterapeuti te delegacija sportskih dužnosnika plus njihovi supružnici.

Što se tiče broja hrvatskih sportaša na dosadašnji igrama, ove u Parizu su u "zlatnoj sredini" i po broju sportaša i sportova. Apsolutni rekorderi po masovnosti su Igre u Londonu 2012. godine na kojima je nastupilo čak 107 hrvatskih sportaša u 18 sportova, te one u Pekingu sa 101 sportašem. U odnosu prema Parizu 2024. Hrvatska je imala više predstavnika još u Sydneyju (91), Riju (88), Atlanti (85), a manje sportaša je nastupilo samo na onima u Barceloni 1992 (41) kada se Hrvatska prvi put na ljetnim Igrama predstavila kao samostalna država te na onim prošlim u Tokiju (59). Broj sportaša koji su ostvarili normu za Igre je u opadanju, a to je alarm HOO-u, našim gradovima i klubovima. Također, po broju sportova u kojima se natječu hrvatski sportaši, ispod Pariza su Barcelona (12), Sydney (12), Atlanta (14), Atena (14) i Peking (15), dok je u Tokiju bio jednak broj sportova - 16.

Hrvatsku će u Parizu predstavljati dva ekipna sporta, rukometaši i vaterpolisti, a u Francusku putuje i devet predstavnika u atletici i šest jedriličara. Put Pariza će dva gimnastičara, biciklist Marin Ranteš, boksač Gabrijel Veočić, petorica veslača, tri predstavnika u džudu, dva u kajaku i kanuu, po troje u taekwondou, plivanju i streljaštvu te po četvero u stolnom tenisu i tenisu.

Na ovim će Igrama Hrvatska, točnije Marin Ranteš, prvi put nastupiti u BMX biciklizmu, dok Hrvatska ima prvi put predstavnika u disciplini kite (Martin Dolenc) i jedrenju na dasci (Palma Čargo).