epa11449539 Yellow jersey Slovenian rider Tadej Pogacar (R) of UAE Team Emirates and South African rider Louis Meintjes of Intermarche-Wanty in action during the third stage of the 2024 Tour de France cycling race over 230km from Piacenza to Turin, Italy, 01 July 2024. EPA/KIM LUDBROOK
EPA
23.7.2024., 17:21
VELIKA POBJEDA PA ODMOR

Nakon “Toura” Pogačar se ne vraća u Francusku

Nakon velikog trijumfa i slavodobitnog ulaska u cilj utrke po Francuskoj, stigao je otkaz. Slovenski biciklistički as i jedan od glavnih aduta za medalju naših susjeda, Tadej Pogačar, zbog umora je otkazao nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Glavni trener slovenske muške biciklističke reprezentacije Uroš Murn objavio je imena biciklista koji će nastupiti u Parizu, među njima neće biti Tadeja Pogačara, koji je zbog umora i iscrpljenosti otkazao sudjelovanje. Njega će zamijeniti reprezentativni kolega Domen Novak, objavilo je vodstvo slovenske reprezentacije.

Otkazi i na teniskom turniru

Nekoliko dana prije početka olimpijske smotre naredalo se nekoliko otkaza. U Parizu neće nastupiti pobjednik Tour de Francea Tadej Pogačar, ali ni osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, Čehinja Marketa Vondroušova.

- Jako mi je žao, ali zbog zdravstvenih razloga neću sudjelovati na Igrama u Parizu. Do posljednjeg trenutka sam se nadala bar nastupu u parovima, ali problemi s rukom ne dopuštaju mi ​​da izađim na teren - objavila je češka tenisačica.

S olimpijskog teniskog turnira povukao se i Poljak Hubert Hurkacz, trenutačno sedmi tenisač svijeta. Hurkacz se ozlijedio u susretu 2. kola Wimbledona protiv Francuza Arthura Filsa. U jednom trenutku je nezgodno doskočio i ozlijedio koljeno.

- Ovo je bila vrlo, vrlo teška odluka jer sam oduvijek sanjao da ću predstavljati Poljsku na Olimpijskim igrama. Nadao sam se da mogu osvojiti medalju za reprezentaciju, ali, nažalost, moje zdravlje to ove godine ne dopušta - poručio je Hurkacz.


Podsjetimo, Pogačar je u nedjelju osvojio svoj treći naslov pobjednika Tour de Francea, nakon 2020. i 2021. najbolji je bio i 2024. Usto ima i dva druga mjesta iz 2022. i 2023. U nedjelju je postao i tek osmi vozač u povijesti biciklizma s pobjedama na dvije najveće trotjedne utrke na svijetu, Giru d'Italia i Touru u istoj godini.
Pogačar je na posljednjim OI-ju u Tokiju osvojio broncu u cestovnoj utrci, a treći je bio i u cestovnoj utrci na SP-u u Glasgowu 2023. U slovenskoj olimpijskoj reprezentaciji nema ni olimpijskog prvaka u vožnji na kronometar iz Tokija Primoža Rogliča.