HINA
23.7.2024., 22:09
BOKSAČKA UZDANICA NA OI

Kobra iz Broda spremna je za izazove, ali i najviše domete

Put olimpijskog poprišta u utorak krenula je i mala, ali odabrana hrvatska boksačka ekspedicija, koja ima pravi slavonski pečat. U Parizu će nas u ringu predstavljati prvak Starog kontinenta do 80 kilograma, 23-godišnji Brođanin Gabrijel Veočić, koji će na Igrama biti pod paskom izbornika, trenera i svog oca Pere Veočića, a s njima u društvu je i osječki trener, Matej Matković, koji će sjediti u kutu nažalost jedinog našeg predstavnika na boksačkom turniru. Korak do nastupa bio je i Matkovićev pulen, Osječanin Luka Pratljačić.

Našeg boksačkog olimpijca i dvojicu trenera u Zračnoj luci Franjo Tuđman ispratili su dopredsjednik HBS-a i predsjednik Zagrebačkog boksačkog saveza Mario Žiger, glavna tajnica HBS-a Nikolina Jurić, te ispred Hrvatski olimpijski odbora direktor Ureda za programe lokalnog sporta Hrvoje Balen. U istom zrakoplovu za francusku prijestolnicu je poletio i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, a uz Gabrijela Veočića od sportaša su krenuli Marin Ranteš (BMX) i selekcija rukometaša na pijesku, koji ima status pokaznog sporta na OI-ju.

Odradio je završne pripreme Veočić u doista spartanskim uvjetima, ali sve se lakše podnosi kada treniraš kod kuće u prostorijama matičnog kluba BK Brod. Klupska dvorana zapravo je preuređeno bivše spremište za čamce uz obalu rijeke Save, ali i takvi su uvjeti u stanju iznjedriti šampone i olimpijce. Veočiću su tijekom ove faze priprema pomagali sparing-partneri iz Osijeka i Slavonskog Broda, a u jednom od posljednjih sparinga odradio je 20 rundi u komadu. Primjerice, ako se izbori finale u Parizu, to će značiti da će naš prvak odraditi 12 rundi. Ovih osam viška neka ostane za sljedeće veliko natjecanje. Nema sumnje, na Ol-ju Veočića ćemo sigurno gledati spremnog i u najboljem trenutnom izdanju.

Pobjeda pa na prvog nositelja

Brođanin je svoje mjesto u Parizu izborio ulaskom u finale i osvajanjem srebrne medalje na Europskim igrama u Krakovu 2023. Na olimpijskom turniru do 80 kg Veočić je postavljen za osmog nositelja, a to znači da preskače prvu rundu i kreće od osmine finale. Prolazak u četvrtfinale bi mu prema poludirigiranom ždrijebu najvjerojatnije donijelo borbu za medalju protiv prvog nositelja, Kineza Tanglatihana Tuohetaerbiekea, prvaka Azije i aktualnog svjetskog viceprvaka iz Taškenta prošle godine.

Otac i sin su u Pariz otišli ambiciozni, što i priliči najboljem bokasaču Europe do 80 kilograma i njegovu treneru. Ne kriju da se žele naći na olimpijskom postolju. U tom slučaju Hrvatska bi od svoje samostalnosti dobila drugog osvajača medalje, zasada smo (još uvijek) na bronci Filipa Hrgovića iz Rija 2016. godine.

Prve borbe kreću već dan nakon svečanog otvaranja, a već sutra (četvrtak) bit će poznat i kompletan ždrijeb turnira. Zasada je tek poznato da kao osmi nositelj poluteške kategorije do 80 kg naš predstavnik neće morati u akciju od prvog kola, premijerni meč čeka ga u subotu, 30. srpnja u sklopu osmine finala.

Mnogi prognoziraju da bi Gabrijel Veočić mogao iz Francuske doći s odličjem. Ne čudi da ga vide u skupini favorita, u prilog tome najbolje govore njegovi dosadašnji uspjesi. Osvajao je brojna odličja u svim mlađim dobnim kategorijama, a ima veliki trofejni kontinuitet otkad je u seniorima. Prije dvije godine je postao U22 prvak Europe (u Poreču je tada nastupio zadnji outa u kateogriji do 75 kg), lani je bio srebrni na Europskim igrama (u Krakowu je izborio olimpijsku vizu), a prije tri mjeseca u Beogradu je s pet pobjeda potvrdio da je bez premca u Europi u svojoj kategoriji. Uz ove medalje nisu zanemarivi ni dosezi na svjetskim smotrama, 2021. i 2023. bio je sudionik četvrtfinalnih mečeva. Kobri iz Broda sada želimo da napravi dva koraka više.