FACEBOOK/HRVATSKI TENISKI SAVEZ
23.7.2024., 17:44
VELIKA POBJEDA OSJEČKOG TENISAČA

Dok su neki tražili najbolju zabavu, Matej Dodig je na terenu lomio Francuza

Matej Dodig upisao je svoju prvu pobjedu na ATP turniru i postao priča dana u Umagu. Osječanin, 310. igrač svijeta, u Umag je stigao s pozivnicom organizatora, a priliku koju mu je ponudio ždrijeb, da turnir otvori protiv kvalifikanta, iskoristio je na najbolji mogući način.

Otišao je u 2. kolo nakon što je pobijedio Francuza Enza Couacauda s 3:6, 6:3, 6:2. Mata je odigrao sjajan meč, vratio se iz zaostatka, slavio prvjenac na ATP-u i samo dokazao da ide prema planu. Uzlaznom teniskom putanjom. Za Dodiga, koji je prije par dana proslavio 19. rođendan, prva ATP pobjeda dugo će ostati u sjećanju, ostvarena je nakon preokreta, dimnog prekida, preseljenja na dugi teren i to u noćnim satima. Dok su gosti Umaga tražili mjesto za najbolju zabavu i opuštanje oko Stella Marisa, Mata je s osmjehom napuštao teren broj jedan. Na terenu je proveo dva sata i 15 minuta, iako je Couacauda, kao 205. tenisač svijeta u meč ušao kao favorit, tako i krenuo te osvojio prvi set, Dodig je sve okrenuo. Prije konačnog preokreta dogodila se jedna nesvakidašnja situacija. Početkom trećeg seta iz jednog je reflektora počeo izlaziti bijeli dim. Zbog sigurnosti gledatelja i igrača, organizatori su odlučili preseliti tenisače na teren broj 1. U trenutku preseljenja francuski tenisač je vodio 2:1 u tom trećem setu, a Dodig bio na servisu. Od trenutka kad došli na teren 1, Francuz više nije uspio osvojiti nijedan gem, Mata je projurio do najveće pobjede u karijeri.

- Osjećaj je odličan, ne mogu ga opisati. Ne mogu vjerovati kako je bila dobra atmosfera. Ovo mi je jedan od težih i dražih mečeva u karijeri. Suparnik je prošao, ako se ne varam, kvalifikacije na svim Grand Slam turnirima, uzeo set Đokoviću na Australian Openu, a zanimljivo je da mu je trener Hrvat (Lovre Rončević). Jako sam zadovoljan što sam prošao dalje, kazao je osječki tenisač nakon prve ATP pobjede.

Kako god prošao u 2. umaškom kolu gdje ga čeka mnogo veći izazov, četvrti nositelj i 37. teisač svijeta Argetinac Francesco Cerundolo, koji je na startu bio slobodan, jedno je sigurno, Dodig će sljedeći tjedan biti bolje plasiran od trenutačnog 310. mjesta u ATP poretku. Za pobjedu na startu osvojio je 25 bodova. Protiv Argentinca kreće lov na novih 25.

- Uvijek ulazim na teren s mišlju da ću pobijediti, dati sve za pobjedu. Recimo, na početku susreta s E nzom nisam se baš snašao sa svjetlima. Ne sjećam se da sam ikad igrao ovako kasno, ali publika me digla. Došlo je dosta mojih Osječana. Zahvalan sam svima. Da nije bilo navijača, ne znam bih li pobijedio, kazao je Mata koji je dosada imao uspjeha na Futures i Challenger turnirima, a u Umagu je stigla i prva ATP pobjeda.