epa11487606 McLaren driver Oscar Piastri of Australia in action during the first practice session for the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring circuit, in Mogyorod, near Budapest, 19 July 2024. EPA/MARTIN DIVISEK
EPA
21.7.2024., 21:32
UTRKA FORMULE 1

McLaren natjerao Norrisa da ispusti vrh

Australac Oscar Piastri (McLaren) na Hungaroringu je ostvario prvu pobjedu u karijeri u Formuli 1 slavivši na VN Mađarske ispred momčadskog kolege, Britanca Landa Norrisa. Za McLaren je to prva dvostruka pobjeda od ljeta 2021., Piastri je u Mađarskoj slavio nakon što mu je Lando Norris nevoljko prepustio vodstvo prema momčadskim naredbama tri kruga prije kraja utrke. Treće mjesto zauzeo je Britanac Lewis Hamilton, ispred Monežanina Charlesa Leclerca (Ferrari) i trostrukog svjetskog prvaka, Nizozemca Maxa Verstappena (Red Bull).

Bila je to zanimljiva utrka, Norris je startao s pole positiona, ali su ga Piastri i Verstappen prestigli na startu. Aktualni svjetski prvak vratio je poziciju Norrisu u četvrtom krugu, jer je bio pod istragom zbog izlaska sa staze. McLaren je odlučio da Norris prvi ide na drugu promjenu guma u 48. krugu, a vodećeg su Piastrija ostavili na stazi još dva kruga, pa je poslije preuzeo vodstvo od Norrisa. U nastavku je momčad McLarena preko radija slala poruke Norrisu da prvu poziciju prepusti Piastriju, što Britanac nije odmah učinio, ali je morao tri kruga prije kraja pod velikim pritiskom svoje momčadi. U završnici utrke vodila se velika borba za treće mjesto između Hamiltona i Verstappena, vodeći u ukupnom poretku pokušao je prestići Hamiltona, ali Britanac je odolio, a u borbi je došlo do kontakta, nakon kojeg je Verstappen ostao bez šanse za postolje.