Ilia Kovtun i Aurel Benović

Ilia Kovtun i Aurel Benović

GOJKO MITIĆ
20.7.2024., 09:05
AUREL BENOVIĆ I ILIA KOVTUN

Zajedno u Pariz: Zbog Osječanina i Ukrajinca Bercyjem će se prolomiti “allez”

Želja u Parizu? Da preživimo i da se vratimo, kaže opušteni Kovtun, a Benović dodaje: Osvojiti medalju!

Jutarnja ili, preciznije rečeno, ranopodnevna kava nakon svakog treninga ispred Sokola. Rutina je to Aurela Benovića i Ilije Kovtuna, gimnastičara koji su u osječkom Sokol centru odradili kompletne pripreme za Olimpijske igre u Parizu.

Osječanin, koji je 14. srpnja proslavio 24. rođendan, na put prema poprištu Olimpijskih igara krenuo je već u petak, a njegov tri godine mlađi ukrajinski kolega, koji je nakon agresije Rusije na njegovu zemlju privremeni dom i mjesto za treninge pronašao u Sokol centru, prema Parizu će krenuti dva dana poslije. Kovtunu će ovo biti druge Olimpijske igre. Led je probio na prošlim, pandemijskim u Tokiju, kada se plasirao u finale višeboja. Tri godine poslije, kao aktualni svjetski viceprvak u višeboju te višestruki europski prvak i osvajač medalja, svakako ima veća očekivanja. Aurelu će ovo biti prvi nastup na Olimpijskim igrama. Bit će prvi član GD-a Osijek Žito nakon Alekseja Demjanova, koji je nastupio na OI-ju u Atlanti 1996. na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri.

Na Kopiku
ako ostane snage

Ako se nakon jutarnjeg treninga "počaste" kavom, nakon onoga popodnevnoga još su se stigli baciti u Dravu ili bazene na Kopiki.

Osijek, 17. 07. 2024, Sokolski dom. Aurel Benovic, osjecki gimnasticar koji ide na OI u Pariz.snimio GOJKO MITIĆ

Aurel Benović

GOJKO MITIĆ

- Išli smo se okupati, ali samo ako je ostalo snage nakon svega - pričao nam je Kovtun, koji je za relativno kratko vrijeme odlično naučio hrvatski, tako da ovaj put nikakvu pomoć prevoditelja nismo trebali.

Dok razgovaramo, prilaze mu mlade austrijske gimnastičarke koje su ovo ljeto u Osijek stigle na kamp. Potpisuje majice sa svojim likom.

Bio je Ilia jako sretan, kao i njegova trenerica Iryna Gorbacheva kada se u travnju doznalo da će njegov osječki kolega Benović nastupiti na Olimpijskim igrama.

- Kad je bio u Kataru na posljednjem kvalifikacijskom natjecanju, sve smo pratili uživo. Doista smo bili sretni zbog njega i zbog Duce Vladimira Mađarevića jer znam koliko su htjeli ići na Olimpijadu.

Veseli se odlasku u Pariz i nastupu pred gledateljima jer u Tokiju je zbog pandemije na tribinama, kaže, bio "jedan i pol čovjek". Uz to Iliji će ovo biti prvi odlazak u Pariz i nastup u legendarnom Bercyju.

- Ja sam već imao priliku tamo nastupati. To je jedna od najvećih dvorana u kojima se odvija Svjetski gimnastički kup i uvijek je tamo jako dobro posjećeno natjecanje. Bude uvijek više od deset tisuća gledatelja. Super mi je atmosfera, uoči nastupa svakog gimnastičara cijela dvorana ti viče ono "alleeez". Doista je sjajno raditi tamo - dodaje Aurel Benović, koji se na Olimpijske igre plasirao kroz Svjetski kup vježbom na parteru, čime je osigurao i dodatni nastup na preskoku. Iznenađuje forma i ono što je odradio na treninzima i testnom natjecanju upravo na preskoku.

- Trener i ja iznenađeni smo koliko su mi brzo legla ta dva jako teška skoka. Mislim da sam ih ustabilio i da sada i na preskoku kao i na parteru mogu računati na finale. Naravno, ako sve odradim kako znam i želim. Što se tiče partera, zadovoljan sam kako odrađujem. Olimpijske igre održat će se na Gym nova spravama, a one mi jako leže.

SEDMERO IZ OSIJEK ŽITA IDE U PARIZ

Dugo godina čekali smo da netko iz osječke gimnastičke obitelji nastupi na Olimpijskim igrama. Dočekali smo Aurela Benovića punih 28 godina nakon što je naturalizirani Aleksej Demjanov u pratnji svojih trenera Aleksandra Černova i Osječanina Nenada Solara, koji je na Olimpijadi bio i u svojstvu suca, participirali na Olimpijskim igrama u Atlanti. Zanimljivo, iz Sokol centra, iz GD Osijek Žita čak će se njih sedam zaputiti prema Parizu, gdje će imati različite uloge. Članovi ukrajinskog gimnastičkog trenerskog tima bit će Iryna Gorbacheva, dugogodišnja trenerica Ilije Kovtuna, te njezin suprug Stepan Gorbachev. Oboje su također privremeno u Osijeku, gdje treniraju i ostale mlade gimnastičarke i gimnastičare. Benoviću će u ulozi trenera biti njegov dugogodišnji trener Vladimir Mađarević, a u Pariz će ići i drugi mu klupski trener Boris Čulin, koji će na natjecanjima biti u ulozi suca. Odlazak na Olimpijske igre drukčije je zamišljao Robert Seligman. Nakon što je završio bogatu karijeru, dobit će priliku s lica mjesta sukomentirati gimnastička natjecanja, pa će u tom svojstvu i on krenuti u Pariz.

Kovtun doslovce konkurira za medalje u osam disciplina. Uz šest sprava tu je još i višeboj i nastup u momčadskoj konkurenciji.

- Dobro, ne baš u preskoku, jer imat ću samo jedan skok. Uz njega nekako najmanje volim karike. Jako velika očekivanja imam u višeboju. Prošle godine sam bio drugi u svijetu. Strašna je konkurencija. Svakako, prvi je favorit Japanac Daiki Hashimoto. Tu je i Kinez, odlični su Amerikanci, a vraća se i naš Ukrajinac Oleg Vernaiev, koji ima ponovno odlične vježbe. Očekujem dosta i od preče i ruča koji su mi možda i najbolja sprava, ali u seriji tek idem na kraju, nakon što odradim pet sprava.

Velika su očekivanja od ukrajinske momčadi.

- Možemo konkurirati za srebro ili broncu jer mislim da su Japanci ipak za sve ostale predobri.

Velika su očekivanja od ukrajinskih sportaša s obzirom na situaciju u njihovoj zemlji.

- Pritisak je velik. Rat je u Ukrajini i naravno da se svi želimo dobrim nastupom što bolje predstaviti svijetu. Znate, kod kuće je rat, puno se novca troši za obranu, a dosta je naravno odvojeno i za pripreme, odlazak i nastup na Olimpijskim igrama, pa je i zbog toga pritisak. Mislim da će ovo biti Olimpijske igre na kojima će nastupiti najmanje ukrajinskih sportaša. Ide nas 147.

Još uvijek dvostruko više negoli hrvatskih sportaša.

- Dobro, ali mi imamo ipak veću državu.

Planirate li ići gledati ostale sportove na Olimpijskim igrama?

- Da, žensku odbojku i odbojku na pijesku ha,ha! - kroz smijeh će Kovtun.

Osijek, 17. 07. 2024, Sokolski dom. Ilija Kovtun, ukrajinski gimnasticar koji ide na OI u Pariz.snimio GOJKO MITIĆ

 Ilija Kovtun

GOJKO MITIĆ

- Jako mi je zgusnut raspored. Već 27. srpnja, drugog dana Olimpijskih igara, su kvalifikacije. Finale ekipno je 29. srpnja, pa je 31. srpnja finale višeboja. Konj s hvataljkama i parter su finale 3. kolovoza, karike i preskok 4. kolovoza, a ruče i preča 5. kolovoza - pričao je napamet Ilia kompletan raspored muškog gimnastičkog natjecanja na Olimpijskim igrama.

Povratak s medaljama?

Aurela posebno privlače dva sporta.

- Volio bih pogledati boks. Znam da od naših ide Gabrijel Veočić, žao mi je što neće u Parizu biti našeg Osječanina Luke Pratljačića. Znam ga samo iz viđenja, ali djeluje mi OK. Da, i tenis bih volio pogledati. Ne samo zbog Donne Vekić.

Ono što je sigurno jest da ni jedan od njih dvojice neće biti na otvorenju Igara 26. srpnja jer već sutradan na rasporedu su kvalifikacije. Prvi cilj je naravno finale. S kojim bi se rezultatom zadovoljni vratili u Osijek nakon nastupa na Olimpijskim igrama?

- Prije svega da preživimo i da se vratimo - rekao je očito za šalu spremni Kovtun, kojeg će iz Poljske pratiti sestra i otac, koji tamo žive već deset godina, te mama, koja je ostala u Ukrajini.

- Osvojiti medalju - 'ispalit' će odmah potom Benović, koji se nada da će se po Osijeku pratiti njegovi nastupi na Olimpijskim igrama.

- Ma najvažnije je odraditi svoje. Ono što smo cijelo vrijeme trenirali da pokažemo tamo, pa ćemo vidjeti. Ne možeš ti sada najaviti da ćeš doći tamo i osvojiti zlatnu medalju. Osvojit ćeš je ako zaslužiš, ali ako ima boljeg od tebe, ti ćeš mu čestitati. Bitno je dati najbolje od sebe - odgovorio nam je Kovtun u svoje ime, a s njim se složio i Benović.

Kakav je plan poslije Olimpijskih igara?

- Vraćam se u Osijek, a onda na more. Na Jadran. Najvjerojatnije u Pulu - rekao je Kovtun.

Prema Jadranu će vrlo brzo nakon Pariza i Benović. Prije toga u Osijeku planira odraditi sve protokolarne i medijske obveze.

- Nadam se da ćemo za to imati razloge - zaključio je uoči puta osječki olimpijac.