07 October 2023, Belgium, Antwerpen: Gymnastics: World Championship 2023, Women, Final, Vault, Sportpaleis. Shoko Miyata from Japan in action on vault. Photo: Tom Weller/dpa Photo: Tom Weller/DPA
dpa/picture-alliance
19.7.2024., 22:09
STROGA JAPANSKA PRAVILA

Zapalila cigaretu i pila alkohol - izbačena iz ekipe

Kapetanica japanske ženske gimnastičarske reprezetacije, 19-godišnja Shoko Miyata, povukla se iz ekipe za Olimpijske igre u Parizu nakon što je prekršila pravila vezana uz pušenje i alkohol, priopćio je Japanski gimnastičarski savez (JGA).
Miyata je u četvrtak napustila trening-kamp reprezentacije u Monacu vrativši se u Tokio radi istrage koja je potvrdila njezine prekršaje. Mlada djevojka priznala je kako je tijekom lipnja jednom popila alkoholno piće te zapalila cigaretu nakon što se vratila u Tokio iz baze u Kneževini, gdje se reprezentacija priprema. Pušenje i piće zabranjeni su u Japanu za osobe mlađe od 20 godina.
- Ispričavamo se od srca zbog ovoga - rekao je predsjednik JGA Tadashi Fujita, duboko se naklonivši zajedno s ostalim dužnosnicima uključujući Miyatina trenera, Mutsumija Haradu.
Trener Harada rekao je kako je Miyatino ponašanje bilo nepromišljeno, ali i kako je bila pod velikim pritiskom uoči OI-ja.
- Provodila je dane doista opterećena tolikim pritiskom. Molio bih ljude da to razumiju - rekao je, brišući suze.
Miyata je aktualna japanska prvakinja. Na Svjetskom prvenstvu u Liverpoolu 2022. osvojila je broncu na gredi te zauzela peto mjesto u višeboju.
Japanska muška reprezentacija osvojila je gimnastičko zlato na Olimpijskim igrama 2016., a žene su posljednji put osvojile ekipnu medalju 1964. godine, kada su bile treće.