GSDOS1784
16.7.2024., 19:47
OSIJEK - MEKA STRELJAŠTVA

Već sad potvrđena velika natjecanja u sljedeće dvije godine

Zadovoljstvo nakon posljednjeg EPSO-a - osvojene su dvije medalje i izborena viza za OI

Nastavila se već ustaljena praksa da se u kolijevci streljaštva svake godine održi bar jedno veliko međunarodno natjecanje. Posljednjih 15 godina Osijek je domaćin kontinentalnih smotri, međunarodnih turnira, svjetskih kupova za osobe s invaliditetom...

Svi se rado vraćaju

Streljana Pampas i NŠD Gradski vrt mjesta su na koja strijelci iz svih dijelova svijeta rado dolaze, mnogi od njih se vraćaju iz godine u godinu, jer na hrvatskom istoku uvijek se nađe neko natjecanje koje ih privuče i motivira za dolazak.

Prije nešto više od mjesec dana održan je još jedan EPSO, ovaj put riječ je bila o gađanju VK oružjem na 25/50/300 metara u pušci i pištolju. Nastupilo je 500-tinjak natjecatelj(ic)a iz 34 zemlje.

- Sve je ispalo glatko i jednostavno, što ne iznenađuje, jer ipak ovdje sve odrađuje organizira ekipa, koja već ima iskustva s organizacijom velikih natjecanja. Sve je prošlo u najboljem redu, gosti su otišli kući bez prigovora, zaista se trudimo da neke pogreške i probleme, ako se i pojave, riješimo brzo i efikasno. No, ponavljam, mi iz godine u godinu dokazujemo da povjerenje ESC-a ima svoje pokriće - kaže Zoran Ćelić, tajnik GSD-a Osijek 1784 i direktor organizacijskog odbora svakog velikog streljačkog međunarodnog okupljanja u slavonskoj metropoli, a svoj doprinos daju i Grad i Osječko-baranjska županija, naravno i HSS.

Na kontinentalnoj smotri hrvatska selekcija bila je zastupljena s 20 strijelaca, čak pet ih je bilo iz kluba domaćina-organizatora, GSD-a Osijek 1784. Uz već standardni reprezentativni seniorski tercet (Josip Kuna, Uroš Kačavenda, Leon Luka Ćelić) prigodu da zapucaju na EP imale su i juniorke Ivona Plavčić i Marija Maglica. Bio je tu i član Bolmana Darko Tomašević, koji već ima iskustva s velikih streljačkih okupljanja.

Zoran Ćelić (drugi zdesna) tijekom jednog od "brifinga" za posljednjem EP-u

Zoran Ćelić (drugi zdesna) tijekom jednog od "brifinga" za posljednjem EP-u

- Naše mlade klupske uzdanice imale su prigodu upoznati se s uvjetima koji vladaju na velikom natjecanjima. Kao domaćini imamo prigodu dati šansu perspektivnim strijelcima, a naši su opravdali povjerenje. Marija je osvojila čak dvije medalje, ekipno zlato i srebro u pištolju na 25 metara - naglašava Zoran Ćelić. Osim po uzornoj organizaciji i dvjema hrvatskim medaljama natjecanje će biti zapamćeno po još jednom vrlo vrijednom ostvarenju.

- Miran Maričić uzeo je jednu od dvije preostale norme za Pariz u pušci trostav. Nije bio u finalu, ali se poklopio plasman ostalih i kao 11. u kvalifikacijama dobio je olimpijsku vizu. Bio je to i glavni cilj Saveza, koji znao što znači nastup na Igrama. U igri je bio i Petar Gorša, koji nije uspio u Osijeku, ali je na kraju dobio olimpijsku pozivnicu u zračnoj pušci. Dvije hrvatske medalje, mjesto u Parizu, dobri nastupi naših strijelaca i zadovoljstvo domaćinstvom svih ostalih - sve su to i više nego dostatni razlozi da i mi budemo sretni obavljenim poslom - kaže direktor EP-a.

Pripreme za 2025.

Streljačkih natjecanja zaista ne nedostaje tijekom 2024. godine. Nakon eurosmotre održano je već nekoliko državnih prvenstava, neke nove discipline imat će svoju premijeru upravo na Pampasu, a već sada se zna i koja će velika natjecanja biti ovdje i sljedećih godina.

- Dobili smo potvrdu domaćinstva EP-a u zračnom oružju, koje bi trebalo biti u ožujku 2025. Za 2026. ponovo smo domaćini velikog EPSO-a, u sklopu kojeg će biti i ono za uzrast do 18 godina, što je novina od sljedeće sezone - najavljuje Zoran Ćelić. Očito da nestašice streljačkih natjecanja u Osijeku neće biti, naprotiv, svi kapaciteti, natjecateljski i turistički, radit će i dalje punom parom. Još samo da se krene u izgradnju finalne hale, a izgleda da i oko toga možemo biti napokon optimisti. n