GOJKO MITIĆ
11.10.2024., 07:00
DOMAĆI EUROPORAZ MURSAŠA

Bez obzira na 0:3, na uzvrat u Češku ne ide se na izlet

Osječki odbojkaši parirali Kalrovarskom samo u trećem setu, nakon ovog ogleda čeka ih težak superligaški ispit

Posljednje četiri sezone odbojkaši s Drave konstantno nastupaju u nekom od europskih klupskih natjecanja. Konkretno, Mursa-Osijek participira ili u drugom ili u trećem po kvalitetu, jasno da je ona elitna skupina (Liga prvaka) nedostižna za bilo koji hrvatski klub.

Challenge je treći po snazi, iza Volleyball Cupa (bivši CEV), ali i u njemu sudjeluju klubovi koji su ovoga trenutka kvalitetniji, bogatiji negoli je to ponajbolji hrvatski odbojkaški kolektiv posljednjih nekoliko godina.

Vidjelo se to i u prvom susretu 32-ine finala u Maloj dvorani Gradski vrt, gdje je stigla češka momčad, Karlovarsko, koja se pokazala prejakom za kadar kojim raspolaže Ratko Peris. Za razliku od nekih prijašnjih sastava koji su gostovali ovdje u sklopu euronatjecanja, Česi su vrlo autoritativno odradili ovaj dvoboj, od prvog poena izgledali su kao momčad koja se ne namjerava previše zadržavati na parketu osječke dvorane. Sve je potrajalo 75 minuta i okončano u tri seta, u kojima je domaćin imao malo prigoda za nešto ravnopravniji otpor. On je najizraženiji bio u trećem setu, ali je ipak okopnio u samoj završnici.

Osijek, 09. 10. 2024, SD Gradski vrt, mala dvorana. Odbojka, Mursa Osijek - Karlovarsko (Češka), Challange Cup.snimio GOJKO MITIĆ
CHALLENGE KUP ZA ODBOJKAŠE
Mursaši na češki uzvrat idu bez počasnog seta

- Protivnik je ipak viša razina, nije nam dao da se (raz)igramo. Od početka smo bili ukočeni. Ne možeš tako započeti utakmicu, mislim da smo im od njihovih 15 poena mi sami darivali deset. Loš servis, pogreške na mreži, prijestup u skoku. Kada igraš protiv ovakvog protivnika, tri poena odeš u minus i izgubiše set - opisao je Peris uvodni dio dvoboja, koji je u nastavku ipak donio nešto bolje izdanje njegove momčadi. U trećem se setu čak ukazala i nada da bi se možda možda mogao produljiti dvoboj. Imao je domaćin u dva navrata prednost od tri poena, ali kod tih 20:17 stvari više nisu išle željenim tijekom. Upravo se tu vidjela ta razlika u kvaliteti, o kojoj je i trener mursaša govorio. Kada Karlovarsko stekne tri poena fore, tada dobiva set. Osječani svoju prigodu, jedinu na utakmici, nisu realizirali.

- Moralo se i nama nešto ukazati. Dogodilo se to kada smo smanjili pogreške, prestali igrati u grču. Preuzeli smo veći rizik na servisu, Vuković je spojio nekoliko dobrih, nadovezao se kvalitetan blok, onda smo imali i rezultatsku prednost. Naravno, takvu razinu treba stalno držati ako želiš biti konkurentan - naglašava trener Murse-Osijek, kojoj bi trebalo čudo za prolaz u 16-inu finala. Ona se, bar kada su u pitanju nastupi hrvatskih klubova na eurosceni, ne događaju, ali to ne znači da će Bogdanović, Vuković, Viloria i društvu u Karlove Vary ići na izlet.

- Lijepo je igrati u Europi, ali jasno je da za neki rezultat treba više novca i ulaganja. Bez obzira na veliki zaostatak, sigurno je da u Češku ne idemo na izlet. Idemo se pohrvati, odigrati dobru utakmicu - priželjkivanja su Ratka Perisa za uzvrat, koji se igra seljedeće srijede.

Prije toga Mursa-Osijek ima važno gostovanje u sklopu 2. kola Superlige. Ide se na megdan Centrometalu, koji također igra i u ovoj fazi Challenge kupa. Momčad iz Črečana je kod kuće izgubila 2:3 od mađarskog Foxconna. Jasno da će obje momčadi željeti popraviti dojam domaćim bodovima, stoga će ovo biti odlična uvertira za ono što ih čeka sredinom sljedećeg tjedna.