GOJKO MITIĆ
9.10.2024., 06:00
EUROSRIJEDA U GRADSKOM VRTU

Mursaši još traže formu, ali i podršku za aktivan rezultat

Osječani dočekuju češko Karlovarsko u Maloj dvorani. Dvoboj Challenge Cupa počinje u 18 sati, ulaz besplatan

Sezona je startala prije četiri dana, a pred osječkim je odbojkašima već i europski ispit. Prošle subote Mursa-Osijek otvorila je Superligu, na svom parketu se bez problema obračunala sa Splitom (3:0). Poslužio je taj dvoboj kao uvertira, zagrijavanje za okršaj protiv daleko kvalitetnijeg protivnika, koji možda dolazi i malo prerano. Mursaši još nisu dosegnuli najvišu radnu temperaturu, vidjelo se to i protiv Splićana.

No ove sezone međunarodni je kalendar malo drukčiji, utakmice su nešto ranije nego prethodnih sezona, kada su europski sastavi u Gradski vrt stizali u studenom ili čak početkom prosinca.

Drugi put Osječani za suparnika imaju momčad iz češke Extralige. ČEZ Karlovarsko je prepreka u prvom krugu Challenge Cupa (1/32). Nije to klub tradicije, osnovan je tek prije deset godina, 2014. zaigrao je odmah u elitnom češkom odbojkaškom razredu, te je u premijernom izdanju osvojio treće mjesto u prvenstvu i kupu. Na prvi državni naslov nije se dugo čekalo, osvojen je već u četvrtoj sezoni (2017./18.). Nakon toga konkurencija je u prvenstvu još dvaput gledala u leđa, a osvojena su još dva češka superkupa. Igranje na međunarodnoj sceni nije im strano, naprotiv. Četiri puta bili su dio klupske euroelite u Ligi prvaka, a tri puta bili su u četvrtfinalu CEV kupa, drugog natjecanja po snazi. Prošle sezone završili su na šestom mjestu u domaćem prvenstvu, ispali su u četvrtfinalu kupa, a u CEV kupu su dogurali do osmine finala.

- Imamo saznanja o njima, odigrali su već i tri utakmice u prvenstvu (imaju dvije gostujuće pobjede i poraz kod kuće), tako da su, što se tiče, hvatanja nekog natjecateljskog ritma malo ispred nas. Fizički su impresivni, možda im je prijam nešto slabija točka trenutno, što ćemo pokušati iskoristiti - kaže trener Ratko Peris, koji je nakon prve utakmice sezone najnezadovoljniji mogao biti servisom svojih igrača. Ako se želi uzdrmati prijam gostiju, morat će biti puno bolje nego protiv Splita. Prvi, naravno ne i jedini, preduvjet za to je da se u ogled s klubom iz Karlovyh Vary uđe na željeni način, za koji uz ponajbolje češke igrače igra i velik broj internacionalaca. Među njima je i hrvatski reprezentativac Filip Šestan, uz Argentinca, Latvijca, Srbina, Amerikanca i Rumunja. Papir bi rekao da Česi u Malu dvoranu Gradski vrt stižu kao favoriti.

- Bez obzira na to tko bio suparnik, neću reći da je favorit. O tome možemo nakon utakmice. Vjerujem u našu momčad, igramo kod kuće, priželjkujem da bude i dobar posjet i da dobijemo podršku s tribina. Idemo hrabro, odmah u "fajt", pa ćemo vidjeti - priča trener Peris u borbenom duhu, koji će sigurno prenijeti i na svoje igrače.

Većina od njih već je osjetila kako je to igrati utakmice u nekom od međunarodnih kupova. Mursa-Osijek u njima sudjeluje kontinuirano od 2021. godine. Premijera je bila još 2013., a dosada se u ukupno 12 utakmica slavilo u dva navrata. Bilo je to prije dvije godine protiv Strumice u 1/32 CEV kupa, ali se potom u 16-ini finala nije moglo protiv češkog Jihostroja. Ovo je pak treći nastup u Challenge Cupu. Prvi je bio prije 11 godina (dva poraza od finske VaLePa nakon ispadanja iz CEV-a od Arago de Setea), a 2021. u oba je dvoboja slavio solunski PAOK. Lani je pak u CEV kupu u dvije utakmice bolji bio turski Arkas. Vidjet ćemo što nosi peto sudjelovanje. 

TRI HRVATSKA PREDSTAVNIKA

U ovosezonskom izdanju Challenge Cupa, Hrvatska ima čak tri predstavnika u 1. kolu, u kojem sudjeluju 32 momčadi (16 nositelja čeka pobjednike u sljedećoj rundi). Uz Osječane tu su još Ribola Kaštela i Centrometal. Momčad iz Črečana je također večeras (20 sati) domaćin, “metalci” za protivnika imaju mađarski Foxconn iz Szekesfehervara. Kaštelani će u akciju u četvrtak, kada gostuju u Luksemburgu (Lorentzweiler). Ostali parovi: Melila – Spartak (Myjava), Bartreng – Maccabi (T.Aviv), Nimax – Hamar, San Roque – Tromso, Parnu – Epicentr-Podolyany, Arkas – AKAA, Rieker – Stroossen, Reshetylivka – Mjolnir, Neftohimik – Kiffisia, Sporting – Zalau, Panathinaikos – Chenois, Tartu – Zhytychi, Cisneros – Rio Duero.