MOKMURSA
27.9.2024., 07:10
SREDNJI BLOKER MURSAŠA

Gabriel Šunjo dočekao poziv u seniorsku vrstu, još čeka naslov prvaka

Prošle sezone bilo je dosta kadrovskih problema u redovima muškog osječkog odbojkaškog prvoligaša. Njima usprkos igrala je na kraju Mursa-Osijek za oba domaća trofeja, ali, za razliku od nekih prethodnih sezona, ovog proljeća nije im bila ni blizu. Bilo je i nekih pozitivnih događaja, ugodnih iznenađenja, a 2024., iako je još u tijeku, po dobrom će svakako pamtiti Gabriel Šunjo.

Taj 201 centimetar visoki mladić rođen 2006. godine ubrzanim ritmom stječe afirmaciju na onoj najjačoj, seniorskoj hrvatskoj odbojkaškoj sceni. Naravno da odlične partije nisu izostale ni u juniorskom uzrastu, pa je tako na državnoj završnici u Zadru proglašen i najboljim srednjim blokerom. U međuvremenu trener prve momčadi Mario Teppert, na kraju i Zvonimir Bogdanović, nije se ustručavao baciti ga u vatru ni u okršaju s najboljim "srednjacima" u državi, gdje je mladi Požežanin položio ispit. Za njegov dolazak u grad na Dravi najzaslužniji je, a tko drugi, Zvonimir Bogdanović. Sami početci imaju obiteljski poveznicu.

- Zanimanje je poteklo zahvaljujući ocu Anti, koji je bio trener u požeškom OK Sokol. Počelo je iz znatiželje, imao sam oko 12 godina, a postalo sve ozbiljnije nakon što je pala odluka da srednjoškolsko obrazovanje potražim u Osijeku. Boki je bio poveznica, vidio ma ne nekom natjecanju mlađih dobnih kategorija i nagovorio da se okušam u Mursi. Odlučio sam promijeniti sredinu, nije to bio lagan korak, ali zasada je to najbolji potez koji sam povukao u karijeri - kaže osječki đak, koji pohađa 4. razred I. gimnazije (opća). Prethodna tri razreda odradio je u III. (matematička) gimnaziji.

Damir Bečeheli

- Prošle školske godine imao sam puno izostanaka zbog sportskih obveza, nije bilo lako sve uskladiti i dogovoriti, pa je selidba bila jedino rješenje - kaže Gabriel, koji je za utjehu na sportskom planu ispunio neke snove i to ranije nego što je očekivao. Prošao je sve reprezentativne selekcije, ove godine nosio je dres juniorske, ali je dočekao i pozivnicu seniorskog izbornika Igora Juričića. Za utakmice Zlatne lige i Challenger Cupa nije konkurirao, ali je bio među 14 igrača za dva dvoboja u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Prvi je bio u Gradskom vrtu protiv Izraela, drugi u Estoniji, ali parket nije osjetio.

- Imao sam problema s ozljedom, pa sam u zapisniku bio drugi libero. Šteta što nisam dočekao i prve minute, ali još više mi je žao što nismo uspjeli ostvariti željeni rezultat. Dva poraza smanjili su nam izglede za odlazak na završnicu, ali još nije gotovo. Vjerujem da ćemo sljedećeg ljeta nadoknaditi propušteno i izboriti Eurovolley - nada se mladi reprezentativac, koji, ako ovako nastavi, ne bi trebao previše čekati na premijernu seniorsku minutažu.

Fokus je sada ipak na klupskoj sezoni, koja počinje za desetak dana. Mursa-Osijek ulazi u nju s visokim ambicijama, promjenama u rosteru, ali s novim trenerom, čiji način rada Šunji nije stran.

- Igrao sam pod paskom Ratka Perisa u juniorskoj reprezentaciji, pomoćnik je i u seniorskoj, tako da sam imao prigode surađivati s njim i prije nego što je stigao u klub. Pripreme se bliže kraju, radimo naporno i kvalitetno, što će se, vjerujem, vidjeti i na utakmicama koje slijede. Veselim se novoj sezoni, igrat ćemo ponovo četiri natjecanja, a naravno da ćemo u domaćim težiti osvajanju trofeja. Svi znamo koji nam nedostaje - rekao je na kraju srednji bloker Murse-Osijek Gabriel Šunjo.