FIVB
11.9.2024., 19:29
SVJETSKA U19 SMOTRA ODBOJKAŠICA PONOVO U GRADSKM VRTU

Priznanje HOS-u, koji u Osijeku ima vrlo pouzdanog partnera

Organizacija važnih odbojkaških natjecanja u Hrvatskoj gotovo je postala redovita. Pri dodjeljivanju domaćinstva sve se rjeđe zaobilazi i grad na Dravi, koji se već u nekoliko navrata iskazao kao odličan domaćin utakmica i prvenstava za sve dobne kategorije.

Još su svježa sjećanja na boravak obiju naših seniorskih izabranih vrsta, koje su u Osijeku trenirale i igrale kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo. No slavonska metropola u odbojkaškom je svijetu prepoznata i na globalnoj sceni, a to i Hrvatski odbojkaški savez i onaj svjetski (FIVB) itekako dobro znaju i cijene.

Stoga nikoga ne treba čuditi što je stiglo na adresu našeg saveza još jedno veliko priznanje, ali i obveza. Hrvatska će uz Srbiju 2025. biti domaćin Svjetskog prvenstva odbojkašica za uzrast do 19 godina. Osijek preuzima na sebe svoj dio SP-a, a to znači da će ugostiti dvije skupine (12 reprezentacija) te nokaut-završnicu i utakmice za najviši plasman. Bit će to repriza od prije dvije godine, kada je u kolovozu 2023. jednako natjecanje održano kod nas (suorganizatori su bili Mađari), u Gradskom vrtu 2020. odigrana je i skupina Europskog prvenstva za isti uzrast, a tada smo sve to suorganizirali s BiH. To će se pamtiti po tome što je sve odrađeno u strogim COVID uvjetima. No igralo se...

IZABRANI DOMAĆINI

Nakon otvorenog postupka nadmetanja i odobrenja Upravnog odbora FIVB-a donesena je odluka da organizatori Svjetskog prvenstva za odbojkašice U19 2025. godine budu zajednički Hrvatska i Srbija, u terminu od 7. do 20. srpnja. SP za odbojkaše U19 održat će se u Uzbekistanu od 21. srpnja do 3. kolovoza, u kategoriji U21 SP za žene 2025. bit će u Indoneziji od 4. do 17. kolovoza, a za muškarce u Kini od 18. do 31. kolovoza. Ova se prvenstva održavaju svake dvije godine, a 2025. će nastupiti rekordan broj od 24 države iz svih pet kontinentalnih konfederacija.

- Velika je to čast i obveza da smo ponovno domaćini jednog ovako velikog natjecanja. Zahvaljujem Gradu Osijeku, našem vjernom partneru, koji je ponovno prepoznao veličinu i važnost ovog događaja. Zahvaljujem svim našim pratiteljima i sponzorima koji su se još jednom odlučili s nama na iskorak koji će donijeti opet nešto dobro za hrvatsku odbojku, i u sportskom i u promotivnom smislu naše države. FIVB je još jednom prepoznao u nama dobrog partnera, zajedno sa Srbijom, federacijom koja dugi niz godina, baš kao i mi, organizira velikih natjecanja. Ovaj SP nije bilo lako dobiti s obzirom na veliki broj zainteresiranih kandidata, više od 30 zemalja, ali uza sve što smo do sada napravili ovo je još jedna potvrda našeg dobrog rada, i na sportskom i na političkom putu. Mislim da će ovo biti još jedna prilika da naše djevojke, koje su na posljednjem SP-u završile kao petoplasirane, opet budu u borbi za ulazak među osam najboljih reprezentacija svijeta - rekao je Frane Žanić, predsjednik HOS-a.

Svjetska smotra okupit će 24 reprezentacije iz svih pet kontinentalnih federacija, a igra se u terminu od 7. do 20. srpnja sljedeće godine. Čeka nas još jedno vruće odbojkaško ljeto u Gradskom vrtu.