3.9.2024., 07:00
ŽOK FERIVI VIŠNJEVAC I DALJE ČLAN PRVE B LIGE ISTOK

Stanje u blagajni i nedostatak logistike poništili su sjajne rezultate na sportskom terenu

Sredinom svibnja, točnije 18. u večernjim satima, bilo je itekako razloga za slavlje u dvorani OŠ Višnjevac. Odbojkašice iz zapadnog prigradskog naselja napravile su najbolji rezultat u klupskoj povijesti. Nakon osvajanja titule u Prvoj B ligi Istok Ferivi Višnjevac je u dvije kvalifikacijske utakmice za plasman u jedinstvenu prvoligašku konkurenciju nadigrao i Ivanec te je izvadio vizu za mjesto u drugom po kvaliteti hrvatskom odbojkaškom razredu.

Nakon slavlja ubrzo je stiglo otrežnjenje i sudar s realnošću, koja često zna biti nemilosrdna baš prema "malim" sportskim klubovima. Iako su u Ferivi Višnjevcu naglasili da žele napraviti novi iskorak, ubrzo su shvatili da on na kraju previše stoji.

- Kada smo u drugoj utakmici svladali Ivanec poslije "zlatnog seta", jasno da su kočnice opustile i da je zavladala euforija. U tim trenucima svi smo bili uvjereni da ćemo od jeseni prvi put zaigrati u Prvoj ligi. Dosada smo odmjeravali snage protiv klubova iz naše regije, sada smo bili spremni za iskorak i okršaje s klubovima iz svih dijelova države. Imali smo želju, motiv, ali to ipak nije dovoljno - rekao je Danijel Mazur, koji je u klubu "Katica za sve": trener, predsjednik, sportski direktor…

U svibnju je sve izgledalo obećavajuće, ali kada su se sve stavke stavile na papir, bilo je jasno da prvoligaška misija nema svoju budućnost.

- Naravno, prvi razlog odustajanja su financije. Putovanja u Split, Sinj, Pulu, Rijeku zamijenila bi ova u Vinkovce, Belišće, Vukovar, Našice… Samo za servisiranje prve ekipe bilo bi potrebno osigurati 30-ak tisuća eura. To je četiri-pet puta više od iznosa s kojim smo dosada zatvarali financijsku konstrukciju. Za igranje u jačoj konkurenciji trebalo je posložiti i osnažiti logistiku. Mi tih kapaciteta nemamo. Naravno, bilo je ljudi spremnih pomoći, ali to nije bilo dostatno i morali smo odustati od natjecanja. Mislili smo ozbiljno, u HOS smo poslali prijavnicu, ali smo nakon tri dana ipak odustali. Teška odluka, ali nije bilo drugog rješenja - pojašnjava Mazur.

Njegove igračice također je pogodilo što nisu dobile prigodu za daljnje dokazivanje i afirmaciju. Sportski motiv im je uskraćen, on nažalost dosta često nije presudan faktor.

- Kako se ne bi veselile igranju u jačoj konkurenciji. Veliki test za njih, ali i nagrada za ono što su pokazale na parketu, ne samo prošle sezone nego i prije. Naravno da su razočarane, kao i svi mi u klubu. Odustajanje je neke ponukalo i da se ostave aktivnog bavljenja odbojkom i potpuno posvete fakultetskim obvezama. Od njih sedam, četiri su iz postave, što znači da nas čeka od jeseni izgradnja umjesto nadogradnje - najavljuje jedan od četiri trenera.

Klub ipak i dalje ima kvalitetnu bazu. Ferivi Višnjevac ima šest dobnih kategorija, oko 120 djevojčica bavi se odbojkom, stoga za budućnost nema brige. Slobodna mjesta u seniorskoj postavi popunit će se iz vlastitih redova. Ali uoči nove sezone, koja kreće za mjesec dana, ostaje žal što se neće napraviti željeni i zasluženi iskorak. Možda neki drugi put?