BRUNO JOBST
29.8.2024., 07:26
UHVATILE TRENAŽNI RITAM

Puno novih lica u ŽOK Osijek znači i intenzivne pripreme

U rosteru je čak šest novih imena, a kvartet odbojkašica iz
prošle sezone nije više na raspolaganju treneru Fančoviću

Odbojkašice s Drave već su uhvatile trenažni ritam. Privodi ŽOK Osijek kraju već drugi pripremni tjedan, sve je pod nadzorom trenera Darija Fančovića, koji je prošle sezone sa svojim igračicama napravo odličan rezultat. Sezona 2023./24. okončana je petim mjestom u Superligi i plasmanom u doigravanje za prvaka države.

Mirna zona

- Kada smo prošle jeseni krenuli u borbu za bodove, jedini cilj bio ih je skupiti dostatno da ostanemo u eliti. Liga se smanjivala, svi su željeli izbjeći onaj najgori scenarij, nama je to pošlo za rukom bez stresa. Nekoliko kola prije kraja napravili smo dovoljan odmak od ugrožene zone, koju smo na kraju ostavili za deset bodova. Igrali smo doigravanje, polufinale je pobjeglo zbog zlatnog seta, ali mi smo svoj posao obavili - kaže trener, koji se nakon nekoliko sezona rada isključivo s mladim snagama ponovo prihvatio seniorskog posla.

Četvrtfinale je bilo i posljednja postaja jednog uspješnog ciklusa, koji neće biti lako ponoviti. Ali u klubu vjeruju da će i u nadolazećoj sezoni biti u mirnoj zoni.

- Pokušat ćemo svoje ciljeve realizirati u nikad jačoj i izjednačenijoj ligi, koja sada ima deset kubova. Posljednji ispada direktno, pretposljednji će u dodatne kvalifikacije, stoga je jasno da i ostali teže izbjegavanju tih pozicija. Većina superligaša osvježila je kadar, dosta ih je posegnulo za igračicama izvan naših granica, ima ih sigurno 20-ak. Bit će i dosta novih lica na parketima - kaže Fančović, koji također ima umnogome promijenjen roster u odnosu prema onom koji je posljednju službenu utakmicu odigrao još 6. travnja u Karlovcu.

ŽOKOS

U svlačionici tako više ne stanuju srednji bloker Mirna Matković (prestala), dva libera, Nika Županić (Marina Kaštela) i Mia Kainz (fakultetske obveze), te primač Maria Lovrić (Vinkovci). Za razliku od prijašnjih sezona, sada je realiziran zavidan broj dolazaka, čak je šest igračica stiglo, a teško ja sada reći tko će od njih biti pravo pojačanje. Iz Vukovara se nakon jedne sezone vratila Dorja Sulić (dijagonala, 20), a s njom je s Dunava stigla i Valpovčanka Karla Košutić (18), koja pokriva poziciju srednjeg blokera. Za mjesto libera pokušat će se nametnuti mlada Ana Mlinarić (19), koja je igrala za drugu ekipu zagrebačke Mladosti, a po superligašku afirmaciju kreće srednji bloker Sara Balaž (Ferivi Višnjevac, 18). Kao i ostali klubovi, ŽOK Osijek je posegnuo preko granice, stigao je dvojac koji pokriva poziciju primača. To su Nastja Ilić (21), koja stiže iz Tuzle, i Novosađanka Bjanka Rubežić (22), koja je već igrala u Hrvatskoj (Nova Gradiška).

Četiri turnira

- Stigle su mlade igračice, željne afirmacije, a vjerujem da će se brzo uklopiti u našu sredinu. Prošle sezone smo najtanji bili na primaču, zasada sve govori da bi pozicija srednjaka mogla biti možda problem. Otišla je Matković, a Jurić je izvan stroja zbog ozljede, a još se nije priključila Štebih. To je bio standardni tercet, te nema druge nego da se nove igračice potrude i nametnu. Jasno, ima dosta promjena, treba sada to sve posložiti do starta prvenstva u listopadu. Stoga u rujnu krećemo u odigravanje prijateljskih utakmica, planiramo ih 10 - 12, a nastupit ćemo i na četiri turnira. Prvi je kod nas za deset dana, a potom idemo u Gračac, Sarajevo i Tuzlu. Ima vremena posložiti se na željeni način - kaže trener Fančović, koji je za to primarno i zadužen.