odbojka hrvatska rumunjska 2024 snimio cev
CEV
23.8.2024., 19:48
KVALIFIKACIJE ODBOJKAŠICA ZA EP

Pobjeda za mirniji san, ali i rušenje neugodne tradicije

Tri dana nakon odbojkaša u NŠD-u Gradski vrt svoju će utakmicu u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo odigrati i odbojkašice Hrvatske. Izabranice Igora Arbutine svoju će drugu pobjedu u sklopu skupine G tražiti u subotu od 18 sati, a s druge strane mreže bit će Rumunjke.

Uspješno su Hrvatice odradile otvaranje ovih kvalifikacija, prije tjedan dana su slavile protiv Kosova u gostima (3:0). Očekivano, jer suparnice kvalitetom ipak zaostaju za preostalim dvjema reprezentacijama, koje će se boriti za primat u skupini.

- Dvoboj u Gnjilanama imao je svoju težinu. Bilo je važno pobjedu upisati s maksimalnim rezultatom, jer svaki set može utjecati u borbi za poredak. Igračice su taj dvoboj shvatile ozbiljno, što se vidi i po rezultatu. Koncentracija je postojala kraja, Kosovke tako nisu stigle ni pomisliti da bi nas možda mogle ozbiljnije ugroziti, za sat vremena završili smo ono što se realno od nas i očekivalo. Dobro otvaranje, želimo i nastaviti u istom stilu - kaže izbornik Igor Arbutina, koji dobro zna da ga u subotu čeka daleko kvalitetnija selekcija od one s kojom se igralo prošlog vikenda. Posljednjih godina nam baš i ne ide protiv Rumunjske, a posljednji međusobni ogled bio je prije nešto manje od tri mjeseca u sklopu Zlatne lige. Rumunjke su u Gijonu sve riješile u tri seta.

- Loše smo odigrali u Španjolskoj, stoga vjerujem da nam se takvo izdanje ne može ponoviti u Gradskom vrtu. Imamo veliku želju i motiv da prekinemo tu neugodnu seriju protiv Rumunjki, koja traje već neko vrijeme. Igračice su spremne i zdrave, manjih problema imala je Štimac nakon posljednje utakmice, ali se vratila u normalan trenažni proces, pa tako posljednju reprezentativnu utakmicu ove godine dočekujemo kompletni i u najboljem mogućem ozračju - naglašava hrvatski izbornik. S obzirom na neugodnu statistiku u posljednje vrijeme (prije godinu dana u četiri seta smo doživjeli poraz i na EP-u), Rumunjska je u Osijeku ipak u statusu blagog favorita.

- Kvalitetna je to ekipa, u čijim je redovima najbolja dijagonala poljske lige, primački dvojac im je iskusan, općenito imaju nešto više iskustva od nas. S druge strane, i poraz u Gijonu pokazao nam je da se možemo s njima nositi, bez obzira na to što smo bili daleko od našeg najboljeg izdanja, smatra Arbutina. Bilo bi poželjno prvi mini kvalifikacijski ciklus (preostale dvije utakmice su tek za godinu dana) zaključiti pobjedom, kojom bi se napravio velik korak prema nastupu na Europskom prvenstvu, koje je na programu tek za dvije godine.

- Ova će utakmica zatvoriti ciklus koji je počeo prije četiri mjeseca, kada smo krenuli u pripremu. Stigli smo do posljednjee službene utakmice reprezentacije ove godine, stoga je razumljivo da želimo i pobjednički oproštaj. Pozitivan ishod bi nam donio određeni mir za nastavak kvalifikacija i sve ono što nas čeka sljedeće godine - rekao je izbornik hrvatskih odbojkašica Igor Arbutina.