GOJKO MITIĆ
22.8.2024., 20:32
Odbojka: Loš start kvalifikacija za EP

Nedostatak energije, ritma i prve napadačke opcije

Nakon poraza od Izraela, u subotu slijedi gostovanje kod Estonije

Nije dobro počelo. Već u prvoj utakmici skupine D u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo naši su odbojkaši popili gorku domaću pilulu. U Gradskom vrtu veselili su se Izraelci, koji su u 134 minute dvoboja pružili solidno izdanje, dovoljno da rastuži domaćina.

Nije Hrvatska bila na očekivanoj razini, posebno onoj od prije tri mjeseca, kada je gazila sve redom u Zlatnoj europskoj ligi. Ovaj put izabranici Igora Juričića djelovali su kao ispuhani balon, nije bilo dovoljno energije, ali ni kvalitetnijih rješenja da bi se utakmica završila na željeni način. Sva četiri seta bila su poprilično izjednačena, ali Izrael je u onim ključnim trenutcima ipak bio mirnije ruke i hladnije glave. Posebno raspoložen bio je Shay Mayo Liberman, koji je u pobjedi sudjelovao s 25 osvojenih poena. Primač/pucač koji igra u Italiji nije bio usamljen, imao je odličnu podršku Marka Rure (18) te Iliye Goldrina (15) i Viacheslava Batchkale (14).

Osijek, 21. 08. 2024, Dvorana Gradski vrt. Odbojka. Hrvatska - Izrael, kvalifikacije za EP.snimio GOJKO MITIĆ
KVALIFIKACIJE ODBOJKAŠA ZA EP

Hrvatska kvalifikacije otvorila porazom u Gradskom vrtu, slijedi popravni u Estoniji

- Neplanirani posrtaj, koji svakako nije bio opcija. Izrael nas nije iznenadio, znali smo da je dobra momčad, ali činjenica je da mi nismo bili pravi, iako nismo odigrali loše. Imali smo neke promjene unutar postave, a neki nisu zbog zdravstvenog stanja mogli biti na terenu. Usto, nedostajalo je snage, energije. Sada nema druge, valja izvući pouke jer već u subotu nas čeka gostovanje kod Estonije, koja je prije tjedan dana slavila protiv Izraela u četiri seta. Moramo popraviti dojam i rezultat, posljednja je utakmica ove godine, treba ostati u igri za prolaz na EP - kaže Filip Šestan.

HRVATSKA 1

IZRAEL 3

OSIJEK - SD Gradski vrt. Gledatelja 400. Suci: Szabo (Mađarska), Balandžić (Srbija)

HRVATSKA: Višić 2, Cvanciger 17, Zeljković 16, Šestan 10, Nikačević 9, Jakopec 10, Pervan (L), Mitrašinović 2, Bakonji 0, Sedlaček 0, Mandura 0, Vlašić, Repek, Šunjo (L)

IZRAEL: Ariel 0, Rura 19, Liberman 25, Goldrin 15, Batchkala 14, Hazan 2, Roitman (L), Osokin 0, Haver 0, Briger, Rawitz, Sessler

POENI IZ NAPADA: Hrvatska 51, Izrael 64; POENI IZ SERVISA: Hrvatska 5, Izrael 4; POENI IZ BLOKA: Hrvatska 10, Izrael 6; POENI OD PROTIVNIČKIH POGREŠAKA: Hrvatska 26, Izrael 24

REZULTAT PO SETOVIMA: 22:25, 25:23, 22:25, 23:25

Ova je utakmica pokazala da je velik hendikep neigranje Petra Đirlića, prve hrvatske napadačke opcije i našeg najboljeg igrača u prethodnim ovogodišnjim akcijama. Navodno je dobio poštedu za ove dvije utakmice zbog promjene kluba u Italiji. Nismo sigurno da je to jedini razlog, ali smo sigurni da je u Osijeku on itekako nedostajao. Nije izbornik mogao računati ni na Marka Sedlačeka (viroza), koji je pokušao pomoći, ali vidjelo se da ne ide. Borila se Hrvatska, tražila način da prevlada sve teškoće, ali malo toga je polazilo za rukom.

Morat će se u subotu od 16 sati u Talinnu bolje, ako se žele zadržati izgledi za odlazak na Eurovolley ‘26. Ponavljamo, tamo će svih sedam pobjednika skupina i pet najboljih drugoplasiranih. U našoj skupini sada je jedino Hrvatska od terceta bez bodova, a svaki će očito biti itekako važan. Igrali smo s Estonicima prije dva mjeseca u Gradskom vrtu polufinale Zlatne lige. Slavili smo nakon puno uzbuđenja i pet setova. Ništa protiv nemamo da tako bude i u subotu.