Prošle jeseni u Gradskom vrtu gostovao je turski Arkas u sklopu 16-ine finala CEV Cupa

Prošle jeseni u Gradskom vrtu gostovao je turski Arkas u sklopu 16-ine finala CEV Cupa

Ustupljena fotografija
17.7.2024., 20:52
ŽDRIJEB EUROPSKIH ODBOJKAŠKIH KLUPSKIH NATJECANJA

Mursa-Osijek preko Čeha može do okršaja s Lube Civitanovom

Ima još do početka nove sezone više od dva mjeseca, ali u redovima osječkog muškog odbojkaškog superligaša već polako mogu razmišljati o protivnicima s kojima će od jeseni odmjeravati snage u nastupajućem natjecateljskom ciklusu.

Oni domaći su već dobro znani, a Mursa-Osijek saznala je i protivnika koji ju čeka na klupskoj eurosceni. Četvrtu godinu zaredom mursaši su izborili nastup u nekom od europskih kupova, a sada su bili u ždrijebu 1. kola Challenger Cupa (nastupaju 32 kluba). Nisu imali ovaj put status nositelja, ali na kraju im kuglice i nisu baš bile naklonjene, za protivnika su im dodijelile češko Karlovarsko (Karlovi Vari). Bilo je tu i poželjnijih klubova za mogućeg protivnika, a Osječani će prolaz u 16-inu finala tražiti protiv jednog od najboljih u Češkoj, koji nema dugu tradiciju, ali ima osvojenih trofeja i kontinuitet nastupa na međunarodnoj sceni. Karlovarsko je osnovano tek prije deset godina, a prvi državni naslov osvojen je već u četvrtoj sezoni. Nakon toga slijedila su još dva naslova Extralige, a u klupskoj riznici su i dva češka Superkupa. Četiri puta se participiralo u Ligi prvaka, a tu su i nastupi u preostala dva europska klupska natjecanja. Prošle sezone završili su na šestom mjestu u domaćem prvenstvu, ispali su u četvrtfinalu Kupa, a u CEV kupu su dogurali do osmine finala. Kao i Mursa-Osijek, Karlovarsko u novu sezonu ulazi s novim trenerom, naš Ratko Peris pokušat će u dvije utakmice nadmudriti Talijana Stafana Masciu, koji u rosteru osim čeških igrača, ima i internacionalce iz Argentine, Srbije, Rumunjske, Latvije. Među njima je od ove sezone i hrvatski reprezentativac Filip Šestan, prošle je igrao Marino Marelić.

osijek, 5 svibnja 2024, 20,00 sati, sport, odbojka, dvorana gradski vrt, mursa - mladost snimio zdenko pušić
Zdenko Pušić

Prva utakmica igrat će se u Gradskom vrtu 8. listopada, uzvrat je tjedan dana poslije. Pobjednik će u sljedećoj rundi igrati protiv talijanskog i europskog diva, Cucine Lube Civitanove. Nema sumnje da će Osječani imati veliku želju izboriti utakmice protiv sedmerostrukog prvaka i osvajača Kupa Italije, dvostrukog pobjednika Lige prvaka, koji je jednom slavio i na svjetskom klupskom prvenstvu. U vitrinama ima i četiri pokala Challenger Cupa, u aktualnoj momčadi je Petar Đirlić, a prije je igrao i Igor Omrčen.

Osim Murse-Osijek u ždrijebu Challenger Cupa bila su još dva hrvatska kluba. Ribola Kaštela izvukla je Lorentzwier (Luksemburg), a Centrometal će dvaput igrati protiv mađarskog Foxconna (Szekesfehervar). Kod odbojkašica u borbu za 16-inu finala će karlovački Kelteks, protiv ekipe iz kvalifikacija, a Marina Kaštela je slobodna u prvom kolu. U drugom po snazi euronatjecanju, koji sada nosi ime Volleyball Cup (prije CEV), u 16-ini finala je zagrebački Dinamo, koji će odmjeriti snage s turskim Kuzeyboruom. U najjačem društvu, Ligi prvaka, odbojkaši Mladosti u prvoj kvalifikacijskoj rundi (od moguće tri) igraju protiv crnogorske Budve, a mladostašice mogu do grupne faze ako preskoče Gacko (BiH).