EPA
17.10.2024., 20:04
FIFA DONIJELA NOVO PRAVILO

Rasističko vrijeđanje - utakmica se prekida

FIFA nastavlja borbu protiv rasizma u nogometu, uvodeći strože mjere kojima će se kažnjavati svaka diskriminacija na rasnoj osnovi. Tako je FIFA donijela odluku koja bi mogla promijeniti mnoge stvari na terenu, ali i izvan njega.

Rasizam na tribinama nije neka novost, a hukanje tamnoputim nogometašima u mnogim europskim ligama je, nažalost, već pravilo, a ne iznimka. Zvijezda Real Madrida Vinicius Junior na udaru je u Španjolskoj; gdje god "Kraljevi" gostuju, Brazilac se susreće s uvredama. Javno se žalio zbog toga te priznao da mu to jako smeta te traži teže kazne za one koji vrijeđaju. No, koliko god savezi novčano kažnjavali klubove, tamnoputi igrači su i dalje na meti uvreda. FIFA je zbog toga uvela stroge mjere kojima će se kažnjavati svaka diskriminacija na rasnoj osnovi.

Na 74. Kongresu u Bangkoku FIFA je, u suradnji sa svim nacionalnim savezima, donijela odluku kako će aktivirati programe i akcije u svakom od pet područja djelovanja koja podupiru Globalni stav protiv rasizma: pravila i sankcije, akciju na terenu, kaznene prijave, edukaciju i glas igrača. Kongres FIFA-e jednoglasno je odlučio da će zaustaviti, privremeno i trajno prekinuti utakmice u slučajevima rasizma, uvodeći standardnu gestu kojom igrači mogu prijaviti sucu rasističke incidente, a suci signalizirati provedbu postupka koji će biti obvezan u svih 211 saveza članova FIFA-e.

FIFA je dala naputak sucima u tri koraka kako postupati u slučaju rasističkih uvreda s tribina:

1.korak: sudac zaustavlja utakmicu. Ako ste doživjeli rasističko zlostavljanje, upotrijebite GESTU PROTIV RASIZMA (ruke prekrižene na prsima) i sudac će zaustaviti utakmicu.

2. korak: sudac šalje momčadi/ekipe natrag u svlačionice. Ako se rasističko ponašanje nastavi nakon ponovnog početka utakmice, sudac će je prekinuti i objema momčadima/ekipama naložiti da se vrate u svlačionice.

3. korak: sudac prekida utakmicu. Ako se rasističko ponašanje nastavi tijekom pauze, utakmica će biti trajno prekinuta.

Nekim klubovima nova pravila FIFA-e ne sjedaju najbolje uz objašnjenje kako ne mogu vladati time što će navijači uzvikivati, ali FIFA je neumoljiva u svojim stavovima i borbi protiv rasizma.