ENSCHEDE, Stadium De Grolsch Veste, 26-09-2024, season 2024/2025, UEFA Women Champions League Qualification. during the match Twente - Osijek (women), ZNK Osijek player Maja Joscak FC Twente player Sophie te Brake (Photo by Pro Shots/Sipa USA) Photo: Pro Shots Photo Agency/SIPA USA
Pro Shots/Sipa USA
17.10.2024., 18:07
NOGOMETAŠICE U LOVU NA EURO

Maja Joščak: Stožer je bio uporan i evo mene opet u reprezentaciji

Izbornik hrvatske ženske nogometne reprezentacije Nenad Gračan objavio je popis igračica za utakmice prvog kruga dodatnih kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo, koje naše djevojke igraju protiv Sjeverne Irske, na domaćem terenu i u gostima. Europsko prvenstvo 2025. igrat će se u Švicarskoj, Hrvatska na putu do njega treba preskočiti i Sjevernu Irsku, koju na domaćem terenu dočekuje 25. listopada u 19 sati u Varaždinu, a uzvrat slijedi 29. listopada u Belfastu. Gračan je poslao 24 poziva i četiri pretpoziva, reprezentacija će se okupiti 21. listopada u Zagrebu, a među djevojkama će biti i igračice hrvatskiog prvaka, ŽNK Osijek, Kristina Nevrkla, Izabela Lojna, Maja Joščak i Anela Lubina, a pretpoziv su dobile Barbara Živković i Ivana Kirilenko.

- Očekuju nas vrlo zahtjevne utakmice protiv Sjeverne Irske. Djevojke su spremne za te izazove, a najvažnije od svega je, što gledam kao pozitivno, da su se odazvale. Najviše nam je drago da se Bošnjak oporavila i ponovno je pozvana u reprezentaciju. Dolazi i Maja Joščak, koja dugo nije igrala i koja je mislila da se neće oporaviti tako skoro. No njezine igre, zalaganje i odgovornost doveli su do toga da joj pošaljemo poziv. Ona je to prihvatila i sigurno je to veliko ohrabrenje za sve cure koje su u reprezentaciji. Vjerujem da će Maja biti kakva je bila do sada, da će biti zdrava te da neće biti nekih problema. S ovom ekipom koju imamo možemo se nositi sa Sjevernom Irskom - rekao je izbornik Gračan.

U reprezentativnom krugu ponovno je Maja Joščak, iza koje je teško razdoblje ozljede i rehabilitacije, no vratila se na teren u svom starom izdanju, te je prošle sezone bila najbolja igračica SuperSport Prve hrvatske lige za žene.

- Uvijek je čast igrati za reprezentaciju, koliko god floskularno zvučalo. Moj povratak je posebno vezan uz ljubav prema nogometu i osjećaj privilegija i ponosa dok braniš boje svoje zemlje. Kontaktirao me stožer reprezentacije još prije dvije godine, ali povratak tad za mene nije bio opcija jer je iza mene bila teška ozljeda, te nisam bila spremna za dodatni napor kao što su reprezentativne utakmice. Protekle sezone ušla sam u dobar ritam, proglašena sam najboljom igračicom HNLŽ-a, ušla sam u povijest kao šesta asistentica u Ligi prvaka ukupno, a izbornik je svjedočio klupskom prolasku među 28 najboljih ekipa Europe. Nije bila laka odluka, s obzirom na moje godine i ozljede koje sam prošla, ali cijeli stručni stožer je bio iznimno uporan i došli smo do dogovora da se vratim. Dugo sam igrala za reprezentaciju i znam koliko je teško napraviti ovo što su cure do sada napravile, te se nadam da ću svojim povratkom pomoći ekipi u najvećem iskoraku u povijesti ženske reprezentacije, a to je plasman na Euro. Šanse za to nisu velike, ali sve dok postoje, treba vjerovati, jer to je nogomet. Zato ga svi i volimo, jer je bezbroj puta David pobijedio Golijata - kazala je članica ŽNK-a Osijek Maja Joščak.

GRAČANOV IZBOR ZA SJEVERNU IRSKU

Vratarke: Doris Bačić (Napoli), Ana Filipović (Dinamo), Nika Radolović (Istra); Obrambene igračice: Ana Jelenčić (Servette Geneve), Kristina Nevrkla (Osijek), Janja Čanjevac (Hajduk), Tea Vračević (SKN St. Polten), Maria Kunštek (Oud Heverlee Leuven), Lucia Orkić (Bergheim), Antonia Dulčić (Hajduk); Vezna liija: Izabela Lojna (Osijek), Ivana Slipčević (Ingolstadt), Helena Spajić (Dinamo), Petra Pezelj (SFK Sarajevo 2000), Maja Joščak (Osijek), Bianca Rose Galić (Central Coast Mariners), Tea Krznarić (SKN St. Polten), Anela Lubina (Osijek), Matea Bošnjak (Split); Napadačice: Ivana Rudelić (Basel), Ana Maria Marković (Sporting Clube de Braga), Jelena Đorđić (Soccercoin USV Neulengbach), Petra Mikulica (Grasshopper Club Zurich), Karla Jedvaj (Blau-Weiss Linz) Pretpozivi: Barbara Živković (Osijek), Ivana Kirilenko (Osijek), Antea Batarilo (Austria Wien), Nina Varga (Međimurje Čakovec)