25.02.2018., Vinkovci, Stadion Cibalia - 23. kolo prve HNL, HNK Cibalia - NK Rudes. Utakmica je odgodjena zbog zamrznutog terena.Photo: Dubravka Petric/PIXSELL------1x color - sport
PIXSELL/DUBRAVKA PETRIĆ
16.10.2024., 06:30
MARIĆ STIŽE U VINKOVCE?

Od navodne vožnje u “gepeku” i prijetnji pištoljem do Cibalije

Cibalia je godinama čardak ni na nebu ni na zemlji, dama koju Grad želi prebaciti nekom drugom u ruke

Nisu stvari u hrvatskom nogometu potpuno čiste, ali su ipak nešto čistije i transparentnije nego devedesetih prošlog stoljeća, pa i poslije. Početkom dvijetisućitih hrvatski su se mediji bavili "slučajem Gepek", odnosno time kako je pala odluka da Ivica Olić, danas izbornik U-21 hrvatske nogometne reprezentacije, dođe u Dinamo.

Vožnja i pištolj

Tadašnja je priča bila da je Vjeko Čuljak strpao Dragana Marića, tadašnjeg predsjednika NK Marsonia i Olićeva menadžera, u prtljažnik automobila i nakon poduže ga vožnje izbacio na ledinu NK Trnje. Tu se Marić, navodno s pištoljem u ustima, obvezao da će Olić doći u redove zagrebačkog Dinama.

- Nikada me nitko nije ugurao u prtljažnik automobila i priča o Vjeki Čuljku je izmišljena - dementirao je godinama poslije Marić, ali u taj demantij malo tko je vjerovao, a "gepek" postao sinonim za svaki imalo sumnjiviji i iznuđeniji transfer u hrvatskom sportu.

Olić je došao u Dinamo, a s njegovim se odlaskom u moskovski CSKA "slučaj Gepek" stišao, a menadžer brzonogog napadača iz Davora i bivši vlasnik staklane u Lipiku skliznuo u ilegalu. Tu i tamo bi isplivala neka priča kako ga bivši poslovni partneri tuže zbog dugova i pokušavaju se naplatiti ovrhom. No Marić je sad ponovno stigao na naslovnice, i to kao čovjek zainteresiran za posrnulu vinkovačku damu - Cibaliju. Zajedno s inozemnim partnerima želi kupiti vinkovački nogmetni klub, koji godinama bez uspjeha pokušava naći vlasnika i koji je u jednom trenutku prodaju dionica oglasio i na - Njuškalu.

- Da, interes postoji. Ne bih zasad oko toga radio veliku priču, ali, budu li uvjeti prihvatljivi... Zašto Cibalia? Razloga je nekoliko: poznata i priznata nogometna sredina, brendiran klub bogate tradicije, Vinkovci, smješteni uz autocestu, blizina osječkog aerodroma... To su dobri preduvjeti za pravu priču. Naravno, i stadion koji udovoljava prvoligaškim uvjetima, jer takve su nam i prioritetne ambicije. No pustimo zasad tu priču, nismo mi na potezu - rekao je Marić u javljanju kolegi Damiru Begoviću iz Budice.info.

Može i ponuda od jedan euro

Klub se prodaje “bez početne cijene”, ali novog vlasnika očekuje sanacija duga, koji nije malen. Tako se klub teorijski može kupiti i za jedan euro, ma za jedan cent, ali onda novi vlasnik ima tri mjeseca za dovođenje financija u red. Opcija je na račun Grada Vinkovaca uplatiti polog od 300 tisuća eura na rok od dvije godine, a novi kupac, ako u roku od 90 dana ne sanira sav dug, gubi taj polog, te se klub vraća u vlasništvo Grada.

Grad odlučuje

Pismo namjere Marića i partnera za kupnju Cibalije stiglo je na adresu gradske uprave, ta vijest zatekla je gradske vijećnike neposredno prije početka sjednice u ponedjeljak, a zbog toga se i točka prodaje kluba našla na dnevnom redu. Sad je na potezu Grad i raspisivanje natječaja za prodaju većinskog paketa dionica.

Nije tajna da je situacija u Cibaliji godinama kaotična i teška, vlada besparica, mnogi kažu, ne može gore od ovoga, te Grad sa svojih leđa želi skinuti taj golemi financijsk uteg. Bilo je dosad nekoliko vrlo ozbiljnijih, ali i manje ozbiljnih ponuda za kupnju kluba, neki su pregovori bili daleko odmaknuli, ali dionice nisu prodane. Neki od zainteresiranih su odustajali jer se nisu mogli nositi s mnogobrojnim kosturima koji su ispadali iz ormara ili s hrvatskom adimistracijom, neki su klub željeli dobiti na "majke mi", a neke je Grad odmah označio kao neozbiljne kupce.

Podsjetimo, posljednjih godina interes za Cibaliju pokazao je Team One Invest Consulting Group Ltd., poslovna grupacija sa sjedištem u Keniji, točnije, u Nairobiju, koja se bavi raznim financijskim investicijama. Austrijanac Eduard Brunner, biznismen i vlasnik grupacije, odustao je jer je naišao na nepovoljnu poslovnu klimu u Vinkovcima. Zainteresirana je bila i tvrtka GEM d.o.o. iz Vinkovaca, kao i nekadašnji hrvatski nogometaš, a sada nogometni menadžer Miroslav Bičanić te društvo stranih investitora s fondom iz Švicarske. Javljali su se još neki, ali većinski paket dionica još je u vlasništvu Grada. Dragan Marić i njegovi inozemni partneri novi su potencijalni kupci, na potezu je Grad, a vinkovački Ultrasi navodno nisu zadovoljni u čije bi ruke mogao klub.