Osijek, 08. 09. 2024, Opus Arena, UEFA Nations League, nogometna utakmica Hrvatska - Andrej Kramarić (9).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
15.10.2024., 06:00
UEFA LIGA NACIJA

Put u četvrtfinale - Aduta i motiva za pobjedu u Varšavi imamo dovoljno

Hrvatska protiv Poljske treba biti proaktivnija negoli je bila protiv Škotske. Pobjeda bi nam donijela miran studeni

Pobjeda nad Škotskom u Maksimiru u 3. kolu UEFA Lige nacija može ići pod nazivnik "kvalitetne momčadi pobjeđuju i kad ne igraju najbolje". Hrvatska se mučila s poslovično borbenim i agresivnim Škotima, ali taj je susret na kraju uspješno apsolviran, pa treba gledati prema naprijed.

Tri boda iz te utakmice našoj su nogometnoj reprezentaciji širom otvorila vrata plasmana u drugi krug Lige nacija, ali sad treba dovršiti posao, s čime smo u prošlosti znali imati problema. Večeras Hrvatsku čeka susret protiv Poljske u Varšavi, u kojem ima priliku riješiti sve dvojbe oko plasmana u četvrtfinale. Za to će nam trebati pobjeda jer bismo u tom slučaju imali šest bodova više od Poljaka uoči posljednja dva susreta, ali i bolji međusobni omjer koji u UEFA-inim natjecanjima presuđuje ako momčadi imaju isti broj bodova na završetku grupne faze natjecanja.

All inn

Dakle, računica za nas je više nego jasna, pa bismo u Varšavi trebali pokušati u utakmicu ući s razmišljanjem "all inn". Ići po sva tri boda i time se riješiti neizvjesnosti u posljednja dva nastupa kada nas u studenom očekuju dva ne baš ugodna ispita. Gostovanje u Glasgowu kod Škotske te domaći susret u Splitu protiv Portugala. Opet, lako je to reći, jer Hrvatskoj u biti "igra i vrabac u ruci" s obzirom na to da bi nam također donio bolji međusobni omjer u odnosu prema Poljskoj, ali bismo u tom slučaju posljednje dvije utakmice morali još potvrditi osvajanje drugog mjesta. Jasno, moguć je i rasplet u kojem Poljska u studenom neće osvojiti četiri boda više od Hrvatske, ali uvijek se mudrije osloniti na sebe negoli na druge. Hrvatska će u Varšavi trebati biti bolja i proaktivnija nego što je to bila protiv Škotske. Imali smo priličnih problema, posebno u defenzivi, gdje su nam Škoti premalo dolazili u situacije iz kojih su mogli ozbiljno ugroziti Livakovića. To je jedan od segmenata koji će svakako trebati popraviti tijekom okršaja s Lewandowskim i društvom. Poljake smo u Osijeku baš nadigrali, ali smo dosta toga promašili, pa je pobjeda na kraju ispala minimalna 1:0, s tim da smo u završnici tog susreta opasno živjeli jer su Poljaci mogli doći do izjednačenja. Takve šokove bilo bi uputno izbjeći u Varšavi.

- Idemo u Varšavi odigrati pravu utakmicu, pokušati pobijediti i riješiti pitanje plasmana u četvrtfinale. Bit će teško, makar smo odigrali odlično protiv njih u Osijeku. Domaći teren će im biti plus, nadam se da ćemo biti dobri - poručuje Luka Modrić, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije.

Luka je protiv Škotske još jednom pokazao koliko je važan za balans naše reprezentacije na terenu. On nikada, poput nekih mlađih aduta, ne gubi glavu. Uvijek je bio tamo gdje treba, uvijek bi povukao ako bi negdje zapelo. Jesmo li uvijek svjesni kakvo bogatstvo imamo u njemu?

DAMIR SENČAR/HINA

Svi su spremni

Vjerojatno nismo, a teško nam je i pomisliti što će biti kada jednog dana odluči zaključiti reprezentativni opus. Srećom, takva odluka još nije na vidiku, pa možemo razmišljati o drugim stvarima. Postavlja se pitanje hoće li i što izbornik Zlatko Dalić mijenjati u sastavu u odnosu prema susretu protiv Škotske? Možda bude tek poneka promjena taktičke prirode jer protiv Škota je s Modrićem u paru na sredini terena igrao Mario Pašalić, kojem to nije prirodna pozicija.

- Najvažnije je što nitko nakon susreta sa Škotskom nije prijavio nikakve probleme s ozljedom - kaže naš izbornik.

Uža obrana trebala bi ostati ista, na desnoj strani se iskusni Ivan Perišić pokazao kao najbolje rješenje koje imamo u ovom trenutku, iako je u karijeri najmanje igrao desnog wing beka. No donio nam je točno ono što smo trebali jer priredio je prvi pogodak, a imao znatan utjecaj i kod drugog. Nema razloga mijenjati Perišića ako ćemo na varšavskom Narodnom stadionu doista istrčati s pobjedničkim ambicijama. Jedina promjena zapravo mogla bi biti u sredini terena, gdje bi umjesto Marija Pašalić priliku mogao dobiti Petar Sučić, a nije isključeno da Luku Sučića zamijeni Martin Baturina, koji je protiv Škota baš bio razigran. Napadački aduti trebali bi ostati isti jer obojica su zabijala protiv Škotske. Kramarić se 30. put upisao u strijelce noseći nacionalni dres, a poseban trenutak doživjela je nova napadačka nada Igor Matanović, koji je u tom susret zabio prvijenac za Hrvatsku.

Aduta za pobjedu u Varšavi imamo više nego dovoljno, pa ih trebamo iskoristiti, pobijediti, a ako u tome uspijemo, jedina preokupacija u završnici grupne faze Lige nacija ostala bi nam borba za prvo mjesto s Portugalcima.

   
      Standings provided by Sofascore