Varšava, 15.10.2024 - Utakmica 4. kola Lige nacija između reprezentacija Poljske i Hrvatske na stadionu Narodowy u Varšavi. Na slici Martin Baturina, Ante Budimir, Maximillian Oyedele, Jakub Kiwior.foto HINA/ Danijel KASAP/ ds
HIna
15.10.2024., 22:59
REMI U VARŠAVI

Hrvatska u ludoj utakmici ispustila dva gola prednosti, nitko ne zna zašto je Livaković isključen

U susretu 4. kola skupine A1 nogometne Lige nacija Hrvatska je u Varšavi odigrala 3-3 protiv Poljske ostavši u igru za plasman u četvrtfinale.

Poljska je povela u samom otvaranju utakmice golom Piotra Zielinskog (5), Hrvatska je preokrenula s tri gola u samo šest minuta preko Borne Sose (20), Petra Sučića (24) i Martina Baturine (26) da bi pred kraj prvog poluvremena Nicola Zalewski (45) smanjio na 3-2. U drugom poluvremenu je Sebastian Szymanski (69) pogodio za konačnih 3-3. Hrvatska je od 76. minute igrala s igračem manje nakon što je isključen Dominik Livaković.

Hrvatska je ovim remijem ostala druga na ljestvici sa sedam bodova, tri više od treće Poljske. U drugom susretu ove skupine Škotska i Portugal su igrali 0-0 pa je Portugal na vrhu sa 10 bodova, dok je Škotska na dnu s jednim.

Zlatko Dalić je u odnosu na utakmicu protiv Škotske napravio tri izmjene. Iz momčadi su ispali Duje Ćaleta-Car, Mario Pašalić i Luka Sučić, dok su od prve minute zaigrali Martin Erlić, Martin Baturina i Petar Sučić. Ivan Perišić je zadržao mjesto na desnom bočnom, dok su ponovo u napadu bili Igor Matanović i Andrej Kramarić.

Varšava, 15.10.2024 - Utakmica 4. kola Lige nacija između reprezentacija Poljske i Hrvatske na stadionu Narodowy u Varšavi. Na slici Joško Gvardiol, Martin Erlić, Jan Bendarek, Jakub Moder.foto HINA/ Danijel KASAP/ ds
HIna

S druge stane poljski izbornik Michal Probierz je iznenađujuće na klupi ostavio poljskog kapetana i rekordera po broju nastupa (155) i postignutih golova (84) Roberta Lewandowskg. Umjesto njega priliku je dobio Karol Swiderski. Umjesto ozlijeđenog Sebastiana Walukiewicza zaigrao je i Jakub Kiwior.

Mjesto u prvih 11 izgubili su i Maxmiliano Oyedele i Przemyslaw Frankowski, a njihova mjesta zauzeli su Jakub Moder i Jakub Kaminski. Novi je i vratar, umjesto Lukasa Skorupskog priliku je dobio Marcin Bulka.

Loše je krenulo za Hrvatsku. Poljska je povela u petoj minuti nakon prve prave prilike. Izigrali su domaćini desnu stranu naše obrane, Urbanski je lijepo uposlio Zielinskog koji je primio loptu u kaznenom prostoru i pucao, lopta je od Erlića malo promijenila smjer i završila iza Livakovića.

Hrvatska u prvih 20 minuta nije postojala na terenu, a onda je u svega šest minuta zabila tri gola. "Vatreni" su izjednačili u 20. minuti, Modrić je izveo slobodan udarac s desne strane, domaća obrana je očistila loptu na rub kaznenog prostora do Sose koji je sa 17-18 fantastično opalio pogodivši mrežu poljskog vratar koji nije imao nikakve šanse. Samo četiri minute kasnije "Vatreni" su okrenuli rezultat. Petar Sučić je odigrao dupli pas s Martinom Baturinom i pogodio za 2-1.

Varšava, 15.10.2024 - Utakmica 4. kola Lige nacija između reprezentacija Poljske i Hrvatske na stadionu Narodowy u Varšavi. Na slici Petar Sučić, Martin Baturina slave zgoditak.foto HINA/ Danijel KASAP/ ds
HIna

Dvije minute kasnije ponovo je u naslovnoj ulozi bio Dinamov dvojac. Sučić je "ukrao" loptu, podvalio do Baturine koji je mirno zabio svoj prvi gol u hrvatskom dresu. Nakon hrvatskog "blitzkriega", Poljaci su u završnici prvog dijela došli do daha. U 35. minuti odlično je pucao Kaminski, no Livaković se nije dao iznenaditi. Nažalost, u 45. minuti domaćin je smanjio.

Zielinskim je snalažljivo proigrao Zalewskog koji je prošao Šutala i pogodio neobranjivo za Livakovića. Samo minutu kasnije Poljska je imala zicer za 3-3, no "Livi" je obranio udarac Kaminskog.

Poljaci su prvi zaprijetili i u nastavku, Zalewski je u 48. minuti opasno pucao, no Livaković je obranio udarac veznjaka Rome.

Uzvratio je Modrić u 55. minuti, sjajno je opalio hrvatski kapetan, no Bulka je iščupao ispod grede. Dvije minute kasnije zaprijetio je i Perišić, ali je poljski vratar još jednom odlično reagiro. Vratar Nice je sjajno reagirao i u 60. minuti nakon Matanovićeva udarca. Samo minutu kasnije ovaj 25-godišnjak je vrhunski reagirao i na udaraca Budimira nakon ubačaja iz kornera.

Varšava, 15.10.2024 - Utakmica 4. kola Lige nacija između reprezentacija Poljske i Hrvatske na stadionu Narodowy u Varšavi. Na slici hrvatski nogoemtaši slave postignuti zgoditak.foto HINA/ Danijel KASAP/ ds
HIna

U posljednjih pola sata u igru je ušao i najbolji poljski igrač Lewandowski i već nakon minute na terenu imao je napadač Barcelone lijepu priliku za 3-3. U 68. minuti Poljska ipak izjednačila. Lewandowski je sjajno primio dugu loptu, othrvao se Erliću te lijepo uposlio Szymanskog koji je udarcem sa 17 metara svladao klupskog suigrača iz Fenerbahčea.

U 74. minuti umalo smo vidjeli potpuni prokret domaćina, no Bendarek nije pogodio cilj nakon kornera. Novi problemi za Dalićevu momčad stigli su u 76. minuti. Livaković je izašao daleko od gola ispucavši loptu ispred Lewandowskog, ali je u nastavku nagazio na njegovu nogu što je španjolsku sudac Alejandro Hernandez okarakterizirao kao crveni karton. Bila je to dvojbena odluka španjolskog suca, no nije bilo promjene.

Varšava, 15.10.2024 - Utakmica 4. kola Lige nacija između reprezentacija Poljske i Hrvatske na stadionu Narodowy u Varšavi. Na slici Dominik Livaković izlazi s terena nakon crvenog kratona.foto HINA/ Danijel KASAP/ ds
HIna

Dalić je iz igre povukao Erlića kako bi Labrović došao među vratnice. Poljaci su opasno pritisnuli u završnim minutama, no Hrvatska se uspjela obraniti.

Posljednje dvije utakmice "Vatreni" će imati u studenom, prvo će 15. studenog gostovati u Škotskoj, a tri dana kasnije u Splitu ugostiti Portugal. Prve dvije reprezentacije izborit će plasman u četvrtfinale.

   
      Standings provided by Sofascore