Zagreb, 12.10.2024 - Utakmica 3. kola Lige nacija između reprezentacja Hrvatske i Škotske na stadinu u Maksimiru. Na slici Igor Matanović slavi postignuti zgoditak.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds

Igor Matanović

Hina
13.10.2024., 19:22
UEFA LIGA NACIJA

VAR na našoj strani! Ponovno loša završnica, ovaj put sa sretnim završetkom

Škotska je ponovno bila tvrd orah. Hrvatska nije bila na razini rujanskih igara, ali ostvarila je najvažnije - pobjedu

Škoti su uspješno arhivirani na Maksimiru, ali ne bez drame i nervoze. "Hrabra srca" s britanskog otoka uvijek su bila zahtjevan suparnik hrvatskim nogometašima. Tradiciju su Škoti održali i u ovom susretu Lige nacija, opet su bili tvrd orah, prijetili su nam, jer nisu razmišljali samo o tome kako će se obraniti.

Na kraju su nas još jednom mogli ojaditi jer su zabili pogodak duboko u sudačkoj nadoknadi, ali, srećom za nas, njihov napadač Che Adams ostao je u zaleđu kod te akcije, pa su nam tri boda ipak ostala. Odmah nakon što je pala presuda o zaleđu, odlični rumunjski sudac Ištvan Kovač označio je kraj susreta, a reakcija našeg kapetana Luke Modrića najbolje je rekla što misli o toj utakmici. Ljutio se Luka, i to nije skrivao, vjerojatno ponajviše zbog novog pada koncetracije u posljednjim sekundama susreta. Prečesto nam se događalo u posljednje vrijeme Wales, Albanija pa Italija, bolno bi bilo još jednom prolaziti kroz tu katarzu. Srećom, bilo je zaleđe...

Slabija igra

Hrvatska je teškom mukom uzela ta tri boda, ali njima je napravila veliki korak prema osiguranju drugog mjesta u skupini, što znači plasman u četvrtfinale Lige nacija, ali i, što je važnije, donosi status nositelja u ždrijebu europskih kvalifikacija za SP 2026. godine. Ako u utorak pobijedimo Poljake u Varšavi, drugo mjesto će praktično biti osigurano, a za teoretsku potvrdu nedostajat će samo jedan bod iz posljednja dva susreta koja u studenom igramo u gostima protiv Škotske, te s Portugalom u Splitu. Škoti su u Maksimir došli s priličnim kadrovskim problemima. Nedosatajalo im je, po nekim autorima čak 12 igrača, ali gledajući njihovu prvu momčad u rujanskom turnusu Lige nacija, nedostajala su im tri igrača i vratar. No već smo naučeni kako kod Škota takve stvari nemaju baš neke posebne veze. Sa sličnim problemima u Zagrebu su doputovali 2013. godine u kvalifikacijama za SP u Brazilu, pa su nas pobijedili. I ovaj put nije krenulo dobro. Hrvatska je bila nedorečena i nedovoljno ambiciozna u prvom poluvremenu, a onda smo uz sve to još poklonili Škotima pogodak za vodstvo. Taj trenutak stimulativno je djelovao na naše igrače, pa smo brzo izjednačili preko Igora Matanovića, koji je zabio svoj prvi pogodak za reprezentaciju, ali i opet pokazao zašto treba biti prvi izbor za napadača. Kod njega nema oklijevanja, čim se ukaže malo prostora, opalit će po golu, a to je u današnje vrijeme jedna od važnih karakteristika za kvalitetnog napadača. U nastavku smo se pojačano trudili dok Kramarić nije zabio svoj 30. pogodak za Vatrene, kojim je donio prednost od 2:1. I onda smo opet stali, a to nam nije trebalo jer smo takav rezerviraniji način igre opet umalo platili primanjem pogotka u sudačkoj nadoknadi. Pobjeda je OK, ali igra koju smo prikazali protiv Škotske ipak je bila na nešto slabijoj razini u odnosu prema rujanskim susretima protiv Portugala i Poljske.

Hrvatska - Škotska 2:1

ZAGREB - Stadion Maksimir. Vrijeme i teren povoljni za igru. Gledatelja: 23.000. Sudac: Ištvan Kovač (Rumunjska) - 7. Strijelci: 0:1 Christie (33), 1:1 Matanović (36), 2:1 Kramarić (70). Žuti kartoni: Pašalić, Perišić (Hrvatska), Gilmour, Hanley (Škotska). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: LUKA MODRIĆ (HRVATSKA)

HRVATSKA

2 (1)

Livaković 6, Šutalo 6, Ćaleta-Car 6,5, Gvardiol 5,5, Perišić 6,5 (od 90. Jakić -), Modrić 7, Mario Pašalić 6 (od 46. P. Sučić 6), Sosa 6, L.Sučić 5,5 (od 62. Baturina 6,5), Kramarić 6,5 (od 71. Petković -), Matanović 6,5 (od 71. Budimir -)

ŠKOTSKA

1 (1)

Gordon 6, Ralston 6,5, Souttar 6, Hanley 6, Robertson 6,5, Gilmour 6, McLean 6, Doak 6,5 (od 77. Gauld -), McTominay 6, Christie 6,5, Dyks 6 (od od 77. Adams -)

- Sretan sam zbog pobjede, ali nisam baš sretan kako smo izgledali, nije to bilo najbolje. Imali smo puno nepotrebnih pogrešaka, sami smo sebi otežali neke situacije, nismo bili konkretni i agresivni, djelovali smo nekako zakočeno. Nije to bila razigrana, kompaktna i agresivna Hrvatska, kakva treba biti. Imali smo problema, lopta je išla presporo, nije bilo kvalitetnih centaršutova, ali tri boda su tu i to je najvažnije. Moj stožer i ja moramo analizirati zašto igra nije bila bolja. Čeka nas gostovanje u Varšavi kod Poljske i tamo moramo biti bolji, u rujnu smo bili bolji i na to se moramo vratiti - kritičan je bio Zlatko Dalić, izbornik hrvatske reprezentacije, pa dodao:

- Posljednjih desetak minuta opet smo se nepotrebno povukli umjesto da napadnemo visoko, ne smije nam se to događati. Trebamo imati miran kraj, čuvati loptu i posjed, a mi se umjesto toga vratimo, to nitko nije tražio. Tako nam se događaju Albanija i Italija, u toj stihiji, a ovaj je put bilo sreće sa zaleđem. Bila je to loša reakcija, ne smijemo se braniti u vlastitom šesnaestercu.

Možda je baš sad pravi trenutak za laganu kritiku jer pobijedilo se, a u takvim okolnostima je mnogo lakše analizirati i upozoravati na stvari koje nisu funkcionirale kako treba. Opet dio kredita za našu slabiju partiju može se dati Škotskoj. Oni su bili uobičajno agresivni, pokušavali su naše akcije razbijati u korijenu, što im je nerijetko uspijevalo. Kao da nismo očekivali taj njihov visoki presing, pa je recimo Gvardiol imao nekoliko neuobičajenih pogrešaka u iznošenju lopte.

Ključ u Varšavi

No sve to se može staviti pod nazivnik stvaranja nove reprezentacije. Nova imena se nameću. Mataković je zabio, Baturina je odigrao vrlo dobro od trenutka kada je zamijenio tragičara Luku Sučića, koji je nespretnom reakcijom Škotima omogućio vodstvo, no možda najveći dobitak Lige nacija mogao bi se pokazati Duje Ćaleta-Car. Odigrao je treću uzastopnu utakmicu u kojoj je imponirao mirnoćom i pravovremenim reakcijama na zemlji, a u zraku je zbog svoje visine ionako neprijeporan. Tu su bratići Sučić, vratit će se Majer, imamo razloga za optimizam kada je budućnost u pitanju, ali isto tako moramo priznati kako nam se u igri i dalje sve vrti oko Luke Modrića. Kapetan i dalje ne pokazuje znakove umora. Ima ga po cijelom terenu, razbija suparničke i pokreće naše akcije. Otkud samo izvire ta njegova silna energija? Ovaj put nismo imali Matea Kovačića, koji bi danas-sutra ili možda nikada mogao preuzeti dirigentsku palicu od Modrića. Osjetilo se, jer Mateo je idealan sa svojim startnim ubrzanjem i ulaskom iz drugog plana za čvrste blokove kakav je bio škotski.

- Nedostajao je Kovačić, a nadam se i da će nam se vratiti ozlijeđeni desni braniči. Bio sam veliki optimist i zato mi je krivo što nije bilo kao na treninzima, no ne smijem biti razočaran. Koliko znam, novih problema s ozljedama nemamo uoči gostovanja u Poljskoj. Zasad smo tamo gdje trebamo biti, možda smo trebali uzeti bar bod u Portugalu, ali lovimo plasman na prva dva mjesta uz dobru poziciju za ždrijeb kvalifikacija za SP - zaključio je Dalić.

Utorak u Varšavi donijet će nam prvu meč-loptu za plasman u četvrtfinale. Isplati se dobro zapeti i iskoristiti ju, jer bila bi ugodna "terapija" za svačije živce ako bismo bar jednom uspjeli plasman osigurati prije posljednje utakmice. 

   
      Standings provided by Sofascore