Osijek, 08. 09. 2024, Opus Arena, UEFA Nations League, nogometna utakmica Hrvatska - Poljska. Hrvatska.snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
12.10.2024., 06:00
UEFA LIGA NACIJA

“Hrabra srca” su na Maksimiru ozbiljan test za Dalićev “new deal”

Škoti su vrlo neugodan suparnik za nas, a o tome svjedoči i podatak da su nam u prošlosti “smijenili” čak dva izbornika

Hrvatska nogometna reprezentacija svoj put u UEFA Ligi nacija nastavit će današnjim (subota) susretom protiv Škotske u Zagrebu, a tri dana poslije gostovat će u Varšavi kod Poljaka.

Rujanski ciklus Lige nacija odigrali smo s polovičnim rezultatskim uspjehom. Poraz od Portugala te pobjeda nad Poljacima na osječkoj Opus Areni spadaju u očekivani tijek događaja, ali nakon te dvije utakmice zavladala je klima optimizma jer je izbornik Zlatko Dalić počeo uvoditi neka nova lica u reprezentativno okruženje. Hrvatska je sa svojim starim majstorima postigla čudesne stvari na globalnoj razini, ali vrijeme čini svoje, pa je došao trenutak u kojem se smjena generacije nameće kao realnost. Istina, neuništivi kapetan Luka Modrić još je tu, ali sve je manje "prvoboraca" iz sjajnih doživljaja sa svjetskih prvenstava u Rusiji 2018., Kataru 2022. te iz finala prošlogodišnjeg izdanja Lige nacija. Hrvatsku reprezentaciju zapljusnuo je novi igrački val kojeg će još neko vrijeme ipak održavati "stare kosti" poput Modrića, Kramarića, Kovačića, a možda i Perišića ako ga zdravlje bude služilo. Uglavnom, susrete protiv Škotske i Poljske dočekujemo napunjeni optimizmom i vjerom kako će uzbornik Dalić nastaviti kročiti putem kojim je krenuo u rujnu.

Osijek, 08. 09. 2024, Opus Arena, UEFA Nations League, nogometna utakmica Hrvatska - Poljska. Andrej Kramarić (9).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Neugodni Škoti

Nisu se stvari mijenjale samo u igračkom kadru već i u taktičkom smislu jer je Dalić, uvažavajući profile igrača kojima raspolaže, odlučio sustav 4-2-3-1 koji mu je donio goleme uspjehe promijeniti u 3-5-2. Nedostatak pravih krilnih igrača koje smo nekada imali u Perišiću i Rebiću jedan je od glavnih razloga te promjene, a novi sustav se doista pokazao kao dobar izbor. Susret protiv Škotske bit će novi test te promjene, to više što u Maksimir stiže "tradicionalno neugodan suparnik". Naime, možda je pomalo prošlo ispod radara, ali Škote smo dosad u šest odigranih susreta pobijedili samo jednom, i to u posljednjem okršaju na Euru 2021., kada smo ih "maznuli" u njihovu dvorištu na Hampden Parku (3:1), što nam je bila ključna pobjeda za prolazak u osminu finala. No iskustva iz ranijih susreta bila su prilično poražavajuća za Vatrene. Naime, dvaput smo se susretali u kvalifikacijama, oba je puta to bio filtar za Svjetsko prvenstvo. Tri su susreta završila bez pobjednika, a jedan smo izgubili. No reprezentacija Škotske može se pohvaliti nečim što ne može nijedna druga selekcija na kugli zemaljskoj. Naime, Škoti su nam u prošlosti smijenili dva izbornika. Prvi je pao, danas pokojni Miroslav Ćiro Blažević, 2000. godine nakon remija u Maksimiru (1:1) u kvalifikacijama za SP 2002., a 13 godina poslije stradao je jedan od njegovih "sinova" Igor Štimac, koji je kao izbornik doživio poraz u Glasgowu (2:0) u kvalifikacijama za SP 2016., što ga je stajalo posla. Inače, u tim kvalifikacijama Škoti su nas šokantno pobijedili i na - Maksimiru. Dakle, na zagrebačkom stadionu, gdje će se odigrati i ovaj susret, imamo baš neugodna iskustva s njima. Ako ćemo tražiti pozitivne stvari u toj lošoj tradiciji, onda možemo reći kako smo te nevolje s "hrabrim srcima" imali u natjecanjima pod okriljem FIFA-e, a jedini susret koji smo dosad odigrali s njima pod okriljem UEFA-e pobijedili smo. Naravno, sve su to samo zgodne priče koje neće imati nikakve veze s onim što će se događati ovaj put na Maksimiru. Ipak, ostaje činjenica kako su Škoti neugodan suparnik za nas možda i zato što s jednakom strašću, poput nas, igraju za svoju reprezentaciju.

Problemi se nastavljaju

U rujnu su ozljede poharale našu selekciju, a situacija nije puno bolja ni ovaj put. Ni jedan od igrača koji mogu pokriti poziciju desnog beka, Stanišić i Juranović, još se nije oporavio od ozljeda, pa će Dalić i ovaj put morati pribjeći "krpanju" tog mjesta u momčadi. Protiv Portugala je igrao Pjaca, protiv Poljske Jakić, a sada se šuška kako bi Dalić "tamo desno" mogao instalirati Ivana Perišića. Upitna je i jedna pozicija u stoperskom trojcu jer Josip Šutalo ima manjih problema s ozljedom. Ipak, najveći veći problem je izostanak Matea Kovačića, koji nije bio sa suigračima jer očekuje prinovu u obitelji, a u posljednje vrijeme igra u sjajnoj formi za Man City. Stoga će Dalić morati ozbiljno rekonstruirati vezni red, a u njega će, uz jednog i jedinog Modrića, vjerojatno zaposjesti bratići Sučić. Obojica su u odličnoj formi, Petar je odigrao vrhunsku partiju protiv Monaca u Ligi prvaka, a Luka zabija u Španjolskoj za Real Sociedad.

- Imamo odličan miks u reprezentaciji. Dolazimo mi mladi, Baturina, Petar i još nekolicina igrača, a vode nas stariji prepuni iskustva. Budućnost Hrvatske nije upitna, ali trebamo se baviti sadašnjošću, a ona nam donosi susret protiv Škotske. Škoti su vrlo neugodna momčad, premda su u prva dva susreta protiv Poljske i Portugala ostali praznih šaka, ali uopće nisu igrali loše. Čeka nas teška utakmica, za koju se moramo dobro spremiti i odraditi je na vrhunski način - kaže Luka Sučić, koji još uvijek čeka na svoj prvijenac u "kockastom" dresu:

- Nadam mu se, sad sam već dovoljno dugo u reprezentaciji, pa je vrijeme za prvi pogodak. Nadam se da će doći baš protiv Škota na Maksimiru.

Kad smo već kod pogodaka nakon dužeg vremena naš izbornik bi mogao imati "slatkih briga" s napadačkima. Dugo je to bila Ahilova peta naše selekcije, a sad odjednom Dalić može birati. Andrej Kramarić je neupitan kao jedan od dva napadača, a koga će mu izbornik pridružiti pravo je pitanje. Iskusni Ante Budimir u odličnoj je formi, a radna etika mu je jak adut. Bruno Petković vratio se u formu, a kada je u njoj, sposoban je uvući se u glavu i izazivati glavobolje svakoj svjetskoj obrani. I na kraju nova napadačka nada Igor Matanović, "revolveraš" koji poteže bez razmišljanja iz svih pozicija, pa ako njemu počne ulaziti, suparniku se loše piše. Možda je izbor drugog napadača i najveća dvojba uoči susreta protiv Škota.

Ovaj put doista slatka dvojba...

   
      Standings provided by Sofascore