Fussball, Lukas Podolski Abschiedsspiel, Team Poldi- Team Köln, RheinenergieStadion Köln Lukas Podolski, traurig, tränen, weinen, Aktion, Einzelbild Fotocopyright Gladys Chai von der Laage DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video.
picture alliance/Chai von der Laage
11.10.2024., 18:56
HULIGANI POKVARILI OPROŠTAJ

Stadionom odjekivalo: Danke, Poldi!

Bivši njemački nogometni reprezentativac poljskih korijena, 39-godišnji Lukas Podolski imao je u četvrtak navečer u Kölnu oproštajnu utakmicu, ali su njegov oproštaj pokvarili huliganski neredi.

Brojni slavni bivši suigrači Podolskog sudjelovali su u oproštajnoj utakmici, uključujući Manuela Neuera, Matsa Hummelsa, Pera Mertesackera, Hansija Flicka i Jogija Löwa. Na posljednjem izlasku pred južnu tribinu suze su mu tekle niz obraze. Svoju reputaciju kultnog igrača Podolski je opravdao na oproštajnoj utakmici ne samo kao strijelac nego i u oproštajnom govoru navijačima.

- Uvijek sam želio biti iskren, dečko s ulice. Bez vas, bez navijača, nogomet je ništa - rekao je 39-godišnjak gledajući tribine s 50.000 navijača.

Unatoč tome što ima 39 godina, Podolski je bio u dobroj formi na tom gala događaju, piše njemačka tiskovna agencija dpa. Jedan od najvećih simpatizera zvijezde Kölna bio je Joachim Löw, a u oproštajnoj utakmici, kojom je Podolski želio zahvaliti na šest godina u dresu tamošnjeg prvoligaša Kölna, bivši njemački izbornik pohvalio je Podolskog.

- Uvijek je imao dar unošenja lakoće u igru, pozitivan stav prema životu - rekao je izbornik svjetskih prvaka iz 2014. za TV kanal ProSieben o svom bivšem igraču s kojim je uvijek održavao poseban odnos.

- Bio je jedan od najboljih napadača koje smo imali u Njemačkoj. I jedan od najpopularnijih svih vremena - dodao je Löw.

Prošla je otprilike 21 godina otkako je 18-godišnji Podolski debitirao u Bundesligi za Köln. Bivši njemački napadač postigao je 70 golova u 210 utakmica za svoj matični klub Köln i Bayern München, prije nego što je igrao u Engleskoj (Arsenal), Italiji (Inter Milan), Turskoj (Galatasaray) i Japanu (Vissel Kobe). Od 2021. bio je igrač i Gornik Zabrzea.

Lijep oproštaj pokvarile su ružne scene na ulicama Kölna. Naime, prije utakmice dogodio se incident, u blizini katedrale potukle su se dvije skupine navijača, a pritom je izboden jedan poljski navijač te je ozlijeđeno i devet policajaca. U neposrednoj blizini katedrale u Kölnu oštrim predmetom u trbuh uboden je 32-godišnjak koji je pripadao skupini poljskih navijača koji su se kretali prema stadionu. Navijač je prevezen u bolnicu i operiran, u kritičnom je stanju, a osumnjičenik je u pritvoru, priopćila je policija.