Zagreb,8.10.2024.Trening hrvatske nogometne reprezentacije uoči utakmice Lige nacija sa Škotskom.foto HINA/ Tomislav Pavlek/ tp

Trening hrvatske nogometne reprezentacije uoči utakmice Lige nacija sa Škotskom

HINA
8.10.2024., 19:43
ŠKOTI NEĆE BITI LAGAN SUPARNIK

Mislav Oršić: Potpuno sam zdrav, ubrzo će doći i pogodci

U ponedjeljak je bilo okupljanje i lagani trening, više nekakvo "rastezanje", već od utorka izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić s momčadi je počeo ozbiljan rad. Ozbiljnost prije svega, reprezentaciju Hrvatske čekaju dvije utakmice Lige nacija, i to dvije teške utakmice.

U subotu će na Maksimiru Vatreni ugostiti Škotsku, a u utorak će gostovati u Poljskoj. Ovoga utrorka s novinarima su se družili povratnici u reprezentaciju i na Maksimir, Kristijan Jakić i Mislav Oršić.

Jakić je prije više od tri godine napustio Dinamo i Maksimir, sad je ponovno na zagrebačkom stadionu. Sustigle su ga emocije.

- Dinamo je klub koji mi je puno dao i koji me prezentirao na velikoj sceni, omogućio mi transfer u Bundesligu, što je san većine igrača - kazao je Jakić, koji je nakon debija u kockastm dresu, prije točno tri godine, odigrao šest utakmica za reprezentaciju.

- Još sam mlad dečko, a mi smo u veznoj liniji imali u to vrijeme tri najbolja igrača na svijetu. Strpljivo sam čekao svoju priliku, u nekim situacijama sam je i dobivao. I ako ne igram, meni je veliko već to što sam u krugu reprezentacije, to mi je ponos.

Koliko god bio ponosan, jasno je da bi bio još sretniji da više igra. Dalić slaže novu momčad, unosi svježu krv u redove reprezentacije, Jakić se nada pravoj prilici. Protiv Poljske u prošloj reprezentativnoj akciji nije igrao, protiv Portugala jest, na desnoj strani.

- U reprezentaciji kad-tad mora doći smjena generacija, kod nas se to već radi, a dečki koji dobivaju više prilika već su sad jako dobri igrači, pogotovo Luka (Sučić, nap. a.). Kad je otišao u španjolsku ligu, odmah je bio igrač mjeseca. To sve govori o njegovoj kvaliteti - dodaje Jakić za kojeg ova sezona nije najbolje počela. Dan prije prve takmice svog Augsburga se ozlijedio, ali, kako kaže, sad je fit. Skupio je pet nastupa u Bundesligi, upisao jednu asistenciju, zadovoljan je, a bit će još zadovoljniji ako u subotu zaigra na Maksimiru. Potom i u Poljskoj.

Mislav Oršić je opet u svom "dvorištu", u svom Maksimiru. Nakon velikih problema s ozljedama opet je u reprezentaciji.

- Uvijek je lijepo vratiti se na Maksimir i u reprezentaciju. Moj posljednji pogodak bio je čini se stvarno davno, nadam se da ću se brzo vratiti na taj nivo, da ću ponovno početi zabijati... Svaki dan radim naporno da bih se vratio na pravi nivo.

Početak sezone u Trabzonsporu nije baš najbolji.

- Da, počela je malo turbulentno, nismo baš najbolje igrali. Nismo gubili u prvenstvu, ali ni pobjeđivali, pa je bilo nezadovoljstvo navijača, ispali smo iz Europe. Nadam se da ćemo se dobro pripremiti i vratiti tamo gdje nam je mjesto. I ja sam nakon lošijeg starta i manje igranja počeo dobivati više minuta i osjećam se sve bolje i bolje. Želim tako nastaviti, vjerujem da će uskoro doći golovi i asistencije.

No sad nije fokus klub, nego reprezentacija i ono što Hrvatsku čeka.

- Protiv Škotske je uvijek bilo čvrsto i tvrdo, očekujem tako i ovaj put. Uvijek su teške utakmice protiv takvih momčadi, dobro se brane i čekaju kontru da nas ugroze, morat ćemo se pripremiti na to. Siguran sam da će izbornik i stožer to analizirati i napraviti pravu taktiku kako bismo ih dobili. Ono što znam jest da mi kao hrvatska reprezentacija želimo pobjedu u svakoj utakmici - dodao je Oršić, koji se nada kako će povratak u Maksimir i reprezentaciju začiniti pobjedom nad Škotima. 

Neće biti lako

Hrvatske nogometaše čekaju dvije utakmice Lige nacija, u subotu, 12. listopada, igrat će protiv Škotske na Maksimiru, a u utorak, 15. listopada, na rasporedu je gostovanje u Poljskoj. Hrvatska je natjecanje u Ligi nacija otvorila porazom u Portugalu (2:1), nakon čega je u Osijeku svladala Poljsku (1:0). Podsjetimo, prve dvije reprezentacije u skupini izborit će četvrtfinale Lige nacija, posljednja ekipa ispast će u Ligu B, a trećeplasirana će igrati doigravanje za ostanak u Ligi A.