11.10.2020., stadion Maksimir, Zagreb - Liga nacija, 3. kolo, skupina 3, Hrvatska - Svedska. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
PIXSELL
7.10.2024., 18:22
NA KORMILU REPREZENTACIJE 7 GODINA

Zlatko Dalić: Nisam očekivao da će to ovoliko trajati, a ja još imam motiva i želje

Prije točno sedam godina, 7. listopada 2017., Zlatko Dalić preuzeo je dožnost izbornika hrvatske nogometne reprezentacije i s Vatrenima ispisao povijest. S Hrvatskom je 2018. bio drugi na svijetu, brončani na svjetskoj smotri 2022., a lani su hrvatski nogometaši igrali u finalu Lige nacija. U sedam godina bilo je uspona i padova, ali ostaju kolosalni rezultati, koji su Hrvatsku smjestili uz bok najvećim nogometnim silama svijeta.

Prošlo je sedam godina, ali izbornik još uvijek ima puno motiva i ambicija.

- Prošlo je točno sedam godina otkako sam preuzeo reprezentaciju. Nisam očekivao da će to ovoliko trajati. Da mi je netko rekao prije sedam godina da ću osvojiti tri medalje, imati ovakve uspjehe..., ali ne živi se od toga. Idemo dalje. Mene veseli da nakon sedam godina imam želju i motiv radovati se svakom novom okupljanju. Meni je ovo velika čast. Ovo je najljepši posao koji mogu raditi. Hvala svima koji su bili u i oko reprezentacije - rekao je Dalić u uvodu konferencije za medije u ponedjeljak nakon okupljanja reprezentacije za utakmice Lige nacija protiv Škotske, koja je na rasporedu 12. listopada u Zagrebu, i Poljske, koja se igra 15. listopada u Varšavi.

Za razliku od okupljanja u rujnu, kada je prva utakmica, protiv Portugala, bila samo tri dana nakon okupljanja, ovaj put će hrvatski nogometaši imati pet dana za pripremu prije prvog susreta.

- Čekaju nas Škoti u subotu, posljednji su u skupini, nemaju bodove, ali ne smijemo se opustiti. I Portugal i Poljska su ih jedva pobijedili. Uvijek nam je bilo teško s njima, uostalom, samo smo ih jednom dosad pobijedili - dodao je Dalić.

S prvotnog popisa zbog ozljede je otpao stoper Fiorentine Marin Pongračić, u nedjelju je iz igre morao izići i branič Ajaxa Josip Šutalo, a Mateo Kovačić još nije došao u Zagreb. Ni Perišić nije u idealnom stanju.

- Kovačić nam se nije pridružio u ponedjeljak, ima privatne stvari, nadam se da će sve biti u redu i očekujem njegov dolazak. U nedjelju se Šutalo ozlijedio, još ne znamo točno što se dogodilo. Osjetio je mišić, napravit će još dodatne preglede, pa ćemo više znati o njegovu stanju. Perišić je imao nezgodnu ozljedu prije dva dana, ali, srećom, nije tako teško, očekujem ga na okupljanju. U dogovoru s Olićem vidjet ćemo hoćemo li uzeti kojeg stopera iz mlade u A reprezentaciju - pojasnio je izbornik.

Marko Pjaca tjedan dana nije bio u pravom treningu, no ipak je stigao na okupljanje.

- Vidjet ćemo što će biti s Pjacom, nadam se da će se moći priključiti. Ima probleme, ali vidjet ćemo o čemu se radi u ovih dan-dva. Nadam se da će moći trenirati.

Kao i tijekom prošlog okupljanja, najveći problem Daliću zadavat će nalaženje rješenja na poziciji desnog beka jer su ozlijeđene prve dvije opcije, Josip Juranović i Josip Stanišić.

- Uvijek imamo problem na nekoj poziciji. Nadam se da je to splet okolnosti. Moramo biti strpljivi. Nisam vidio da imamo nekog boljeg od Kristijana Jakića i ono što je odigrao posljednji put.

Dalić uživa u reprezentativnim okupljanjima, ali igrači su sve nezadovoljniji zbog gustog rasporeda. Uz Ligu nacija, koja je relativno novo natjecanja, sada je povećan i broj utakmica u Ligi prvaka, a uvedeno je i prošireno Svjetsko klupsko prvenstvo. Dalić je na strani igrača, ali razumije i nogometni biznis.

- Previše je utakmica, puno je zahtjevnije, očekivanja su velika. To je biznis. Klubovi su pogođeni tim odlukama, oni plaćaju igrače i moraju se zbog toga boriti. Kao izbornik se ne mogu miješati, ali mislim da je previše utakmica.

Prvi dan je okupljanja, do utakmice sa Škotskom ima još vremena, a govorio je Dalić i o ciljevima Hrvatske u ovom ciklusu Lige nacija.

- Napraviti kostur reprezentacije. Stavili smo 23 igrača na popis, to mi prije nije bio običaj. Na treningu želimo praviti selekciju. No prvi cilj je rezultat, plasirati se u četvrtfinale. 

Dalićev izbor za Škotsku i Poljsku

Vratari: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Dominik Kotarski (PAOK)

Braniči: Joško Gvardiol (Manchester City), Duje Ćaleta-Car (Lyon), Borna Sosa (Torino), Josip Šutalo (Ajax), Martin Erlić (Bologna)

Vezni: Luka Modrić (Real Madrid), Mateo Kovačić (Manchester City), Mario Pašalić (Atalanta), Luka Ivanušec (Feyenoord), Luka Sučić (Real Sociedad), Kristijan Jakić (Augsburg), Martin Baturina (Dinamo), Petar Sučić (Dinamo), Nikola Moro (Bologna)

Napadači: Ivan Perišić (PSV), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Mislav Oršić (Trabzonspor), Marko Pjaca (Dinamo), Ante Budimir (Osasuna), Igor Matanović (Eintracht Frankfurt), Marco Pašalić (Rijeka)