ŽNK OSIJEK
28.9.2024., 06:30
Ispunjeni ciljevi u Ligi prvakinja

ŽNK Osijek: Obrana naslova preostaje glavni cilj do kraja sezone

Nogometašice Osijeka zaključile su ovogodišnji nastup u Ligi prvakinja. Nepopravljivi pesimisti, oni koji gledaju sve kroz tamne naočale, u prvi plan istaknut će poraz u uzvratnom susretu 2. kola Lige prvakinja od nizozemskog Twentea, koji je na stadionu u Enschedeu slavio sa 4:0.

Uvjerljive Nizozemke

Ukupno, Twente je prošao među 16 u skupini Lige prvakinja s rezultatom 8:1. To će u prvi plan istaknuti pesimisti. Optimisti će reći kako je ŽNK Osijek za ovu sezonu plasmanom u drugi krug ispunio ciljeve u Ligi prvakinja. Osijek je izgubio sa 1:4 prošlog tjedna u Gradskom vrtu, u uzvratu u Enchedeu je poražen 4:0, ali to nikako nije bila najveća razlika s kojom je netko prošao, odnosno ispao, u Ligi prvakinja. Primjerice, Roma je izbacila švicarski Servette s ukupno 10:3. Slovenski prvak Mura od austrijskog St. Polltena izgubila je sa 8:0, kolika je bila ukupna razlika između Manchester Cityja i FC Paris. Napominjemo kako se ne radi o ženskoj ekipi PSG-a. One su pak ispale od Juventusa s ukupno 5:2. U svakom slučaju, Osječanke su u dva susreta Lige prvakinja primile manje pogodaka nego zagrebački Dinamo u jednoj utakmici najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja.

Je li onda nešto pozitivno pronašao i v. d. trenera Osijeka Branko Maksić, koji se jučer s igračicama nakon slijetanja u Beograd vratio u Osijek.

- Ovo je za sve pozitivno iskustvo i siguran sam kako će igračice znati izvući pouke iz ovih susreta. Iza nas je dobra europska sezona, a kao što smo već rekli, ekipe kao Twente nama mogu biti uzor. Smatram zbog više razloga ove utakmice iznimno korisnima, ne samo da se vidi gdje su trenutno naše igračice. Uspostavljena je određena suradnja i kontakti između klubova, s naglaskom na trenerskom kadru. Nisu oni otkrili toplu vodu. Igraju tim nizozemskim stilom totalnog nogometa, koji su modernizirali prateći suvremene trendove. Ono što treba ponovno istaknuti jest kako se radi o ekipi čiji je prosjek 22 godine. Znači, iznimno mlade igračice. I to i nama treba biti putokaz kako trebamo ići. U klubu imamo dobre mlađe uzraste, dobra selekcija je već napravljena. U uzvratu je igrala i Paula Petković, prigodu su dobile i Lea Maričić i Mateja Andrlić, sve redom vrlo mlade igračice, i tim putem trebamo ići kako bismo se približili ovoj razini.

ŽNK OSIJEK

Europa pa Slavonija

Riječ-dvije o utamici. Prvo poluvrijeme okončano je 3:0 za Twente, a strijelkinje su bile Van Dorren u 25., Tuin u 38. i Te Brake u prvoj minuti sudačke nadoknade. U nastavku se među strijelkinje upisala Daniela Galić, Hrvatica u redovima Twentea. Nastavak je obilježila velika kiša. Susret je, inače, odigran na De Grolsch Vesteu, stadionu na kojem igra i muška momčad Twentea, a ženska ekipa na njemu igra susrete Lige prvakinja i derbije, kakav se igra u nedjelju protiv PSV-a.

- Igračice su mi poslije rekle kako se ne sjećaju kad su igrale u težim uvjetima. Stvarno, 20-25 minuta nije se moglo ni igrati koliko je snažno padala kiša. Bio je unatoč lošem vremenu lijep ambijent. Rekao bih, više od 2000 gledatelja. Kažu, bilo bi i više, ali dan prije su nogometaši Twentea igrali Europsku ligu protiv Manchester Uniteda, pa se dosta navijača zaputilo u Englesku.

U Ligi prvakinja Twente će igrati u skupini s Chelseajem, Real Madridom i Celticom. Odlučeno je to jučer na ždrijebu.

- Sa zanimanjem ćemo pratiti i njihov nastup u skupini Lige prvakinja. Uoči ždrijeba bile su u trećoj jakosnoj skupini. I to će igračicama biti neki pokazatelj gdje su trenutno.

Osječanke u nedjelju igraju kup-susret s požeškom Slavonijom. S tom utakmicom počinje ciklus susreta isključivo na domaćim terenima.

- Ja bih rekao da njime zaključujemo jedan ciklus od osam utakmica u mjesec dana. Praktično svaki smo tjedan igrali dvije utakmice, od čega četiri u Europi, i uz to protiv vrlo kvalitetnih Dinama i Agrama. Europa je iza nas, sada isključivi cilj koji imamo je obrana titule prvakinja, da i sljedeće godine omogućimo kvalitetne europske utakmice - zaključio je Branko Maksić.

Sljedeće godine, inače, uvodi se još jedno europsko natjecanje - Europska liga. U njemu će Osječanke ipak imati kvalitetom sebi slične suparnice.