EPA
24.9.2024., 14:26
SVE JE VEĆ POZNATO

Zlatnu loptu u Parizu dobiva Vinícius Júnior!?

Do svečane ceremonija dodjele Zlatne lopte ima još više od mjesec dana, a već je objavljeno tko je dobitnik. Zlatna lopta dodijelit će se 28. listopada u dvorani Place du Châtelet u Parizu, a madridski sportski list Marca tvrdi da će je kući ponijeti 24-godišnja zvijezda Real Madrida, Brazilac Vinícius Júnior. Inače, Vinícius je i najveći favorit na kladionicama za najboljeg nogometaša svijeta za prošlu sezonu u izboru France Footballa i UEFA-e.

- Pariz i rijeka Sena, protagonisti Olimpijskih igara, očekuju Brazilca za krunidbu kao najboljeg u sezoni 2023/24. Nogometni svijet već je priznao napadača Reala kao jednog od najvećih, a sad će France Football i njegov Ballon d'Or učiniti isto - piše uvijek dobro obaviještena Marca.

Dalje u tekstu se navodi kako u prilog tome da će upravo Viníciusa proglasiti najboljim govori i to da dobavljač sportske opreme i igračev sponzor Nike odmah nakon izbora ponovno otvara trgovinu u središtu Madrida, pri čemu će baš fotografija Viníciusa sa zlatnim detaljima biti središnja u trgovini, a spremne su i njegove kopačke u zlatnoj boji.

Brazilac je favorit za najboljeg nogometaša svijeta na kladionicama, na njegovu pobjedu koeficijent je oko 1,45, prati ga europski prvak Rodrigo s koeficijentom 4, a na trećem je mjestu Viníciusov klupski kolega i europski doprvak s Engleskom, 17-godišnji Jude Bellingham. Ako Vinícius Júnior doista osvoji Zlatnu loptu, postat će prvi Brazilac s vrijednim trofejom u rukama nakon Kake, koji je za najboljeg na svijetu proglašen 2007.

Podsjetimo, u posljednja dva desetljeća na tronu su vladali Lionel Messi (osam) i Cristiano Ronaldo (pet nagrada). Mesi je čak osam puta bio proglašen za najboljeg, a portugalska nogometna zvijezda pet je puta proglašena najboljim od najboljih. U tom su se razdoblju među njih ugurali samo naš Luka Modrić 2018. godine i Karim Benzema, koji je Zlatnu loptu osvojio 2022.