ŽNK OSIJEK - TWENTE, LIGA PRVAKINJA RUJAN 2024.FOTO: ŽNK OSIJEK
ŽNK OSIJEK
20.9.2024., 08:15
OSJEČANKE NISU RAZOČARALE

Twente je klub kakav želimo biti. Rezultatski i logistički

Poraz je očekivan, u redovima Osijeka nakon njega nema mjesta gorčini

Samo da ne prođemo k'o Dinamo. Čulo se u osječkom Gradskom vrtu uoči prve utakmice drugog kruga Lige prvakinja između nogometašica Osijeka i nizozemskog Twenta, odigrane samo dan nakon blamaže i "plavih devet" na Allianz Areni.

Prvenstvo najvažnije

Zastrašujuće je bilo čuti da se Twente u drugi krug plasirao osvajanjem turnira s gol-razlikom 12:0 iz dva susreta, da je u domaćem Superkupu na početku sezone svladao Ajax sa 6:1. Koliko god su se Nizozemke činile strašne, Bijelo-plave nisu prošle kao Dinamo. Izgubile su, ali nisu se osramotile.

Očekivano, Twente je slavio u Osijeku (1:4), čime se približio prvom plasmanu u skupine Lige prvakinja, među 16 najboljih ekipa. Osječankama je, obektivno, to društvo nedostižno. Kad bi se ikojim slučajem dogodilo čudo i plasirale se u skupine Lige prvakinja, vjerojatno bi se događali porazi slični onom Dinama protiv Bayerna. Zato je ŽNK Osijek dokazao kako mu je mjesto među 28 najboljih ekipa, a nakon poraza od Twentea ne smiju biti ni razočarane niti se osjećati zbog bilo čega posramljeno. Nogometašice Osijeka mogle su uzdignute glave napustiti Gradski vrt. I činilo se kako su bile zadovoljne nastupom, jer smiješak nije silazio s njihovih lica. Uostalom, nakon prvog poluvremena imale su vrlo aktivnih 1:1. Zadovoljan je bio i v.d. trenera Branko Maksić.

- Cure su ušle u utakmicu s ogromnom željom i htijenjem. Pogodak Lorene Balić kao da nas je još više podigao. Bili smo kompaktni, sve linije, dobro smo se kretali, djevojke su podržavale jedna drugu. Cure su stvarno ispunile sve što smo se dogovorili. Ovo je jedan nivo iznad nas, kojem mi težimo i za koji vjerujemo da ćemo ga dostići sljedećeg ljeta. Naravno, imamo za odraditi i drugu utakmicu, vjerujte, bit ćemo jednako motivirani, s jednakim pristupom premda nam je u ovom trenutku prvenstvo najvažnije - pričao je Maksić, koji je već spomenuo sljedeće ljeto.

Europska liga

Što će se tada događati? U ženskom klupskom nogometu uvodi se još jedno natjecanje - Europska liga. U njemu će igrati sve ekipe koje ne prođu u skupine Lige prvakinja, a drugoplasirana i trećeplasirana ekipa iz svake skupine prvoga kruga također će razigravati za nastup u euroligi. Prigoda je to Osječankama odigrati vrlo kvalitetne utakmice protiv suparnica ipak objektivno bližima sebi.

- Ovo je za nas veliko iskustvo jer igračice koje su dio tima dovedene su s razlogom. Vidjeli smo sada gdje smo i ovo je prilika poboljšati se, podići se na još višu razinu pa zato svi očekujemo veću i jaču ulogu sljedeće sezone. U tom smjeru primjer nam može biti Twente kao ekipa kakvima težimo biti - poručio je v.d. trenera hrvatskih prvakinja.

Ne misli se težiti Twenteu samo u igračkom smislu nego i apsolutno u funkcioniranju kluba. Primjerice, u Osijek je samo zbog ove utakmice stigao predsjednik nizozemskog kluba Paul van der Kraan. Radi se o predsjedniku kluba koji pod svojim okriljem ima i žensku i mušku ekipu. I dok muški Twente uglavnom pripada zlatnoj sredini nizozemskog nogometa, ženska ekipa, po svemu sudeći, igrat će ove sezone u nogometnoj eliti. Uzvrat je na programu sljedećeg četvrtka, a Twente bi trebao samo potvrditi prolazak dalje. I tome klupski predsjednik itekako daje dignitet stavljajući svoju žensku ekipu ispred muške.