16.04.2024., KC Drazen Petrovic, Zagreb - Druga utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo u futsalu, Hrvatska - Poljska. Kristian Cekol Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
PIXSELL/LUKA STANZL
20.9.2024., 17:58
SVJETSKO PRVENSTVO U FUTSALU

Hrvatska protiv Kube odradila svoje i čeka rasplet

Hrvatska je odradila svoj dio posla u 3. kolu skupine B na Svjetskom prvenstvu u futsalu. Visoko je naša reprezentacija porazila Kubu, što je bio jedan od preduvjeta s kojim se može nadati kako će produžiti život u Uzbekistanu. Hrvatska je zadani posao odradila vrlo ozbiljno. Nismo ušli u bjesomučni lov na gol-razliku, već smo strpljivo gradili napade i čekali pad kubanske momčadi. Na kraju smo im zabili sedam, a mogli smo još poneki pogodak. Sad nam preostaje čekati rasplet u ostalim skupinama, ali prema svemu sudeći Hrvatska bi se trebala naći u drugom krugu Svjetskog prvenstva, a tko će joj biti suparnik, saznat će u sljedeća dva dana, kada se odigraju svi preostali susreti u skupinama. Počelo baš onako kako smo priželjkivali. Već u drugoj minuti Hrvatska je povela pogotkom Čekola, koji je svladao kubanskog vratara udarcem s desetak metara. No, iako smo očekivano imali potpunu dominaciju na terenu, nismo je uspijevali pretvoriti u nešto konkretno. Prilika je bilo, ali realizacija nije bila na željenoj razini nakon tog ranog vodstva.

KUBA       0

HRVATSKA       7 (2)

TAŠKENT - Humo Arena. Gledatelja: Suci: Nicola Maria Manizone (Italija) i Roberto Lopez (Panama). Strijelci: 0:1 Čekol (2), Vukmir (16), 0.3 Perić (23), 0:4 Marinović (25), 0:5 Čekol (27), 0:6 Mataja (31), 0:7 Perić (31). Žuti kartoni: Martinez, Valiente (Kuba), Kustura (Hrvatska). Crveni kartoni: -

KUBA: Rueda, Morejon, D. Hernanndez, Cabrera, J. Hernandez, Perez, Gonzalez, Valiente, Tamayo, Martinez, Cotilla, Ramirez, Llanes, Alvarez.

HRVATSKA: Primić, Jelovčić, Novak, Postružin, Perić, Bašković, Kustura, Vukmir, Marinović, Čekol, Sekulić, Jurlina, Mataja.

Ostao je dojam kako naša reprezentacija nije željela u prvom poluvremenu uzeti puni rizik, već je igrala opreznije kako se Kubanci slučajno ne bi razmahali. Pokušavali smo kombinirati i koristiti snagu naših “pivota” Perića i Sekulića, koji su tjelesno bili nadmoćni kubanskim igračima, ali uvijek bi lopta negdje zapela kada je trebalo odigrati ključno dodavanje. Ipak, uspjeli smo zabiti drugi pogodak. U 13. minuti Vukmir je na drugoj vratnici završio lijepu akciju naše selekcije te udvostručio vodstvo. Kuba je skupila pet prekršaja nešto više od četiri minute prije kraja prvog dijela susreta, no šesti prekršaj koji bi značio i kazneni udarac s deset metara nismo dočekali, pa se na odmor otišlo s dva pogotka prednosti za Hrvatsku. U nastavku susreta opet smo brzo zabili pogodak. Već nakon tri minute Perić je nakon odlične akcije i asistencije Čekola loptu poslao u praznu mrežu. Dvije minute kasnije Marinović je povisio na 4:0 lukavim udarcem kojim je iznenadio Ruedu, a onda je uslijedio blickrig. U četiri minute smo zabili još triput. Prvo je najbolji igrač susreta Čekol još jednom “probušio” Ruedu s desetak metara nakon čega je kubanski vratar preselio na klupu, a onda su Mataja i Perić svojim drugim pogotkom u istoj, 31. minuti, zaokružili našu pobjedu sa sedam pogodaka razlike. Činilo se tada kako su se Kubanci posve raspali, pa smo očekivali još naših pogodaka jer je do kraja susreta ostalo još devet minuta. No Kuba se uspjela stabilizirati, a Sekulić je pogodio vratnicu. Imali smo još prilika, a možda i najveću Perić u posljednjim sekundama susreta, kada je naš izbornik Marinko Mavrović pokušao s “letećim vratarom”. Moglo se isplatiti, ali je Perić iz blizine promašio okvir vrata kada se očekivao siguran pogodak.
Hrvatska je tako skupinu završila s tri boda i razlikom pogodaka minus jedan, ali svejedno bi joj trebalo biti dovoljno za prolazak u osminu finala Svjetskog prvenstva.

   
      Standings provided by Sofascore